hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Hajšel: Musíme mať zodpovednosť za to, čo povieme

Aká klíma vládne v europarlamente po atentáte na premiéra a ako sa vyhnúť ďalšiemu napätiu v spoločnosti nám v Ranných novinách TV JOJ prišiel porozprávať europoslanec Robert Hajšel (SMER-SD).

Ako zareagoval na atentát na nášho premiéra Európsky parlament? Predsedníčka europarlamentu Roberta Metsola napísala, že je šokovaná týmto hrozným útokom a uviedla, že je myšlienkami pri premiérovi a jeho rodine v tomto zložitom období. Ako to vnímajú europoslanci?

Ja si myslím, že všetci sa zhodnú v tom, že treba odsúdiť tento ohavný atentát na premiéra demokratickej krajiny, ako je Slovensko. Na premiéra Roberta Fica. Je samozrejme jasné, že EU je jednou z tých organizácií, ktorá propaguje pluralitu názorov v rámci demokracie, v rámci istej tolerancie, ale nemožno ich vyjadrovať takýmito násilnými činmi. Ak niekto nesúhlasí s inak zmýšľajúcimi ľuďmi, jednoducho to treba odsúdiť. Ja si myslím, že nastal naozaj čas, aby všetci trochu zvážili svoje slová. Slovo sa stalo zbraňou, respektíve motívom na to, aby sme konali násilne a to si musíme uvedomiť hlavne v čase masívneho využívania sociálnych sietí.

Prichádzajú aj nejaké riešenia, ako sa vyhnúť ďalšiemu napätiu v spoločnosti? Toto bol fyzický útok, ktorý sa stal na Slovensku a došlo k streľbe. K fyzickým útokom dochádzalo v poslednom čase aj v Nemecku pri rôznych politikoch a stretnutiach.

Áno, toto násilie sa objavuje a práve to je to, prečo by sme mali vážiť tie slová. Hlavne na tých sociálnych médiách, aby sme sa postavili, aj ako politická scéna, aj ako média, aj mimovládne organizácie, aj tí, ktorí môžu vplývať na výchovu ľudí. Nestačí mať len vlastný názor a využívať tú pluralitu, tú demokraciu a slobodu prejavu. Musíme mať aj zodpovednosť za to, čo povieme, a aké následky to môže mať na iných. Preto ja by som rád, z toho postu poslanca Európskeho parlamentu naozaj apeloval na všetkých politikov, média, influencerov, aby využili svoju váhu, aby sme sa vrátili k normálnej debate, normálnej diskusii, tolerancii rôznych názorov.

Uvidíme, ako budú v praxi vyzerať vyhlásenia predstaviteľ našej krajiny a jednotlivých strán, ktorí sa zhodujú v tom, že utlmia tieto vášne. Trochu pribrzdia predvolebnú kampaň v rámci volieb do europarlamenu. Aj parlament, aj rôzne krajiny, aj Slovensko čelilo rôznym bezprecedentným výzvam, krízam, ktoré sa stali. Ako by ste vy hodnotili uplynulých päť rokov?

Týchto päť rokov bolo veľmi špecifických v histórii EU, aj v histórii inštitúcií, ako je európska komisia a európsky parlament, ktoré sú vždy nastavené na tých päť rokov a prichádzajú s ambíciami a cieľmi. Týchto päť rokov sme začali s obrovskými ambíciami v oblasti ochrany životného prostredia, hlavne znižovania skleníkových emisií. Prišiel takzvaný „Green Deal“, ktorý je niekde úplne nepopulárny. Musíme, ale niečo robiť s klimatickými zmenami, lebo planéta sa nám prehrieva. Na druhej strane musíme to robiť tak, aby to bolo sociálne a ekonomicky únosné, aby sme si nezničili priemysel a nevyrobili nové masy nezamestnaných. K tomu predstaveniu tohto „mindsetu“ došlo až počas tohto mandátu, pretože začal covid, pandémia, kríza, k tomu vyššie ceny energii, k tomu vojna na Ukrajine, Ruská agresia a tým pádom, aj vôľa EU a predsavzatia, aby sme sa dostali z energetickej závislosti na Rusku, ako dominantnom dodávateľovi energetických zdrojov. To sa do istej miery podarilo, ale bolelo to, niečo to stálo a zaplatili to naši občania. Preto musíme myslieť na to, aby sme týchto ľudí upokojili, lebo ľudia majú vlastné problémy. Čelia vysokej inflácií, zvyšovali sa ceny potravín aj nájmov, zvyšovali sa ceny energií. To dolieha na každého človeka, ktorý nezarába, ako my tu.

Viac..  Sú Slováci a Česi pripravení na eurovoľby? Atmosféru zhodnotil Ladislav Miko

Vy ste strávili posledných päť rokov v ľavici v europarlamente, ale rozhodli ste sa, že v tých nadchádzajúcich eurovoľbách nebude kandidovať. Prečo?

Rozhodol som sa z mnohých dôvodov. Jedným z nich je práve táto obrovská polarizácia, ktorá nie je len na Slovensku, ale aj v celej Únií. Mne nevadí rozdielnosť názorov, ale vadí mi, akým spôsobom, aj niektorí kolegovia sa snažia dať najavo, že nesúhlasia s tými druhými. Ostrakizujú tých druhých a jednoducho nie je to zdravé. Ja si myslím, že potrebujeme v tej politike aj trošku viacej porozumenia. Nie len každý robí na svoje tričko, aby dosiahol, že ten jeho názor je ten dominantný a ten jediný správny a ak s tým nesúhlasíte, tak ste dezolát. Musíme sa snažiť dosiahnuť viac. Ja osobne nie som rodený politik, ale začínal som, ako prvý novinár v Bruseli a prinášal som spravodajstvo na Slovensko. Potom som pracoval pre EÚ inštitúcie ako manažér. Potom som sa rozhodol, že lepšie by bolo skúsiť niečo ovplyvniť, aj sa mi to podarilo. Realizoval som sa v odbornej činnosti a podarilo sa mi presadiť viacero legislatívnych opatrení, z ktorých môžu profitovať, aj slovenské podniky a slovenskí občania.

Pozrite si druhú časť rozhovoru s europoslancom Robertom Hajšelom:

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Namiesto kľudu sa znovu rozdúchavajú vášne

V posledných dňoch dávam veľa rozhovorov pre zahraničné médiá. Napriek tomu, že to ešte vôbec …

Consent choices