Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

Klimatickí aktivisti zo zoskupenia Last Generation ochromili v sobotu v skorých ranných hodinách prevádzku letiska v bavorskej metropole Mníchov.

18.05.2024 08:30
debata (1)

Aktivisti sa podľa hovorcu mníchovského letiska prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská. Na miesto vzápätí prišlo aj množstvo policajtov.

Máme už stav klimatickej núdze? Kedy na rovníku nebude voda a nastane masívna klimatická migrácia?
Video

Členovia spomínaného zoskupenia podľa vlastných vyjadrení plánovali vniknúť na plochu letiska a zablokovať najmenej jednu z dvoch pristávacích a štartovacích dráh, píše Bild. Ich cieľom bolo ochromiť leteckú dopravu na svätodušné sviatky v Nemecku.

Klimatická aktivistka Judith Beadleová pri tejto príležitosti okrem iného kritizovala nemeckú vládu, ktorá podľa nej „každý rok dáva aerolinkám miliardy z daní a zároveň tým likviduje železnice a inú verejnú dopravu.“

Pavol Faško Čítajte viac Klimatológ Faško: S počasím je výnimočná situácia, v marci meriame júlové teploty. V lete prídu vlny horúčav

Agentúra Reuters uviedla, že po krátkom uzatvorení letiska bola po siedmej hodine ráno opätovne otvorená jedna štartovacia dráha, naďalej sa však očakáva rozsiahle meškanie letov.

Skupina Last Generation už podobné akcie na ďalších nemeckých letiskách uskutočnila aj v minulosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mníchov #klimatickí aktivisti #Last Generation