Nedeľa 02.06.2024
Dnes má meniny 
Xénia, Oxana
°C
18.05.2024 08:05

Na Liptove budú majstrovstvá Slovenska v saunovaní


Ilustračná snímka: OOCR REGION LIPTOV


Liptov sa na tri dni stane centrom saunovania na Slovensku. Od 23. do 25. mája 2024 bude vo vodnom parku Bešeňová už 7. ročník Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch.


Jedná sa o jedinečné wellness podujatie, ktoré spája zdravotný benefit saunovania s prvkami divadelnej show. Návštevníci aj hodnotiaca porota sa môžu tešiť v kategórii single aj na vystúpenie aktuálneho majstra Slovenska - Jean Colin Dora je domáce eso – saunamaster z Bešeňovej. Svoje umenie s uterákom predstaví aj majster sveta Róbert Židek.

Záver mája bude na Liptove patriť saunovaniu a saunovým rituálom. Záujem o saunovanie na Slovensku rastie a stále viac ľudí objavuje aj kúzlo saunových rituálov. “Saunové rituály sú dnes už doslova umením, ktoré dokáže strhnúť saunujúcich a vyburcovať atmosféru v saune na maximum. Vďaka svojej kreativite, dômyselnému príbehu a divadelným prvkom dokážu saunamastri urobiť zo saunovania veľkolepé predstavenie s dôrazom na zdravotný efekt saunovania a my sme radi, že tí najlepší sa môžu predstaviť na Majstrovstvách Slovenska vo vodnom parku Bešeňová,“ informoval Peter Kolenčík, prevádzkový riaditeľ vodného parku Bešeňová – termálneho srdca Liptova. Od budúceho štvrtka do soboty sa v Bešeňovej predstaví osmička najlepších saunamastrov z celého Slovenska v kategórii single a tiež tri tímy. Bonusom tohto ročníka Majstrovstiev Slovenska je, že na svetové majstrovstvá v Holandsku postúpia priamo až dvaja súťažiaci z  kategórie single a  dva tímy. Tretie miesto získa priamy postup do semifinále majstrovstiev sveta, ktoré budú u susedov v Česku.

„Liptov si získava stále viac priaznivcov zdravého životného štýlu. Naša príroda a termálne a minerálne pramene ho k tomu predurčujú. Vodný park Bešeňová má najväčšiu saunu na Slovensku a jeho sauna masteri patria k svetovej špičke. Už budúci týždeň zabojujú na majstrovstvách našej krajiny, ale aj o priamy postup na majstrovstvá sveta. Najviac sa teším na vystúpenie charizmatického Jeana Colina Doru,“ zdôraznila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Odborná, medzinárodná porota hodnotí profesionalitu, kreativitu, prevedenie procedúry, aromaterapiu, spracovanie a predvedenie príbehu, kostýmy, emócie, techniku práce so saunovým uterákom, show prvky a podobne. Saunové rituály majú svojich priaznivcov na Slovensku už niekoľko rokov. Nejde o bežné saunovanie, ale v podstate o saunové divadlo s prvkami show. Počas rituálu skúsený saunamaster polieva lávové kamene vodou, následne používa ľadovú drť s prídavkom 100% prírodných esenciálnych olejov na aromatizáciu a dezinfekciu priestoru sauny. Aktuálnym trendom je využitie prírodných vykurovadiel (živice stromov, vonné byliny, vzácne drevá) v priestoroch sauny. Na rozhorúčených lávových kameňoch sa začne voda výrazne odparovať, čím dochádza k postupnému nárastu teploty a vlhkosti vzduchu v saune. Následne saunamaster, za použitia rôznych trikov, rozháňa horúci vzduch saunovým uterákom, vejárom alebo vlajkou, čím výrazne zefektívni proces saunovania a prostredníctvom divadelných prvkov a rekvizít odprezentuje návštevníkom príbeh v zvolenej témy.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje Majstrovská Slovenska v saunovaní aj z dotácie Ministerstva cestovného ruchu a športu SR vo výške 9 000,- eur.

Autor: (ts-OOCR REGION LIPTOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2017
Tri regióny privítajú svetovú špičku v kráľovskej rybárskej disciplíne
Tri regióny Slovenska – Liptov, Spiš a Orava, privítajú od utorka (5. 9.) do nedele (10. 9.) svetovú špičku v kráľovskej rybárskej disciplíne - v love rýb udicou na umelú muchu.
viac
13.01.2021
Cestovný ruch nezvyšuje čísla nakazených
Cestovný ruch volá na poplach. Od januára covid opäť zastavil prevádzky cestovného ruchu a postavil ich neoprávnene na samý okraj spoločenského záujmu.
viac
23.07.2021
Nový vodný park na Liptove
Letná sezóna priniesla na Liptov novinku v podobe ďalšieho vodného parku. Najväčší slovenský vodný park na drevenej konštrukcii je zasadený do príjemného podhorského prostredia Nízkych Tatier a dopĺňa komplex Demänová Rezort na začiatku Demänovskej doliny.
viac
06.05.2023
Liptov privíta Majstrovstvá Slovenska v saunových rituáloch
Liptov sa čoskoro stane centrom saunových show. Vo Vodnom parku Bešeňová sa už 18. a 20. mája 2023 uskutoční 6. ročník Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Toto jedinečné wellness podujatie v sebe spája zdravotný benefit saunovania s prvkami divadelnej show.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %