Na juhozápade hrozia až do večera búrky s intenzívnymi zrážkami, u susedov môžu vznikať tornáda

Na juhozápade a časti stredného Slovenska hrozia v druhej polovici piatka búrky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal pre túto časť SR výstrahu pred búrkami 1. stupňa.

17.05.2024 11:53 , aktualizované: 15:37
debata (1)

Výstraha platí od poludnia do 22.00 h. „Búrky môžu byť spojené s krúpami a prudkým lejakom s intenzitou zrážok 20 – 30 mm/30 min, rovnako i nárazmi vetra, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť vetra 65 – 85 km/h,“ varujú meteorológovia.

V prípade zrážok upozorňujú na možné lokálne povodne, rovnako na riziko škôd spôsobených silným vetrom.

Mierne ochladenie, prehánky. Po nich pôjdu teploty hore
Video

Ako informuje web imeteo.sk, pred dnešnou situáciou varuje aj meteorologická služba Estofex, ktorá vydala varovanie predovšetkým pred pás siahajúci z východného Rakúska, tesne okolo našich hraníc, naprieč Maďarskom až do Srbska. V tomto regióne budú vznikať búrky, ktoré budú produkovať aj väčšie krúpy a silné poryvy vetra. Vplyvom priaznivých podmienok strihu vetra predovšetkým na západe Maďarska nie je vylúčený ani vznik možného tornáda.

búrky, počasie, houston, texas Čítajte viac Juh USA zasiahli búrky s vetrom o sile hurikánu, Houston hlási už štyroch mŕtvych

Neďaleko juhozápadných hraníc sa formuje búrkový systém, zasiahne aj Slovensko

Neďaleko juhozápadných hraníc sa formuje búrkový systém, ktorý postupuje ďalej na východ. V najbližšom období preto zasiahne aj územie Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom v piatok popoludní informoval na sociálnej sieti.

„S vysokou pravdepodobnosťou je sprevádzaný krúpami, lejakom a prechodným zosilnením vetra,“ upozorňuje SHMÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ