Palestínčanov vnímajú ako terče. Ponižovanie vojnových zajatcov si izraelskí vojaci natáčajú a zverejňujú online

18.5.2024 05:45

Stanica BBC analyzovala vyše 40 fotografií a videí, na ktorých izraelskí vojaci ponižujú vojnových zajatcov. Príslušníci Izraelských obranných síl (IDF) tieto videá zverejnili sami. Armáda židovského štátu vojakov už skôr vyzvala, aby sa podobných činov vyvarovali. Vojnoví zajatci podľa medzinárodného práva nesmú byť zbytočne ponižovaní ani verejne zosmiešňovaní. Právni experti preto už skôr upozornili, že obsah zverejňovaný vojakmi IDF by mohol byť chápaný ako porušenie medzinárodného práva, napísala BBC.

Israel_Palestinians338105.jpg
TASR/AP

Palestínčania sú terče, nie ľudia

Britská stanica analyzovala celkovo 45 fotografií a videí vrátane záberov, na ktorých majú zajatci zviazané ruky a telá zahalené izraelskými vlajkami. IDF reagovali vyhlásením, že vojaci, ktorí majú tieto činy na svedomí, boli potrestaní, prípadne postavení mimo služby za "neprijateľné správanie".

Ku konkrétnym činom a ľuďom, ktorých BBC identifikovala, sa izraelská armáda nevyjadrila. BBC už skôr upozornila na prípad izraelského vojaka, ktorý na platforme YouTube zdieľal video z výsluchu jedného zo zajatých civilistov. Na záberoch je okrem vojaka IDF vidieť nahý, krvácajúci muž priviazaný k stoličke.

Hovorca organizácie Breaking The Silence, ktorá združuje bývalých a súčasných príslušníkov IDF s cieľom odhaliť neetické praktiky izraelskej armády, Ori Givati uviedol, že ho správa o brutalite izraelských vojakov neprekvapuje. Izraelská vláda podľa neho takéto správanie naopak podporuje.

"Nič sa im nestane. Vláda im hovorí, nech v tom pokračujú. Armáda vojakov vychováva k tomu, aby sa na Palestínčanov pozerali ako na terče, nie ako na ľudí," uviedol.

Prápor 9213

Päťdesiatštyri videí, ktoré BBC preverila, pochádza celkovo od 11 vojakov brigády Kfir, najväčšej pešej brigády IDF, ktorá z väčšiny pôsobí práve na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Všetkých jedenásť vojakov predtým slúžilo, alebo stále slúži, pri IDF a na sociálnych sieťach neskrývali svoju identitu.

Štyria z nich pravdepodobne patria pod záložný prápor s označením 9213. Ten operuje na severe Západného brehu. Najviac videí pochádza z účtu, ktorý vystupuje pod menom Johai Vazana. Muž na záberoch so svojou jednotkou vchádza v noci do domov Palestínčanov, väčšine z nich vojaci následne zväzujú ruky a zaväzujú im pásky cez oči, ženám strhávajú šatky.

Vazana sám seba označuje ako "on-line tvorca", na paži má tetovanie: "Nikdy nezabudni, nikdy neodpusť, 7 / 10", ktoré odkazuje ku dňu, keď Izrael minulý rok napadlo teroristické hnutie Hamas. Svoje počínanie na videách nezriedka nazýva "lovom". Podľa uniformy zastáva funkciu štábneho rotmajstra.

Vazana na sociálnych sieťach zverejnil 22 videí zo zadržiavania civilistov. Zábery zrejme pochádzajú z kamery umiestnenej priamo na tele.

S Vazanom sa na záberoch často objavuje muž z účtu s menom Ofer Bobrov. Okrem záberov z vojenských operácií Bobrov zverejňuje krátke videá, na ktorých izraelskí vojaci tancujú a zabávajú sa na večierkoch. Vo videu zverejnenom 12. februára sa objavuje niekoľko fotografií zviazaných vojnových zajatcov, na pozadí za nimi pózuje vojak s izraelskou vlajkou. Obsah na profile dopĺňa hashtag "9213", ktorý naznačuje, že Bobrov pochádza z rovnakej jednotky ako Vazana.

Nemáme ako spoločnosť budúcnosť

Ďalší vojak z tej istej jednotky na internete vystupuje ako Sammy Ben. K fotografiám Palestínčanov kľačiacich alebo ležiacich na zemi píše, že so svojimi spolupracovníkmi zadržal "teroristov", pri ktorých sa našli vlajky teroristického zoskupenia Hamas.

Na ďalšom videu zajatca núti opakovať izraelské heslo "Am Jisrael Chai", ktoré možno preložiť ako "Ľudia Izraela žijú".

Mark Ellis, výkonný riaditeľ Medzinárodnej advokátskej komory, vyzval na vyšetrenie všetkých incidentov s tým, aby Izrael všetkých zúčastnených vojakov potrestal. Britský právnik Geoffrey Nice s Ellisom súhlasí, no pochybuje, že sa vojaci budú zo svojich činov naozaj musieť spovedať.

Givati, bývalý veliteľ jednotky IDF na Západnom brehu Jordánu, uviedol, že mu je z izraelského zaobchádzania s vojnovými zajatcami "trápne" a "zle".

"Mali by sme sa k nim správať s rovnakou úctou, s ktorou by sme chceli, aby sa oni správali k nám," povedal pre BBC. Doplnil, že jednanie vojakov IDF je obrazom toho, ako sa izraelská spoločnosť pozerá na Palestínčanov. "Ak sa budeme naďalej takto správať, nemáme ako spoločnosť budúcnosť," dodal.

Pozrite si reportáž z 13. mája o tom, že celý konflikt je podľa Netanjahua o existencii Izraela:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok