StoryEditor

Máš iný názor? Tak toto je výsledok. Kaliňák prehovoril o zákulisí atentátu na Fica (rozhovor)

18.05.2024, 09:08
  • Je jedným z najbližších ľudí premiéra Roberta Fica v strane Smer-SD a je považovaný za „korunného princa“ strany.
  • Vo vôbec prvom rozhovore od stredajšieho atentátu na premiéra Fica, ktorý poskytol českému denníku MF DNES, minister obrany Robert Kaliňák vysvetľuje, kde sa vzala v slovenskej spoločnosti nevraživosť.
  • A viní zo súčasnej situácie opozíciu a médiá.

V piatok 17. mája by mal zastrelený novinár Ján Kuciak 34. narodeniny, podnikateľ Marian Kočner, podozrivý z objednania tejto vraždy, v rovnaký deň 61. Keď som pred šiestimi rokmi prišiel na Slovensko, počul som zo všetkých strán, že vražda novinárov je cez čiaru mysliteľného a predstaviteľného. Teraz prišiel atentát na premiéra a znova počujeme, že to je prekročenie červenej línie či hranice. Čo sa môže ešte na Slovensku odohrať a v čo môže aktuálny pokus o atentát prerásť?

Akékoľvek poškodenie zdravia kohokoľvek je prekročenie červenej línie, o tom nemusíme debatovať. V roku 2018, keď k vražde novinára Jána Kuciaka došlo, to bola obrovská tragédia, keď politici začali tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí a začali z toho robiť politiku. Napriek tomu, že mali tri a pol roka všetky nástroje k dispozícii na vyriešenie, tak až teraz pochopili, že tá ich snaha spájať túto vraždu s vládou Roberta Fica bol čistý blábol – keď použijem české slovíčko, ktoré mám rád. Bol to vyfabulovaný prípad, ktorý nás poškodil, a dodnes nie je odsúdený ten, kto si toto objednal. A to je tragédia. Práve preto, že sa do toho dostala politika, zneužilo sa trestné právo...

V čom?

V čom? Napríklad v tom, že ktokoľvek si nájde moje meno, dočíta sa v texte „a bol aj vo väzení“.

Boli ste však obvinený a zadržaný vo väzbe v kauze Očistec za zneužívanie polície a Finančnej správy proti politickým oponentom, aj keď neskôr prokuratúra vaše stíhanie zrušila, takže...

No iste. Z rozhodnutia Ústavného súdu o nezákonnom väznení, z rozhodnutia Najvyššieho súdu o nezákonnom trestnom stíhaní... Sú to len klamstvá, ale kto sa toto dozvie a vám to vráti? Nikto. A išlo len o to, aby sa to použilo v politickom boji. Aj Robert Fico bol štyrikrát obvinený v nekorupčnej veci. Teda štyrikrát za slobodu prejavu. Zadržali ho napríklad aj pri proteste opozície. Predstavte si, že by niekto zadržal vášho lídra opozície! To všetko bolo prekročenie červenej čiary. Alebo dokážete si predstaviť, že by ste u vás vo vašom denníku zverejnili komentár s titulkom, že tí, čo sa nechcú nechať zaočkovať, musia kvičať ako svine, keď idú na porážku? A to je to, čo sa na Slovensku dialo. Nemáš jednoducho ten správny názor, musíš byť zlikvidovaný. A toto je výsledok.

Veríte, že toto je naozaj zárodok atentátu na premiéra?

Riešim predovšetkým zdravotný stav pána premiéra, ale treba povedať, že hrotenie situácie v spoločnosti sa tu dialo dlhé mesiace. Musíme sa začať vracať k faktom a žiť v kritickej spoločnosti. To je základ demokracie. Dnes idú ľudia do extrému a nestačí povedať, že majú iný názor, ale používajú sa proti nim vulgarizmy a slovník, ktorý nie je akceptovateľný v bežnej spoločnosti. Narovnaniu tejto situácie sa musíme venovať v najbližších dňoch, aj keď na prvom mieste pre mňa aj kolegov je zdravotný stav pána predsedu vlády.

Ako je teda na tom Robert Fico dnes (v piatok popoludní, pozn. red.)? A už ste s ním mohli hovoriť?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-21 10:16:51 - Feat.: 1 - Title: Zdravotný stav Fica po atentáte: Spravili mu CT vyšetrenie brucha, premiér je pri vedomí a komunikuje (ONLINE) 02 - Modified: 2024-05-17 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dozvuky po atentáte na Fica sa budú riešiť na dvoch frontoch: Čo sa bude diať v najbližších dňoch? 03 - Modified: 2024-05-17 14:51:28 - Feat.: 1 - Title: Trvalo to roky a nikto si to nevšímal. Atentát na Roberta Fica mnohých prebral a mnohých nie 04 - Modified: 2024-05-17 12:30:23 - Feat.: 1 - Title: Fico leží v štátnej nemocnici, ktorú štyrikrát ocenili ako najlepšiu na Slovensku. Čo ju robí výnimočnou?
01 - Modified: 2024-05-23 17:50:19 - Feat.: - Title: Na prvé vyjadrenie Fica nečaká len Slovensko, ale celá Európa, tvrdí expert. Čo môže povedať? 02 - Modified: 2024-05-23 10:38:26 - Feat.: - Title: Atentátnik mal pre Fica pripravenú aj knihu. Vyhlásil, že sa mu chce osobne ospravedlniť 03 - Modified: 2024-05-22 14:03:24 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok bol na výbore v parlamente. Poslancom objasnil situáciu po útoku na premiéra 04 - Modified: 2024-05-22 09:53:17 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok avizuje opatrenia na zvýšenie bezpečnosti. Parlament ich má schvaľovať na mimoriadnej schôdzi 05 - Modified: 2024-05-22 10:57:04 - Feat.: - Title: Čaputová a Pellegrini sa stretli so zástupcami cirkví. Pri zmierňovaní napätia sú kľúčoví, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. máj 2024 10:51