Vláda zrejme počíta s výstavbou novej jadrovky od firmy JESS, nehovorí o úplne novom projekte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jaslovské Bohunice
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Slovenská vláda zrejme počíta naďalej s projektom výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, ktorý už niekoľko rokov pripravuje Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS). Predstavitelia vlády tak v ostatných dňoch nehovorili o úplne novom projekte výstavby nového jadrového zdroja.

Jadrová energetická spoločnosť Slovenska predstavuje kľúčový krok k výstavbe nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach. O žiadnom inom projekte v tejto súvislosti nemáme vedomosť,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa JESS Rebeka Ryšková.

Viac podrobností bude v októbri

Vláda SR tento týždeň na svojom rokovaní schválila zámer výstavby nového jadrového zdroja s inštalovaným výkonom do 1 200 megawattov. Nateraz sa len vie, že nový jadrový blok by mal vyrásť v lokalite Jaslovských Bohuníc. Ďalšie podrobnosti, ako termíny prípravných a realizačných prác, predpokladaný harmonogram výstavby, finančné zabezpečenie výstavby a proces výberu investora a technológie vhodnej pre výstavbu nového jadrového zdroja má ministerka hospodárstva Denisa Saková predložiť vláde do 31. októbra tohto roka.

Spoločnosť JESS pre agentúru SITA potvrdila, že projekt nového jadrového zdroja pokračuje podľa aktuálneho harmonogramu so schváleným Podnikateľským zámerom pre obdobie 2022 až 2025.

„Momentálne sa sústreďujeme na získanie dvoch licenčných rozhodnutí: Povolenie o umiestnení nového jadrového zdroja podľa Atómového zákona a Povolenie o umiestnení nového jadrového zdroja podľa Stavebného zákona. Projekt spoločnosti JESS má naďalej miesto v slovenskej energetike, ako to bolo aj zadeklarované v programovom uznesení Vlády SR,“ konštatovala Ryšková.

Slovensko prostredníctvom firmy JESS pracuje zhruba 15 rokov na výstavbe novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Spoločnosť JESS založila za účelom výstavby novej jadrovej elektrárne ešte prvá vláda Roberta Fica v roku 2009.

Štát ako jediný akcionár

Na výstavbe novej jadrovej elektrárne na miestach v súčasnosti odstavovaných jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach sa naďalej podieľa aj česká spoločnosť ČEZ prostredníctvom svoje dcérskej spoločnosti ČEZ Invest Slovensko. Tá je stále 49-percentným akcionárom v spoločnosti JESS. Podľa slov ministerky Sakovej by však štát chcel ísť do projektu už iba ako jediný akcionár.

Z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie vyplynulo, že v Bohuniciach by mal vyrásť jeden jadrový reaktor generácie III+ s maximálnym čistým inštalovaným elektrickým výkonom do 1 700 megawattov. Podľa investičného zámeru sa pôvodne uvažovalo so začiatkom výstavby novej jadrovej elektrárne v roku 2021.

Do trvalej prevádzky mala byť elektráreň uvedená v roku 2029. V súčasnosti sa už uvažuje s rokom 2039. S výstavbou by sa mohlo začať v roku 2031. Životnosť bola naplánovaná na 60 rokov. Výstavba Bohunickej elektrárne si mala vyžiadať podľa odhadov spred ôsmich rokov od 4 do 6 miliárd eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Denisa SakováRebeka RyškováRobert Fico
Firmy a inštitúcie ČEZ SlovenskoJadrová elektráreň V1 v Jaslovských BohuniciachJadrová energetická spoločnosť SlovenskaJESS Jadrová energetická spoločnosť Slovenska