Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Pre schvaľovanie atentátu už zasahovala NAKA! Ostrá REAKCIA ministra vnútra na kritiku ochranky

Matúš Šutaj Eštok sa vyjadril k útokom na Ficovu ochranku aj na súčasnú atmosféru v spoločnosti Zobraziť galériu (4)
Matúš Šutaj Eštok sa vyjadril k útokom na Ficovu ochranku aj na súčasnú atmosféru v spoločnosti (Zdroj: Profimedia, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Polícia prešetruje zhruba 40 prípadov šírenia nenávisti na sociálnych sieťach, pričom NAKA už zasahovala asi v 5 prípadoch schvaľovania atentátu na premiéra Roberta Fica. Informoval o tom v TA3 minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s tým, že ľudí predviedli na policajnú stanicu. Podľa jeho slov ten, kto napíše, že „atentátnik mal dokončiť vraždu premiéra,“ bude niesť zodpovednosť za svoje vyjadrenia. Víta iniciatívu prezidentky Zuzany Čaputovej a novozvoleného Petra Pellegriniho, že je čas si sadnúť za okrúhly stôl a upokojiť atmosféru v spoločnosti. Minister v štúdiu Ta3 však opakovane obviňoval médiá a opozičných politikov.

archívne video

Tlačový brífing z Úradu vlády v súvislosti s atentátom na Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Kde sme sa to ako spoločnosť dostali, keď na základe nesúhlasu názorového či postojového sa niekto rozhodne zobrať zbraň a riešiť to násilnou cestou. Neviem sa cez to preniesť. Treba si uvedomiť, vďaka komu dnes v takej dobe žijeme," vyhlásil. Spoločnosť uistil, lebo polícia robí v danej veci maximum. Bližšie sa vyjadrovať vzhľadom na embargo nemôže.

Minister Šutaj Eštok ľudí vyzval, aby anonymne neodkazovali politikom, že „guľka čaká aj ich“, pretože v takýchto prípadoch budú postupovať tvrdo a rázne. Podotkol, že takú vyhrážku dostal aj on. "Násilie nemôže byť odpoveďou na násilie," povedal. V súvislosti so šírením nenávisti vo virtuálnom priestore dodal, že rázne zasahovať budú nielen voči jednotlivcom, ale aj voči dezinformačným a konšpiračným médiám či iným stránkam, ktoré šíria nenávisť. "Nech si to uvedomia všetci majstri sveta za klávesnicou s rôznymi kapucňami a sačkami od odpadu na hlave, či je správne dávať priestor nenávisti," vyhlásil. Narážal tým na satiristickú stránku Zomri. Žiada ich, aby prestali so zosmiešňovaním a šírením nenávisti. Podľa neho aj médiá majú prestať so "štvavou, nenávistnou kampaňou".

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (4)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rozčuľujú spochybňovanie práce Ficovej ochranky

Minister sa vyjadril aj k dohadom, či ochrankári urobili maximum. Podľa neho bolo zabezpečenie z úradu na ochranu ústavných činiteľov a ďalších zložiek na maximálnej možnej úrovni v rámci otvoreného priestranstva. Medzi prvým a piatim výstrelom odznelo len 5 sekúnd. „Nechcem do nikoho útočiť, ale nerozumiem, ako môžu rôzni majstri sveta z pohodlia domácnosti hodnotiť zásah ochranky. Ochranka mu zachránila život. Ak by išla strela o pár centimetrov vyššie, bola by zasiahnutá pečeň a už tu takto nesedíme,“ vyhlásil.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

„Dve guľky ho zasiahli, zvyšné tri zazneli, keď už bol útočník na zemi,“ priblížil. Zbraň mohla teda spôsobiť zranenia aj civilistom. „Motivácia páchateľa bola jasná, a keď sa rozhodne útočiť, tak jednoducho zaútočí,“ povedal emotívne Šutaj Eštok a dodal, že aj vďaka nim je život premiéra zachránený. Za šéfom ochrankárov si stojí. „Pavol Krejčí urobil všetko pre to, aby ochrankári mali také výcviky, aké majú mať,“ dodal s tým, že má za sebou roky skúseností.

Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej.
Zobraziť galériu (4)
Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej.  (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Zároveň sa poďakoval lekárom a ľuďom vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica za ich prácu, ktorú odvádzajú pri záchrane života premiéra. Zároveň vyzdvihol aj lekárov z handlovskej nemocnice. "V prvotnom zákroku urobili maximum. Ja som tam priamo na mieste bol, ďakujem im za ich obetavú starostlivosť," dodal.

Minister opakovane obvinil médiá a opozičné strany

Minister podľa jeho slov rozumie prvotným reakciám koaličným politikov. Podľa neho vyplynuli zo základného hnevu po oznámení atentátu na premiéra. "My v koalícii sme pripravení upokojiť spoločnosť a pracovať pre ľudí," vyhlásil a opakovane obviňoval z aktuálnej situácie médiá a opozičné strany. Moterátor podotkol, že útoky išli z oboch strán, teda aj zo strany koalície aj opozície. "Zodpovedosť je na nás všetkých. My sme ale nikdy zo strany Hlas-SD neurážali," povedal. 

Želá si, aby politici šírili kľud. Minister od okrúhleho stola u prezidentky očakáva, že si ľudia uvedomia, že stavanie šibeníc pred domami politikov či nenávistné pokriky na protestoch nie je cesta. Upokojiť sa podľa neho ale musia nielen politici, ale zodpovednosť majú mať aj komentátori v médiách. "Akékoľvek násilie voči komukoľvek je neakceptovateľné," skonštatoval.

Viac o téme: OchrankaAtentátMédiáRobert FicoMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu