Obyčajné aj neobyčajné pesničky po slovensky. Pôvodná tvorba, muzikantská synergia a uvoľnenosť. To je príznačne nazvaná skupina Štefánikove deti, ktorá nahrala svoj debutový album Mlyny.

Skupina Štefánikove deti vznikla v roku 2020 okolo skladateľskej dvojice Peter BálikHana Bednaříková. Obom sa krátko predtým rozpadli vlastné skupiny. Peter roky pôsobil ako kapelník Živých kvetov a po jej zániku hľadal človeka, s ktorými by rád písal nové pesničky. Hanka zas spievala vo folkovej partii Voľné združenie jamu. Obaja začali tvoriť cez dlhé pandemické dni, počas ktorých zložili základ repertoáru. Najprv hrali len dvaja a neskôr sa okolo nich vytvorila celá šesťčlenná skupina.

Štefánikove deti sa pokúšajú o obyčajné a zároveň neobyčajné pesničky s chuťou folk rocku, bluesu, country či dokonca swingu. Hrajú pôvodnú tvorbu so slovenskými textami, pretože chcú, aby im domáci poslucháči rozumeli a precítili to, čo chce kapela povedať. Medzi členmi funguje organická a prirodzená súhra, o rovnaké spojenie sa snažia aj so svojimi poslucháčmi.

Skupina verí, že slovenské pesničky tu majú stále svoje dôležité miesto. Hana a Peter vychádzajú pri tvorbe z pesničkárskej tradície 60. a 70. rokov. Odvolávajú sa na tvorbu Deža Ursinyho, Mariána Vargu, Zuzany Michnovej a Marsyas, Boba Dylana, Joni Mitchell či skupín Pentangle a Fairport Convention.

Dôležitým bodom v príbehu kapely bolo, keď sa konečne otvorili postpandemické brány. Štefánikove deti začali koncertovať a kapela pripravila repertoár na dva albumy. Hotový debut vyskladali z piesní z covidových časov, ale aj úplne nových vecí. "Tieto pesničky sú denníkom našich životov. Sú skutočné. Buď odkazujú na nejakú konkrétnu situáciu alebo vyšli zo spoločných rozhovorov, či prežívaní spoločných chvíľ. Prekvapuje ma, že nakoniec v týchto skladbách nezostala ťažoba tých dní, ale naopak napriek okolnostiam vzniku ponúkajú lásku a nádej," hovorí o albume Peter Bálik a dopĺňa Hana Bednaříková: "Ja osobne som s albumom spokojná tak, ako sa len dá, keď na chvíľu uzavriete a zaznamenáte niečo, čo je nikdy sa nekončiaci proces - hudba a inšpirácia sa organicky vyvíja, tak ako my v našich životoch."

Ako ochutnávku z debutového albumu zatiaľ skupina vydala tri piesne: Čo je to za svet, Mlyny Pieseň pre Miladu H. Nedávno vydala štvrtý singel Málo, málo ovplyvnený rómskou tematikou. Album Mlyny vznikol v štúdiu Lososound pod réžiou Erika Horáka, niekoľkonásobného držiteľa cien Radio_Head Awards.

Vydaním debutového albumu sa pre kapelu začína nová etapa, na ktorú sa členovia mimoriadne tešia. "V najbližších mesiacoch plánujeme aktuálny album poriadne pokrstiť a predstaviť  našu tvorbu  fanúšikom," približuje Hana Bednaříková. "Dlho trvalo, kým sme našli tú správnu zostavu, ktorá je pripravená odohrať čo najviac koncertov. Hrá nám to. Radi by sme sa pozreli do Česka, kam siahajú naše korene a láska k tamojšej hudbe," dopĺňa Peter Bálik.

Pomôžte s vydaním albumu

Za crowdfundingovou kampaňou na overenej platforme Donio stojí skupina Štefánikove deti a Pavol Maruščák so svojim vydavateľstvom Pavian Records. Debutový album Mlyny skupina plánuje vydať vo forme CD a tiež na vinylovej platni, ktorá sa ako fyzický nosič vrátila do obehu a teší sa mimoriadnej obľube. Výroba fyzických nosičov v obmedzených nákladoch je však finančne náročné a preto sa skupina spolu s vydavateľom rozhodla obrátiť na svojich fanúšikov, poslucháčov a ľudí, ktorí fandia novej slovenskej hudbe.

Získané finančné zdroje budú použité výlučne na pokrytie nákladov výroby fyzických nosičov, ktoré si záujemcovia v crowdfundingovej kampani vopred zakúpia. Kampaň bola spustená 10. máj a potrvá do 10. júna.

Zdroj: Pavian Records