Denník N

Atentát na Roberta Fica využil Viktor Orbán vo svojej kampani pred eurovoľbami

Orbán a Fico na samite EÚ v októbri 2023. Foto - Európska únia
Orbán a Fico na samite EÚ v októbri 2023. Foto – Európska únia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Prosím vás o chvíľu strpenia, prepáčte, práve som dostal správu o tom, že statočného premiéra s menom Robert Fico na Slovensku zastrelili,” takto sa snažil vyslobodiť z okruhu svojich prívržencov maďarský premiér Viktor Orbán v stredu popoludní v meste Kapuvár.

Maďarský predseda vlády v rámci kampane Fideszu do eurovolieb a do komunálnych volieb robí turné po krajine a voličov strany mobilizuje na uzatvorených stretnutiach. Atentát na Fica tak do tejto kampane zapadol prakticky za pár sekúnd.

Na predvolebnom podujatí vo štvrtok už podal udalosti na Slovensku úplne po svojom. Jeho interpretáciu toho, čo sa stalo na Slovensku, potom prebrali aj provládne médiá a ďalší politici Fideszu: páchateľ je progresívny ľavičiar a ohrozil život predsedu vlády Slovenska, ktorý je za mier. Maďarsko opäť stojí ako osamelý ostrov v mori provojnových európskych krajín.

Ľavica chytená pod krk

„Všetko treba obrátiť na vlastný politický úžitok, dokonca aj atentát. Netreba moralizovať, ale získať hlasy. Ak v tom pomôže atentát na Roberta Fica, netreba sa okúňať – takto zmýšľa Fidesz a maďarský premiér,” vysvetľuje Napunku politický analytik Attila Tibor Nagy.

Súhlasí s ním aj šéfredaktor spravodajského portálu 24.hu Péter Pető, ktorý upozorňuje, ako rýchlo vládna propaganda reagovala na udalosti na Slovensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Viktor Orbán

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie