back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Otec, ktorý mal uniesť svoje deti do USA, bol vydaný na Slovensko

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM|  Začiatkom tohto týždňa previezol Interpol Bratislava zo Spojených štátov amerických na Slovensko hľadaného J.B.H, na ktorého bol ešte v roku 2019 vydaný červený obežník Interpolu. Ide o historicky prvú extradíciu hľadanej osoby zo Spojených štátov vôbec.

Červený obežník Interpolu je v súčasnosti najefektívnejšia a najznámejšia forma pátrania po hľadaných osobách na celom svete.

Menovaný je obvinený z prečinov marenia výkonu úradného rozhodnutia a únosu s hornou sadzbou 5 rokov odňatia slobody. Samotnému prevozu na Slovensko predchádzalo nesmierne náročné vydávacie konanie na úrovni justičných orgánov.

Po pobyte v CPZ bola vydaná osoba predvedená pred príslušného sudcu. Ten rozhodol o jej stíhaní na slobode a uložení obmedzujúcich opatrení.

 

– – –

- Článok pokračuje pod reklamou -

Tlačová správa Ministerstva spravodlivosti SR:

Muž, ktorý čelí obvineniu pre únos a marenie spravodlivosti, sa bude zodpovedať slovenskej justícii. Dňa 13. mája 2024 bol J. B. H. vydaný na Slovensko. A to na základe Dohody medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými o extradícii z 25. júna 2003.

Citlivý prípad siaha do roku 2019, kedy občan Izraela a USA bez súhlasu matky zobral svojich dvoch synov do USA. Konal pritom v rozpore s neodkladným opatrením Okresného súdu Bratislava V, ktorý zveril deti matke, občianke SR a Izraela. Zároveň zakázal otcovi s nimi vycestovať mimo územia Slovenska.

Okresný súd Bratislava V vydal medzinárodný zatýkací rozkaz pre prečin únosu v zmysle § 210 odsek 1 Trestného zákona. Ešte koncom októbra 2019 bolo Ministerstvo spravodlivosti SR informované o pravdepodobnej lokalizácii hľadanej osoby, ktorá sa nachádzala na území USA. Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa uskutočnilo koordinačné stretnutie zainteresovaných rezortov za účasti zástupcov ministerstiev vnútra, spravodlivosti i práce, sociálnych vecí a rodiny.

V priebehu rokov 2019 a 2022 boli americkej strane zasielané opakované žiadosti a doplňujúce informácie k danému konaniu. Vo februári 2023 bol J. B. H. na území Spojených štátov amerických zadržaný a v apríli tohto roka americké orgány po intenzívnej komunikácii s Ministerstvom spravodlivosti SR rozhodli, že hľadaného muža vydajú na Slovensko.  Samotné vydanie bolo realizované za súčinnosti Národnej ústredne Interpol Bratislava.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

- Inzercia -spot_imgspot_img
spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Letný tábor s MsP

A bude horšie?

Sponzorované