Rusko sa nikdy nebránilo vyjednávaniu, povedal Putin. Ofenzíva v Charkove pokračuje, mesto ale dobyť nechce

17.5.2024 13:21 , Aktualizované: 17.5.2024 13:41

Ruské sily podľa ruského prezidenta Vladimira Putina v Charkovskej oblasti postupujú podľa plánu. S dobytím druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova ale zatiaľ nepočíta. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské agentúry TASS a RIA Novosti.

Putin
TASR/AP

Putin, ktorý v piatok končí svoju dvojdňovú návštevu Číny, tiež uviedol, že bude sledovať dianie na júnovej švajčiarskej konferencii o Ukrajine. Je ale presvedčený, že jej cieľom je prísť s ultimátom pre Rusko. Moskva už skôr uviedla, že nebude na samite, ktorý bude hľadať cestu z Ruskom vyvolanej vojny.

Prímerie počas olympiády

Ruský prezident podľa agentúr tiež uviedol, že s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom diskutoval o výzve francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na prímerie v ozbrojených konfliktoch na celom svete v čase letných olympijských hier v Paríži. Či ju Moskva vypočuje, ale neoznámil.

Pozrite si reportáž o konflikte:

Rusko sa nikdy nebránilo vyjednávaniu

Namiesto toho Putin, ktorý pred viac ako dvoma rokmi začal vojnu na Ukrajine, obvinil Kyjev za terajšiu ruskú ofenzívu v Charkovskej oblasti. Rusko podľa neho potrebuje nárazníkovú zónu pre vlastnú bezpečnosť kvôli ukrajinským útokom na ruskú Belgorodskú oblasť, ktorá leží pri hraniciach.

Sedemdesiatjedenročný autoritársky politik tiež na tlačovej konferencii zopakoval tvrdenie, že Rusko sa nikdy nebránilo vyjednávaniu. V neposlednom rade poznamenal, že sa Moskva snaží prísť na to, komu môže vo vzťahu ku konfliktu na Ukrajine veriť.

V súvislosti s možným budúcim podpisom dohody s Ukrajinou Putin spochybnil politickú legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho normálne volebné obdobie tento mesiac končí, ale kvôli stannému právu vyhlásenému na začiatku vojny sa teraz voľby neuskutočnia.

Putin, kvôli ktorého zotrvaniu vo funkcii sa menila ruská ústava, v piatok na tlačovej konferencii dostal otázku, či sa politická legitimita Zelenského nestáva problémom. Povedal, že to je predovšetkým otázkou pre ukrajinský ústavný súd, ale tiež, že Rusku na tom záleží. "Pokiaľ ide o podpisovanie dokumentov, mali by sme ich v takej kľúčovej oblasti podpisovať s legitímnymi orgánmi," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok