Denník N

Komentátor Šídlo: Slová Šutaja Eštoka o „občianskej vojne“ sú na úrovni poplašnej správy

Jindřich Šídlo. Foto - archív J. Š.
Jindřich Šídlo. Foto – archív J. Š.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Stredajší útok na Roberta Fica je neospravedlniteľný, hovorí komentátor Jindřich Šídlo, ktorý pôsobí v spravodajskom webe Seznam Zprávy.

„Avšak tvrdiť, že v tejto situácii politická opozícia a liberálne médiá spôsobili atmosféru, ktorá k nemu viedla, je nezodpovedné a nie je to pravda,“ konštatuje v rozhovore.

Šídlo kritizuje ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) za jeho výroky bezprostredne po tragédii. „On síce hovorí k svojim voličom, ale v skutočnosti ich radikalizuje. Čo budete robiť, keď váš minister povie, že ste na prahu občianskej vojny?“ pýta sa.

Ministri obrany a vnútra Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok novinárom BBC a Českej televízie vyčítali to, ako informovali o atentáte. Myslíte si, že BBC či ČT urobili v informovaní o útoku niekde chybu?

Z toho, čo som videl, nemám dojem, že by české médiá pochybili. Zdá sa mi, že ide o zložitú situáciu pre nás všetkých. Panuje niečo ako informačné embargo, takže sa všetky novinky dozvedáme od ministrov obrany a vnútra. V takej chvíli musíte veľmi opatrne oddeľovať fakty od ich politických motívov. Úprimne povedané, očakával som, že k tomuto prípadu vystúpia zástupcovia polície či prokuratúry, ktorí ho majú na starosti, na normálnej tlačovej konferencii. Ideálne niekde v centrále prezídia.

Takže vás zaskočilo, že minister obrany informuje o zdravotnom stave premiéra?

Chápem, že ide o vicepremiéra a blízkeho spolupracovníka premiéra. Pravdupovediac na to neexistuje žiadna predloha, nemáme žiadny manuál. Je to neštandardné, ale neštandardná je celá táto situácia.

Viete si predstaviť, že by podobne ako ministri Kaliňák a Šutaj Eštok reagovali českí ministri?

To áno. Nemyslím si, že by išlo o špecialitu slovenských politikov – viem si živo predstaviť, že by podobne reagovali mnohí českí politici zo súčasnej koalície aj opozície. Spomínam si na konkrétne výroky Andreja Babiša voči novinárom a našiel by som aj príklady z druhej strany.

Viacerí predstavitelia vládnej koalície ako Ľuboš Blaha, Andrej Danko či Tomáš Taraba pripisujú zodpovednosť a vinu za útok na premiéra opozičnej strane Progresívne Slovensko a “liberálnym médiám”. Dianie na Slovensku sledujete roky; zodpovedajú médiá za atentát na Roberta Fica?

To je sugestívna otázka, ale rozhodne nie! Dnes som sa tým trochu zapodieval: hľadal som si prípady, ako sa politici zo Smeru v minulosti snažili upokojiť spoločnosť a nerozpútavať vášne. Našiel som presný opak. Skoro som zabudol na to, ako svojich politických súperov označili za vlastizradcov, keď v roku 2022 schválili obrannú zmluvu so Spojenými štátmi. Bol som z toho šokovaný; museli si uvedomovať, že im tým nakreslili terč na čelo. Aký je to odkaz pre voličov, keď im oznámite, že niektorí politici majú byť vyšetrovaní za taký vážny čin ako vlastizrada?

Povedzte. 

Nechcem vstupovať do záležitostí zvrchovaného Slovenska. Som však hlboko presvedčený, že hoci aj na opozičnej strane spektra nájdete zvláštne figúry ako bývalého premiéra Igora Matoviča, za atmosféru na Slovensku nesie hlavnú zodpovednosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Matúš Šutaj Eštok

Robert Fico

Robert Kaliňák

Svet

Teraz najčítanejšie