Muž uniesol matke dvoch synov do USA, americké justičné orgány ho vydali na Slovensko

Muž uniesol matke dvoch synov do USA, americké justičné orgány ho vydali na Slovensko

17.5.2024 (SITA.sk) – Americké justičné orgány vydali na Slovensko osobu J. B. H., na ktorého vydal Okresný súd Bratislava V medzinárodný zatýkací rozkaz pre prečin únosu. Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Lucia Hurajtová, prípad siaha do roku 2019, keď občan Izraela a USA bez súhlasu matky zobral svojich dvoch synov do USA.

Americkej strane zaslali opakované žiadosti

Konal pritom v rozpore s neodkladným opatrením Okresného súdu Bratislava V, ktorý zveril deti matke, občianke SR a Izraela. Zároveň zakázal otcovi s nimi vycestovať mimo územia Slovenska.

Ešte koncom októbra 2019 bolo Ministerstvo spravodlivosti SR informované o pravdepodobnej lokalizácii hľadanej osoby, ktorá sa nachádzala na území USA,“ uviedla Hurajtová s tým, že v priebehu rokov 2019 až 2022 boli americkej strane zasielané opakované žiadosti a doplňujúce informácie k danému konaniu.

Vo februári 2023 bol J. B. H. na území Spojených štátov amerických zadržaný a v apríli tohto roka americké orgány po intenzívnej komunikácii s Ministerstvom spravodlivosti SR rozhodli, že hľadaného muža vydajú na Slovensko,“ uviedla hovorkyňa.

Obvineného umiestnili do cely

Doplnila, že muža stíhaného aj pre marenie spravodlivosti vydali na Slovensko na základe Dohody medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými o extradícii z 25. júna 2003. „Samotné vydanie bolo realizované za súčinnosti Národnej ústredne Interpol Bratislava,“ dodala Hurajtová.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek v tejto súvislosti doplnil, že po príchode na Slovensko bol obvinený umiestnený do cely policajného zaistenia (CPZ).

Následne bola osoba predvedená pred príslušného sudcu, ktorý rozhodol o jej stíhaní na slobode a uložení obmedzujúcich opatrení,“ povedal Hájek. Dodal, že v prípade dokázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody až na päť rokov.

Viac k témam: medzinárodný zatýkací rozkaz, Súdy, Únos detí
Zdroj: SITA.sk – Muž uniesol matke dvoch synov do USA, americké justičné orgány ho vydali na Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko