Založ si blog

Reedukačné centrum Chalmová: centrum záujmu chlapci či historická budova?

Mala by som pracovať. No ako každý, aj ja si počas pracovnej doby „uletím“ na sociálnej siete. Dnes jeden môj známy zdieľal príspevok z Facebookovej stránky Reedukačné Centrum Bystričany. Stránka zverejnila video svojej zamestnankyne, ktorá hovorí o tom, ako sa tam žije chlapcom a ako manipulatívne boli zostrihané reportáže. V hre je „svätá“ trojica: JOJ, Markíza aj RTVS. Poviem vám, zdvihol sa mi žalúdok. 

Keď nebudeš poslúchať…

Rodičia ma v detstve sem-tam strašili, že ak nebudem počúvať, pôjdem do „polepšovne“. Teda, do reedukačného centra. Tak som teda počúvala. Už vtedy sa z nich robil poriadny postrach. Spomenula som si na to, keď som zachytila správy upozorňujúce na kauzy v rôznych reedukačkách. Týranie, studená voda, hlad, sexuálne násilie. Je nesmierne dôležité kričať do sveta, keď sa toto naozaj deje. Je však hrozné, keď sa takéto reportáže točia s iným úmyslom. Veď aj kauza „Čistý deň“, nebola až taká čistá, ako neskôr vyšlo najavo. Žeby peniaze boli až na prvom mieste?

Zábery z iných objektov

Zamestnankyňa vo videu dáva screenshoty z reportáže, ktorých cieľom je ukázať, že chovanci žijú v neľudských podmienkach. Bežného diváka to naserie, zdvihne zo stoličky. Chlapci sú síce v „polepšovni“, ale toto by sa nemalo diať. Pani však vysvetľuje, že ošarpaná budova nepatrí reedukačke, ale je majetkom obce Bystričany, stojí pred ňou súčasný starosta. Ten sa v jednej z reportáži vyjadril, že „z tých chlapcov nič dobré nevyrastie.“ Vo videu sa však dozvedám, že v obci zamestnáva bývalého chovanca zariadenia.

V reportáži boli použité zábery z polorozpadnutých budov, zničených záchodov a izieb, ktoré vyzerajú horšie než väzenské cely. Preto sa s otvorenými ústami dívam na fotografie čistých izieb, príjemných priestorov, kvitnúcich záhrad. Chlapci majú dokonca k dispozícii počítačovú miestnosť, posilňovňu a zúčastňujú sa mnohých výletov. Viac ako špičkový poriadok ma však zaujalo niečo iné. Nádherný areál a krásna, historická budova kaštieľa. Že by ten bol skutočným zámerom natočenia osočovacích reportáži? Sú to tie mienkotvorné médiá, ktoré bojujú proti dezinformáciám, no sami nemajú problém zverejniť očividnú lož!

Klobúk dole pred zamestnankyňou. Využila možnosť natočenia videa, ktoré je zverejnené na webe. Pochybujem, že by jej „reportéri“ dali možnosť vyjadriť sa na kameru. Ak aj niekomu poskytnú priestor, jeho výpoveď skrátia na nevyhnutné minimum a účelovo ju zostrihajú. Dnes bežná prax. Preto sa rôzne spolky, občania a organizácie už odmietajú vyjadrovať na kameru. Vedia, že scenár je vopred pripravený a pravda nie je prvoradá. 

Ak zájdete na Facebook, skúste si vyhľadať to video. Zlo sa bude diať len dovtedy, kým budú dobrí ľudia ticho. Dnes sú mnohí obeťou podobných manipulácií. Vraví o nich aj doktor Egon Cholakian vo svojom vyjadrení. Dezinformácií je veľa. Je načase ich spoločne zastaviť. 

Prečo nevymažú ich? Dvojaký meter v médiách

26.05.2024

Dnes je mazanie príspevkov štandardným postupom, ktoré má svoje opodstatnené miesto v demokratickom svete. Keď sa zmaže príspevok či blog, ktorý narúša Ústavu krajiny, podporuje nenávisť, rozdelenie, prípadne ubližuje konkrétnemu človeku, je to v poriadku. Zlo treba zastaviť. Avšak v posledných dňoch mám pocit, že je všetko naopak. Konkrétny príklad z praxe, ktorý [...]

Vraj sa máme držať. A čoho?!

23.05.2024

„Svet sa zbláznil, držte sa!“ Zaujal ma nápis na tričku muža, ktorého som stretla cestou do práce. Hm, je to fakt trefné. Tiež mám poslednú dobu pocit, že so svetom nie je niečo v poriadku. Ale pomôže nám, aby sme sa len držali? A preboha, čoho? Alebo čo môžeme urobiť,aby sa to zmenilo? Mama mi vravela, že nemám hasiť, čo ma nepáli. Potom však skončím ako žaba v [...]

Predpovedal to! Teraz je na rade naša krajina. Aj vy.

09.05.2024

Neustále na mňa vyskakoval. Článok o Egonovi Cholakianovi, americkom spravodajskom expertovi. Keď som opäť naňho narazila, chcela som ho preskrolovať. Dala som mu však šancu. A som rada, že ma moja intuícia nesklamala. Pozrela som si ho a ďalej som pátrala sama. Prišla som na niekoľko zaujímavých faktov. Tieto fakty sa týkajú nielen nášho každodenného života, ale [...]

SR Košice Hlas-SD snem predseda voľba Pellegrini KEX

Nový predseda Hlasu Šutaj Eštok: Pelle je len jeden, zdôraznil. Radikalizáciu strany odmieta

01.06.2024 16:20

Šutaj Eštok priznal, že bude rád, ak sa bude môcť s Pellegrinim radiť aj naďalej ako s prezidentom.

kandidati do europarlamentu

Anketa kandidátov na europoslancov: Môže byť EÚ akcieschopná s právom veta?

01.06.2024 16:15

Prečítajte si odpovede lídrov kandidátky relevantných politických strán, zapojte sa do diskusie a využite aj svoj hlas. Už 8. júna máme možnosť pretaviť slová do akcie v eurovoľbách.

Čaputová pápež

Čaputová: Pápež ľudom na Slovensku odkázal, aby medzi sebou hľadali pokoj

01.06.2024 16:11

Súčasťou delegácie prezidentky vo Vatikáne boli aj matky troch dievčat, ktoré tragicky zahynuli pri aprílovej nehode autobusu.

Grad, BM-21, ruská armáda, vojna na Ukrajine

Ruské rakety leteli až k Slovensku. Spojenecké vzdušné sily sú v pohotovosti

01.06.2024 13:36

Niektoré rakety leteli až do Zakarpatskej oblasti susediacej so Slovenskom.

zanetajandova

Len ďalší Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8260x
Priemerná čítanosť článkov: 1652x

Autor blogu

Kategórie

Archív