Práca z domu alebo takzvaný home office sa vo firmách výrazne presadila najmä počas pandémie, keď bol ľudský kontakt obmedzený. Koronavírus však už ľudstvo neohrozuje, a tak sa aj firmy začínajú postupne vracať k „starým dobrým časom“. Pociťujú to najmä zamestnanci v Spojených štátoch, kde ich zamestnávatelia opäť volajú do kancelárií, informoval Seznam Zprávy.

Mileniáli a Gen Z

Dôvodom týchto krokov je, že firmy sa začali sťažovať na nižšiu výkonnosť a spomaľovanie vývoja inovácií. „Je naozaj ťažké robiť odvážne inovácie či vyvíjať prevratnú obuv cez videoplatformu Zoom,“ povedal pre CNBC John Donahoe, generálny riaditeľ spoločnosti Nike. Jeho slová boli reakciou na obavy investorov, ktorí na trhu zaznamenali nedostatok nových produktov.

Riziko v práci z domu vidí aj Kenneth Griffin – zakladateľ a šéf americkej spoločnosti Citadel, ktorá sa špecializuje na finančné služby. Pridanú hodnotu vidí v práci z kancelárie a aj preto plánuje v New Yorku postaviť mrakodrap, v ktorom by do roku 2032 mohlo pracovať zhruba 6 000 zamestnancov, informoval Business Insider. Podnikateľ dokonca uviedol, že by sa firmy v niektorých prípadoch mohli začať zbavovať ľudí, ktorí sa do kancelárií vrátiť nechcú. Zároveň však dodal, že si nie je istý, či by bola schopná Amerika plná korporátov hromadne prepúšťať.

Podľa National Observer dnes pracuje len z domu 13 percent Američanov a hybridnú formu práce s občasným dochádzaním do kancelárie využíva 28 percent Američanov. Zamestnávatelia ako dôvod návratu ľudí späť do kancelárií uvádzajú lepšiu komunikáciu, zvýšenú produktivitu či silnejšiu firemnú kultúru, informuje CBC. Zamestnanci však o tom nie sú presvedčení.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa