Kaliňák: V Banskej Bystrici sa udialo niekoľko zázrakov. Ficov zdravotný stav je stabilizovaný, ale vážny. Premiér je pri vedomí

Stav premiéra Roberta Fica (Smer) je stabilizovaný. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) o tom informovala na sobotnej tlačovej konferencii. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer) dodal, že v najbližších dňoch zatiaľ neočakávajú prevoz premiéra do inej nemocnice.

18.05.2024 12:38
Ficov zdravotný stav je stabilizovaný, ale vážny
Video
Zdroj: ta3

Podľa Dolinkovej pri piatkovej dvojhodinovej operácii odstránili odumreté tkanivo z početných strelných zranení, ktoré Fico utrpel.

Obaja ministri ocenili zdravotnú starostlivosť poskytovanú premiérovi v Banskej Bystrici. „Udialo sa niekoľko zázrakov. Neviem nájsť slová vďaky za to, že sa nám darí postupne blížiť k pozitívnej prognóze. Čo je veľmi dôležité, stav umožňuje regeneráciu. Pán premiér je pri vedomí, ale, samozrejme, so všetkými tými limitmi, ktoré takéto vážne zranenie reprezentuje,“ vyhlásil Kaliňák.

Prevoz do Bratislavy zatiaľ nepredpokladá. „Určite jeho stav neumožňuje, aby sme v blízkej budúcnosti, to znamená na konci víkendu, takýto prevoz absolvovali,“ skonštatoval. Deklaroval dôveru v postupy a zdravotnícky personál banskobystrickej nemocnice. Poďakoval zároveň za ponuky a podporu zo zahraničia.

Ako doplnil Kaliňák, stav predsedu vlády považujú naďalej za vážny vzhľadom na možné reakcie organizmu na strelné poranenia a prípadné komplikácie, ktoré sa ešte počas štvrtého a piateho dňa, teda cez víkend, môžu objaviť. „Čiže, možno zajtra budeme väčší optimisti a určite vás budeme o tom informovať,“ dodal.

Atentát na premiéra Roberta Fica
Video
Zdroj: TV Pravda

Vicepremiér potvrdil, že vláda bude pokračovať podľa nastaveného programu. Na budúci týždeň zasadne minimálne dvakrát, osobitne pre rokovanie k eurofondom. „Blíži sa termín predkladania zákonov v parlamente, čiže štát musí fungovať ďalej,“ načrtol.

súd, fico, atentát, cintula, šts Čítajte viac Sudca poslal atentátnika do väzby, rozhodnutie nie je právoplatné

Kaliňák stále nepovedal, či sa Smer zúčastní na stretnutí parlamentných politických strán v Prezidentskom paláci. Najprv chce o stanovisku informovať prezidentku Zuzanu Čaputovú. Zopakoval, že návrhu na zvolanie okrúhleho stola rozumie. Súhlasí, že Slovensko v tejto chvíli potrebuje zmier, pokoj, upokojenie vyburcovaných vášní. Zároveň potvrdil, že hlava štátu sa pravidelne informuje o stave predsedu vlády.

Stretnutie predstaviteľov politických subjektov zvolali úradujúca prezidentka a zvolený prezident Peter Pellegrini. Malo by sa uskutočniť v utorok 21. mája.

Atentátnika eskortovali pred sudcu
Video

Fico bol do Banskej Bystrice letecky transportovaný v stredu popoludní po tom, čo bol postrelený v neďalekej Handlovej pri výjazdovom zasadnutí vlády. Bezpečnostné zložky na mieste okamžite zadržali podozrivého, ktorým je 71-ročný Juraj Cintula z Levíc.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX Čítajte viac Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd
chyba
Viac na túto tému: #atentát na Roberta Fica