Denník N

Vývoj bojov (813. deň): Rakety ATACMS zanechali na ruskom letisku Belbek skazu – zničili tri typy lietadiel aj protivzdušný systém

Časť napadnutého letiska na satelitnom zábere spoločnosti Maxar. Foto - TASR/AP
Časť napadnutého letiska na satelitnom zábere spoločnosti Maxar. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Aké typy lietadiel Rusi stratili, čo dokážu a čo na to hovoria Rusi.
  • Vrchný veliteľ síl NATO v Európe je presvedčený, že Rusi nemajú pri Charkive dosť síl na strategický úspech.
  • Na Charkiv útočia nové jednotky z Leningradského vojenského okruhu.
  • Ukrajinské drony podnikli masívny nálet na ruské rafinérie.
  • V Robotynom sa situácia postupne zhoršuje, podľa niektorých Rusov je už dobyté, iní to popierajú.
  • Mapa dňa – charkivská ofenzíva
  • Videá dňa – slovenský dobrovoľník hovorí o bojoch vo Vovčansku; ruský vrtuľník bojuje s ukrajinským dronom; Iskander zasiahol cieľ v Charkive.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 16. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzičasom iná.

Aké typy lietadiel Rusi stratili, čo dokážu a čo na to hovoria Rusi. Rakety ATACMS útočili dve noci po sebe na ruské letisko Belbek na okupovanom Kryme. O prvom nálete z utorka na stredu sme podrobnejšie písali v rovnaký deň. Nasledoval druhý útok zo stredy na štvrtok. Potvrdenie výsledkov tentoraz prišlo o čosi neskôr. Prvé satelitné snímky znehodnotila hustá oblačnosť a nič sa z nich nedalo vyčítať. Už to neplatí, k dispozícii sú veľmi detailné zábery.

Okrem rozsahu škôd je z nich zrejmá jedna kľúčová informácia – keby ukrajinská armáda mala rakety ATACMS s doletom 300 kilometrov k dispozícii hneď s príchodom prvých raketometov HIMARS a M270 v lete 2022, straty ruského letectva na zemi by boli katastrofálne a nenahraditeľné. V tom čase si boli Rusi za hranicou 90 kilometrov od frontu úplne istí nedotknuteľnosťou svojich základní. Lietadlá na nich často stáli zoradené na stojiskách ako v mierových časoch.

Dnes už o hrozbe vedia a sú omnoho opatrnejší. Napriek tomu tento týždeň utrpeli straty, ktoré si dlhodobo nemôžu dovoliť (ako ďalej v texte priznáva aj ruský zdroj). Okrem zničenej techniky vážne utrpela aj infraštruktúra letiska.

Najbolestivejšou stratou pre Rusov je zničenie dvojice

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie