Prebuďte sa do jari s detoxom: ľahké a chutné recepty na revitalizáciu

17.5.2024

Zdroj: Sea Wave/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Čas jarnej očisty je tu, čo znamená, že po dlhej zime plnej hodovania so čokoládou pred televíziou v nočných hodinách máme pocit, že si naše telo zaslúži reštart a omladenie. Na tento účel je z mnohých dôvodov vhodná najmä detoxikácia.

Detoxikácia sa postará o odstránenie alebo vyplavenie toxínov z organizmu, ktoré sa doň mohli dostať vo forme konzervačných látok, pesticídov, stimulantov a ťažkých kovov z jedla, vody alebo vzduchu, ktorý dýchame.

Veľmi často dnes ľudia konzumujú príliš veľa cukru, kofeínu a spracovaných potravín, pričom majú málo alebo žiadne cvičenie. Mnohí tiež vedú stresujúci život, ktorý môže spomaliť prirodzenú detoxikáciu organizmu. Malá jarná očista je teda na posilnenie imunitného systému skvelá, pretože môže pomôcť zbaviť sa telu nebezpečných toxínov, ktorým sme denne vystavovaní.

Prečo je detox pre telo dobrý?

Ako sme si už v úvode spomínali, naše telo môže byť zaplavené škodlivými látkami z rôznych zdrojov. Potrava, kozmetika, životné prostredie, ale aj negatívne myslenie môžu náš organizmus pri dlhodobom pôsobení doslova „otráviť“, čo sa môže prejaviť na našom zhoršenom fyzickom aj psychickom zdraví.

Občasné detoxikovanie tela je preto nevyhnutné na predchádzanie fyzickým a zdravotným problémom. Pomáha posilniť imunitný systém, zlepšuje koncentráciu a kvalitu spánku, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a dokonca pomáha pri regulácii cukrovky.

So správnym receptom a kvalitným hrncom s nepriľnavým povrchom to môže byť dokonca veľmi jednoduchý spôsob, ako svoje telo prirodzene vyčistiť od nahromadených toxínov a zlepšiť jeho celkovú funkciu.

Ako zistím, že potrebujem detox?

Zistiť, kedy potrebuje vaše telo detox nie je vôbec ťažké, ale ani príjemné. Aktuálny zdravotný stav organizmu vás na prekročenie hladín škodlivých látok upozorní najlepšie, len ho treba vedieť počúvať a poznať signály, ktoré tomu predchádzajú.

  • Veľmi často ide o neznášanlivosť jedla a pachov.
  • Častým prejavom preplnenia organizmu toxínmi sú aj tráviace ťažkosti, ako je napríklad hnačka alebo zápcha.
  • Spozornieť by ste mali aj pri pravidelných problémoch so spánkom, vyššou hmotnosťou, neschopnosťou sústrediť sa.
  • Signálom potrebnej detoxikácie môže byť aj nepríjemný telesný zápach alebo časté a bezdôvodné zmeny nálad.

Zdroj: Pixelbliss/Shutterstock.com

Aké potraviny sú vhodné na jarný detox?

Detoxikovať telo môžete rôznymi spôsobmi. Avšak, určité druhy potravín majú veľmi dobrú schopnosť váš organizmus zbaviť škodlivých látok. Medzi tie s najvyšším obsahom dôležitých živín na zvládnutie procesu detoxikácie patria:

  • Avokádo - s vysokým obsahom vlákniny a zdravých tukov je skvelou voľbou pre detoxikáciu. Obsahuje aj glutatión, látku známu svojimi detoxikačnými vlastnosťami a schopnosťou podporiť zdravie pečene a znižovať cukor.
  • Kel – je nabitý antioxidantmi, vitamínmi a minerálmi. Podporuje metabolizmus a chráni telo pred chorobami. Jeho konzumácia pomáha vyplavovať obličky, čím obnovuje zdravie najdôležitejšieho orgánu, ktorý zbavuje vaše telo toxínov.
  • Grapefruit - okrem toho, že je známy ako spaľovač tukov, tiež pomáha pri liečbe cukrovky,  posilňuje imunitný systém a znižuje cholesterol.
  • Ananás - podporuje trávenie a prečisťuje hrubé črevo. Obsahuje enzým bromelain, ktorý pomáha v trávení a má protizápalové účinky.
  • Biely a zelený čaj - majú vysoký obsah antioxidantov a sú ideálnou náhradou za limonády a džúsy.
  • Mandle - obsahujú vlákninu a bielkoviny, ktoré pomáhajú vyrovnávať hladinu cukru v krvi. Sú naplnené minerálmi a vitamínmi, ako je vápnik, horčík a vitamín E.
  • Vodný melón - je ideálne diuretikum, ktoré pomáha telu vyplavovať toxíny. Obsahuje aj citrulín a arginín, ktoré podporujú zdravie ciev.
  • Citrónová voda - môže pomôcť naštartovať a zlepšiť vaše trávenie, zalkalizovať telo a detoxikovať pečeň.

Ľahké a chutné recepty na revitalizáciu

Ak túžite obnoviť energiu tela, pozitívne myslenie a zbaviť organizmus škodlivých toxínov príjemnou cestou, máme pre vás nielen zoznam vhodných potravín, ovocia a zeleniny, ale aj recepty, ktoré sú ľahké a plné lahodných chutí. Pri ich príprave si vystačíte s kvalitnými, čerstvými surovinami a unikátnou súpravou riadu Tescoma Home Profi. V priebehu niekoľkých minút  jednoducho spracované jedlá dodajú vášmu telu potrebné živiny a pomôžu získať späť vitalitu potrebnú pre každodenný život.

Avokádové smoothie s jahodami

Prvým naozaj jednoduchým jarným revitalizačným pokrmom môže byť svieže smoothie s jahodami. Zmiešajte avokádo, čerstvé jahody, banán, špenát a mandľové mlieko do hladkej konzistencie a máte hotovú osviežujúcu zmes plnú hodnotných živín a látok, ktoré môžu pomôcť pri vyplavovaní toxínov z tela.

Grapefruitový šalát s medom a mätou

Ak chcete na detoxikáciu využiť spomínaný grapefruit, aby vám lepšie chutil, stačí si ho nakrájať na menšie kúsky, zmiešať so zeleným listovým šalátom, jemne nasekanou mätou a polievkovou lyžicou medu. Pridať do šalátu môžete aj iné obľúbené suroviny, ktoré podľa vás spolu dobre ladia a ešte lepšie chutia.

Ananásový smoothie s kurkumou

Skvelým revitalizačným smoothie môže byť aj v mixéri spracovaný ananás s kurkumou, zázvorom a kokosovou vodou.  Zázvor sa využíva pri detoxikácii tela aj preto, že stimuluje jeho trávenie a krvný obeh. Najviac však preto, že čistí nahromadené škodlivé látky v hrubom čreve, pečeni a ďalších orgánoch.

Pochutnať si a telo zbaviť toxínov môžete aj s nadrobno nakrájaným vodným melónom, ktorý zmiešate s feta syrom, nasekanou mätou a olivovým olejom. Skvelou a hlavne zdravou „maškrtou“ nielen k telke sú zase v rúre do zlatista opečené mandľové plátky.

Ide o recepty, ktoré sú nielen lahodné, ale aj bohaté na živiny a vhodné pre detoxikačný režim. Ich príprava vám vďaka pomocníkom od spoločnosti Tescoma.sk nezaberie veľa času a prinesie nielen očakávané zlepšenie zdravotného stavu, ale aj obrovský prílev energie, pretože vaše telo bude zbavené všetkých toxínov a obohatené o potrebné vitamíny a minerály.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?