Sme krôčik od toho, aby sme pochopili „reč“ orangutanov. Ich „slovná zásoba“ je bohatšou, než sme si mysleli

Výskumníci sa v novej štúdii pozreli na jednu z komunikačných foriem orangutanov. Zistili, že tieto zvieratá majú väčšiu vokálnu komplexnosť, než sa spočiatku predpokladalo.

orangutan titulka
Zdroj: EBFoto / depositphotos.com

Vo vedeckej publikácii PeerJ Life and Environment sa objavila štúdia, ktorá sa zameriava na hlasové vzorce orangutanov z Bornea.

Vedci sa v práci lepšie pozreli na komplexnosť komunikácie medzi jednotlivými orangutanmi a zistili, že naši najbližší žijúci evolučný príbuzní, komunikujú s pozoruhodnou pestrosťou.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Orangutany sú všeobecne známe svojim sociálnym správaním a komunikáciou. Vedcom však doteraz unikali jemné detaily, ktoré utvárajú ich komunikačné schopnosti. Hlavným cieľom štúdie preto bolo ponoriť sa hlbšie do ich “reči” a priniesť nové zistenia, ktoré by nám umožnili lepšie pochopiť ich komunikáciu.  

“Náš výskum sa presnejšie zameriava na takzvané “dlhé volania”. Ide o špecifickú formu komunikácie, ktorá hrá v živote orangutanov veľmi dôležitú úlohu. Táto forma komunikácie umožňuje zvieratám dorozumievať sa naprieč veľkými vzdialenosťami v prostredí hustého dažďového pralesa,” tvrdí doktorka Wendy Erb, vedúca štúdie.  

Autori práce v priebehu troch rokov zozbierali stovky nahrávok, na ktorých sú tieto dlhé volania zachytené. Tieto nahrávky ukazujú fascinujúcu pestrosť týchto volaní. V nasledujúcich krokoch vedci využili tradičné audiovizuálne výskumné metódy, ktoré spojili s umelou inteligenciou. Vedecký tím prácne analyzoval dlhé volania 13 orangutanov. Cieľom analýzy bolo určiť počet pulzných typov v ich vokalizácii a vyhodnotiť, ako volania gradujú.  

Podarilo sa im identifikovať tri špecifické pulzné typy, ktoré odlíšil ako aj ľudský výskumník, tak aj stroje.  

“Naša práca predstavuje výrazný krok vpred v pochopení komunikácie orangutanov, no stále pred nami ostáva veľa nejasností. Na základe výsledkov štúdie ale môžeme povedať, že orangutany oplývajú oveľa pestrejším repertoárom zvukov, než sme v minulosti predpokladali,” vysvetľuje Erb.

Komplexnejšia forma komunikácie

To znamená, že orangutany môžu mať oveľa komplexnejšiu vokálnu sústavu, než predchádzajúce štúdie naznačovali. Nový výskum sa však netýka len samotných orangutanov. Autori výskumu zdôrazňujú, že koncept vokálnej komplexnosti je dôležitým konceptom v celej zvieracej ríši. 

Štúdia reprezentuje mesiace tvrdej práce a multidisciplinárnej spolupráce. Prináša nový pohľad na to, aká vie byť príroda miestami zložitá. Autori štúdie veria, že ich práca inšpiruje aj iné štúdie, ktoré sa zameriavajú na výskum vokálnej komplexnosti iných živočíšnych druhov.

Orangutany patria k mimoriadne vyspelým a inteligentným živočíchom. Ako dokázal nedávny výskum z inštitútu Maxa Plancka, orangutany môžu byť jedným z prvých živočíchov, ktoré poznajú silu liečivých rastlín. Výskumníci totiž nie tak dávno pozorovali zraneného orangutana, ktorý si aplikoval rastlinnú miazgu na zranenie na tvári. Používal pritom rastlinu, ktorá sa vyznačuje svojimi liečivými a antibakteriálnymi účinkami. Autori štúdie veria, že vďaka tejto rastline sa mohla rana orangutana zahojiť bez toho, aby sa zapálila. Viac o štúdii sa môžete dozvedieť aj v tomto článku.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre