Rekordné tržby a nový riaditeľ. Akcie luxusnej skupiny Richemont získavajú 6 %

Cartier
Cartier

Akcie švajčiarskej skupiny s luxusným tovarom Richemont (CFR) v piatok pridávajú až 6 % po tom, ako spoločnosť oznámila rekordné tržby za uplynulý fiškálny rok.

Majiteľ značky Cartier uviedol, že tržby skupiny v účtovnom roku, ktorý sa skončil v marci, vzrástli o 3 % na rekordných 20,6 miliardy eur.

Tržby vo štvrtom kvartáli klesli o 1 % na 4,8 mld. eur, pod čo sa podpísalo spomalenie v ázijsko-pacifickom regióne. „Vo štvrtom kvartáli sme zaznamenali zmiernenie tržieb v ázijsko-pacifickom regióne, čo bolo kompenzované vyšším rastom vo všetkých ostatných regiónoch,“ uviedol vo vyhlásení predseda predstavenstva Johann Rupert. „Ako sme očakávali, oživenie čínskeho dopytu si vyžiada určitý čas,“ povedal Rupert.

Luxusný sektor je od konca roka 2023 pod tlakom, pretože náročné makroekonomické a geopolitické podmienky oslabujú spotrebiteľské výdavky, najmä na kľúčovom trhu v Číne.

Firma tiež vydala samostatné vyhlásenie, v ktorom oznámila, že novým riaditeľom skupiny s účinnosťou od 1. júna bude Nicolas Bos, ktorý v súčasnosti šéfuje francúzskej klenotníckej značke Van Cleef & Arpels. Súčasný šéf Jerome Lambert, ktorý vedie Richemont od roku 2018, sa stane prevádzkovým riaditeľom.

Skupina Richemont vlastní viacero luxusných značiek, predovšetkým v kategóriách hodiniek a šperkov. Patria medzi ne značky Cartier, Van Cleef & Arpels či Montblanc.

Vývoj akcií Richemont (CFR) za posledný mesiac

Zdroje: cnbc; tradingview; investing.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre