Nedeľa 02.06.2024
Dnes má meniny 
Xénia, Oxana
°C
18.05.2024 12:05

Pozvánka na netradičnú návštevu slovenských parkov a záhrad


Snímka zdroj: www.vopz.sk


Parky a záhrady sú neoddeliteľnou a prirodzenou súčasťou nášho života. V dňoch 31.5. - 2.6.2024 Vás pozývame na prechádzky a návštevu do viac ako 100 parkov a záhrad po celom Slovensku.


Počas XVI. ročníka podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad budete mať jedinečnú možnosť spoznať čarovné prírodné zákutia, dozvedieť sa množstvo zaujímavostí z histórie i súčasnosti jednotlivých lokalít a zúčastniť sa skvelého programu, ktorý sme pre Vás pripravili spolu s miestnymi organizátormi, dobrovoľníkmi a vlastníkmi zapojených parkov a záhrad.         

Podujatie, ktorého cieľom je atraktívnym spôsobom prezentovať hodnoty nášho zeleného dedičstva má medzinárodný charakter a je súčasťou celoeurópskej iniciatívy sprístupňovania parkov a záhrad verejnosti Rendez-vous aux Jardins. Viac ako 1000 záhrad z vyše 20 európskych krajín otvára svoje brány od piatka 31. mája do nedele 2.  júna 2024, aby spoločne oslávili význam parkov a záhrad pre našu spoločnosť.         

Pre tento rok bola zvolená celoeurópska téma s názvom „Päť zmyslov v záhrade“. Pobyt v záhrade je zmyslový zážitok. Záhrada prebúdza všetky naše zmysly, núti nás snívať a spomínať, podnecuje našu predstavivosť a dáva nám šťastie, pokoj a blaženosť. Zrakom vnímame nielen veľkosť záhrady , ale aj jej farebnosť. Záhrady vyhľadávame aj kvôli sluchovým zážitkom: spevu vtákov, reči zvierat, šumeniu vetra či bzučanie včiel. Kto z nás by si nepamätal vône záhrady – ruží, levandule, mäty či zapáchajúcu čemericu. Kde inde ako v záhradách si prídu chuťové poháriky nášho jazyka na svoje. Koho ešte nepotešila sladká jahoda, kyslá rebarbora, či horká dula? V záhrade môžeme cítiť príjemné dotyky (chôdzu naboso po mäkkom trávniku,..), ale aj tie menej príjemné ( bodnutie hmyzu,.). Päť zmyslov môžete zažiť v úplne každej záhrade.         

Aj v tomto roku sa do podujatia prihlásilo vyše 100 parkov a záhrad z územia celého Slovenska. Podujatie má ambíciu stať sa festivalom záhradného umenia i kultúry a je ladené v pozitívnom duchu oslavy hodnôt kultúrnej krajiny Slovenska, ktorej sú parky a záhrady významnou súčasťou. Hlavnou aktivitou podujatia sú komentované prehliadky parkov a záhrad, ktoré zabezpečujú ich vlastníci, správcovia a veľké množstvo dobrovoľníkov.         

Cieľom Víkendu otvorených parkov a záhrad 2024, je priblížiť ich krásu ako aj šíriť myšlienky ich aktívnej ochrany a kvalitnej údržby!

Pri príprave podujatia spolupracujeme aj so spoločnosťou arboristov ISA Slovensko, ktorej členovia tento rok vysadia dub letný v Mestskom parku v Košiciach.         

Hlavným organizátorom podujatia je organizácia Národný Trust n.o., ktorej poslaním je ochrana kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Historické parky a záhrady predstavujú dosiaľ nevyužitý potenciál mnohých miest a obcí a aj prostredníctvom čoraz viac obľúbeného podujatia sa Národný Trust n.o. snaží upozorniť na tento potenciál, potrebu jeho ochrany ako aj zmysluplného a udržateľného využívania.         

Záštitu nad podujatím prevzali Ministerska kultúry SR p. Martina Šimkovičová a primátor hl.mesta Bratislavy p. Matúš Vallo.

Podrobnejšie informácie o podujatí a jeho minulých ročníkoch nájdete na stránke www.vopz.sk .

Autor: (TASR/OTS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2016
Staňte sa súčasťou podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad 2016
Podujatie je otvorené pre verejné i súkromné parky a záhrady a iné hodnotné plochy zelene zo všetkých krajov Slovenska.
viac
09.11.2018
November nabitý podujatiami
I počas chladnejšieho novembrového počasia sa obyvatelia a návštevníci regiónu môžu tešiť na víkend plný podujatí pre malých i veľkých, - hovorí výkonný riaditeľ KOCR Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.
viac
30.05.2019
Víkend otvorených parkov a záhrad bude aj v múzeu jaskyniarstva
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši sa v sobotu 1. a nedeľu 2. júna zapojí do podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.
viac
02.10.2019
Trnavská župa otvorí svoj úrad pre verejnosť
Trnavský samosprávny kraj pripravil pre verejnosť deň otvorených dverí (DOD). Po mimoriadne úspešnom minuloročnom, historicky prvom, DOD župa pripravila bohatý program dospelých a deti. DOD sa uskutoční 5. októbra 2019 o 9.00-14.00 hod. na Úrade TTSK v Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %