• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 2.6.2024Meniny má Xénia, Oxana
15°Bratislava

Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

  • 8:28 18.05.2024
  • Bratislava
Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

Tretia májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií.

Do jubilejného 20. ročníka, ktorý prináša množstvo zaujímavých aktivít pre milovníkov kultúry a umenia, sa zapája vyše 130 objektov múzeí a galérií na Slovensku. Podujatie organizuje Slovenské národné múzeum (SNM) a Zväz múzeí na Slovensku. Záštitu nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Do neskorých večerných hodín si môže verejnosť pozrieť zaujímavé výstavy, múzejníci a galeristi pripravili autorské výklady, lektoráty, tvorivé dielne, animácie, prednášky, súťaže, prehliadky, divadelné vystúpenia a ďalšie prezentačné formáty.

Kultúrne inštitúcie Bratislavského kraja SNM spojilo spoločnou vstupenkou v cene päť eur, s ktorou možno navštíviť viac ako 40 múzeí, galérií a iných kultúrnych inštitúcií. K dispozícii je aj praktický sprievodca v podobe aplikácie, ktorú si návštevníci Bratislavského kraja môžu stiahnuť do svojich mobilov. Využiť môžu aj špeciálnu dopravu historickými vozidlami na bezplatnej trase v centre mesta a v cene vstupenky po bratislavských spojkách.

Organizátori avizujú, že benefit spoločnej vstupenky a špeciálnej dopravy spojí aj dve stredoslovenské metropoly - Banskú Bystricu a Zvolen.

Dvere do sveta umenia, vedy a histórie v sobotu otvorí aj Košická noc múzeí a galérií, kde sa pod spoločnou hlavičkou Visit Košice do podujatia zapája 19 múzeí a galérií. Interaktívne expozície, výstavy a workshopy doplnia i kulinárske a gastronomické zážitky.

Bližšie informácie o programe jednotlivých inštitúcií sú zverejnené na nmag.snm.sk (Bratislavský kraj), www.nmag.sk (Slovensko), www.visitkosice.org a na sociálnych sieťach.

Európska noc múzeí vznikla v roku 2005 ako francúzska iniciatíva s cieľom podporiť 18. máj - Medzinárodný deň múzeí. Počas Noci múzeí a galérií na Slovensku sa múzejníci a galeristi snažia prinášať atraktívnou formou programu v netradičnom čase problematiku a význam národného kultúrneho dedičstva a upozorniť na dôležitosť jeho ochrany.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Búrky v Košickom kraji poprevracali stromy a strhli strechu

Búrky v Košickom kraji poprevracali stromy a strhli strechu

VČERA - 17:51Domáce

Hasiči v Košickom kraji počas sobotňajšieho popoludnia zaznamenali doposiaľ päť výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím, respektíve prietržou mračien.

Meteorológovia zaznamenali v sobotu niekoľko superciel

Meteorológovia zaznamenali v sobotu niekoľko superciel

VČERA - 17:30Domáce

Meteorológovia zaznamenali v sobotu niekoľko superciel.

Pre časť krajiny zvýšili výstrahu, s týmto treba počítať

Pre časť krajiny zvýšili výstrahu, s týmto treba počítať

VČERA - 15:26Domáce

Pre časť Slovenska platí zvýšená výstraha.

Pri vážnej nehode na D1 zasahujú všetky zložky

Pri vážnej nehode na D1 zasahujú všetky zložky

VČERA - 14:31Domáce

Na miesto privolali aj záchranársky vrtuľník.

Koalícia pripravuje v súvislosti s útokom na premiéra tzv.

Koalícia pripravuje v súvislosti s útokom na premiéra tzv. "lex atentát"

VČERA - 14:02Domáce

Koalícia pripravuje v súvislosti s útokom na premiéra Robert Fica viacero legislatívnych novelizácii a zámerov, tzv. "lex atentát".