19 cien Grammy, 68 nominácií, 100 koncertov a 250 rečníkov. Toto sú tohtoročné Colours of Ostrava

Team Colours of Ostrava tento rok opäť ponúkne výber toho najlepšieho zo svetovej hudobnej a kultúrnej scény. Na tohtoročnom festivale Colours of Ostrava vystúpia súčasní popoví rebeli Sam Smith, americkí rockeri Queens of the Stone Age alebo nestarnúca rocková legenda Lenny Kravitz. Ďalšími hviezdami sú napríklad spevák a producent elektronickej hudby James Blake, jamajský matador Sean Paul, severská popová diva Zara Larsson, štýlové multižánrové trio Khruangbin z Texasu, éterická hudobníčka Bat for Lashes alebo bluesový gitarista Gary Clark Jr. a ďalšie. Stretne sa viac ako 30 domácich a 70 zahraničných mien, ktoré majú na konte 19 cien Grammy a 68 nominácií. Žánrovo bude zastúpený rock, pop, world music, blues, elektronika, neoklasika, ale aj punk, jazz, hip hop, soul, funk, reggae či dancehall. Za pozornosť stojí aj veľký počet silných ženských mien, ktoré rezonujú svojím poňatím svetovej populárnej i alternatívnej hudby. Prepájať ľudí však festival nebude iba muzikou a láskou k nej, ale aj láskou všeobecne s Láskyplnou zoznamkou, ktorá sa uskutoční prvým rokom. Novinkou bude aj rozšírenie sprievodných aktivít medzinárodného diskusného fóra Meltingpot. 15. mája boli spustené rezervácie miesteniek na všetky divadelné predstavenia. 21. ročník festivalu Colours of Ostrava sa uskutoční 17. až 20. júla 2024 v industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc.

Tento rok predstavíme opäť výber toho najlepšieho zo svetovej hudby, ktorá ide aj mimo hlavného prúdu a dokonale doplní line-up našich headlinerov. Ako vždy máme pred sebou úlohu uspokojiť ako pop-rockového fanúšika, tak aj fanúšika, ktorý má rád alternatívnu hudbu. Naším cieľom je prebudiť v návštevníkoch emócie a inšpirovať ich k objavovaniu novej hudby aj nových myšlienok,“ nechala sa počuť k tohtoročnému line-upu umelecká riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

O kvalitách festivalu svedčí nielen jeho program, ale aj zahraničné ocenenie. Britský denník The Guardian zaradil Colours of Ostrava medzi 35 najlepších hudobných festivalov v Európe, cestovateľský blog španielskeho denníka El País spomenul Colours of Ostrava ako jeden zo šiestich dôvodov, prečo vyraziť do Česka za kultúrou.

Nielen hudobný program, ale aj špeciálna zoznamka a návrat legendárnej NYC stage

Jeden z tohtoročných najhorúcejších headlinerov, Lenny Kravitz, privezie do Ostravy úplne novú show, nadväzujúcu na jeho nový album Blue Electric Light, ktorý vychádza v máji. Idol, ktorý dokáže skĺbiť poctivých R’n’B s rockom, popom a ďalšími žánrami, má na konte množstvo ocenení, a to nielen hudobných, ale aj na poli módy.

Najnovší album tiež predstaví ďalší z headlinerov – kalifornská formácia Queens of the Stone Age. Na dosku Times New Roman čakali fanúšikovia šesť rokov, pričom frontman tejto legendy Josh Homme sa nechal počuť, že „znie tak, ako brutálny je pocit byť práve teraz nažive.“ Môžeme teda čakať podobne surovú rock’n’rollovú výpoveď, ako pri koncerte The Cure v roku 2019 alebo Interpol, ktorí na Colours of Ostrava zahrali vlani.

Jedným z najočakávanejších vystúpení v rámci 21. ročníka bude koncert provokatívne romantických Sam Smith, ktorí svoju spektakulárnu show potešia nielen poslucháčov jemnejší pop music, ale uspokoja aj uši tých, ktorí majú radi dunivé beaty a extravagantnú scénu. Ich vystúpenie na odovzdávanie posledných cien Grammy dokonca vzbudilo obrovský rozruch okolo skladby Unholy, ktorú si tiež budeme môcť užiť v júli naživo v Ostrave,“ prezrádza dramaturg festivalu Filip Košťálek.

Publikum v Ostrave si tiež bude môcť užiť koncert texaskej trojčlennej kapely Khruangbin, ktorá je výrazná nielen svoj imidž, ale aj tým, ako originálne kombinuje prvky inštrumentálnej lounge hudby s elementmi world music, do toho pridajme rock, funk alebo soul. Na ich koncert je dokonca zvedavý sám Lenny Kravitz! Matadorom na svetovej, nielen R’n’B alebo rap scéne je Sean Paul, ktorý sa preslávil featuringom s Beyoncé, ale aj priezviskom veľvyslanca štýlu dancehall reggae. Na Colours predstaví prierez dvoma dekádami svojich hitov.

Okrem headlinerov sa môžu návštevníci festivalu tešiť na v Česku menej známe mená, napríklad poľské súrodenecké duo Kwiat Jabłoni alebo taiwanskú formáciu JhenYueTang, ktorá zaujme ázijským poňatím metalu.

Tuzemskú scénu bude reprezentovať výber interpretov naprieč hudobnými žánrami. Vystúpia tu napríklad populárne mená ako Aneta Langerová, Lenny, Bratia Ebenové alebo Tata Bojs, legendárny The Ecstasy of Saint Theresa alebo súčasne znejúce aj premýšľajúce slovenské duo Berlin Manson.

Časť hudobného programu sa odohrá na NYC stage, tohtoročnej novinke, ktorá je koncipovaná ako komfortný komorný šapitó a nadviaže na obľúbenú scénu z rokov 2010 a 2011 z čias areálu na Čiernej lúke. „Táto stage prepája hudobný festival s diskusným fórom Meltingpot, jej produkcia zároveň ponúkne aj divadlá a stand-upy. Medzi vystupujúcimi umelcami bude napríklad jazzovo hip-hopová ikona José James alebo kúzelnícke duo Siegfried & Joy,“ dopĺňa Filip Košťálek.

V minulom roku usporiadatelia zaznamenali veľký ohlas na informáciu o festivalovej zoznamke. Rok sa s rokom zišiel a z aprílového nápadu sa stáva tohtoročná novinka – Láskyplná zoznamka. Tá bude pripravená v spolupráci s partnermi Colours of Ostrava – spoločnosťami Kofola a TV Óčko. Zoznamka sa uskutoční vždy raz denne a každý večer sa návštevníci môžu tešiť na „Láskyplnú afterku“, teda after party nielen pre tých, ktorí sa na festivale zoznámia, ale aj pre všetkých zamilovaných. Moderovanie našej Láskyplnej zoznamky sa zhostí Barbara Hacsi z TV Óčko.

Ako nápad vznikol? „Pri príležitosti 20. ročníka Colours of Ostrava sme sa rozhodli urobiť prieskum, ktorého formát pre nás vytvorila a zaistila spoločnosť SocioFactor. Na základe dát z neho sme zistili okrem iného aj to, že 37 % našich fanúšikov navštívilo festival ako singles, niektorí potom s myšlienkou nájsť priamo na Colours of Ostrava polovičku, s ktorou by na začiatok surfovali areálom. Práve pre týchto jednotlivcov je naša Láskyplná zoznamka,” vysvetľuje Filip Košťálek.

Inšpiratívne a silné ženy na Colours of Ostrava

Výrazné zastúpenie tento rok majú na Colours ženské umelkyne, či už sólovo alebo ako členky kapiel. Silné slovo budú mať napríklad „female singers/songwriters“, konkrétne vystúpi napríklad švédska ikona Zara Larsson, ktorá si svojim prejavom, ale aj umeleckým poňatím popu získala fanúšikov aj mimo domovskej Škandinávie. Vo svojich desiatich rokoch vyhrala švédsku verziu súťaže British Got Talent, v štrnástich rokoch podpísala prvú zmluvu s hudobným vydavateľstvom a vo svojich dvadsiatich siedmich má na konte štyri dlhohrajúce platne. A jej debutový album So Good sa stal na platforme Spotify historicky najstreamovanejším, čo sa týka ženských hudobníc vôbec.

Jednou zo senzácií je iránsko-holandská všestranná umelkyňa Sevdaliza. Táto experimentálna umelkyňa „prebúdza“ okrajové žánre, ktoré boli populárne dve dekády späť – napríklad trip-hop, ktorý prepojila s jazzom. Jej tematické linky vychádzajú od perzskej mytológie až po fenomén AI. Svoju show predstaví aj pakistansko-britská umelkyňa Natasha Khan, známa pod pseudonymom Bat for Lashes, ktorej hudba snov pripomína vzdialené iluzórne svety. Multižánrovosť v rámci ženského zastúpenia dopĺňa Alexia Chellun, britská pesničkárka s exotickými koreňmi. Úplne odlišnú show sľubuje nigérijská raperka Aunty Rayzor, progresívne-folková Nessi Gomes alebo výrazná postava ukrajinskej hudobnej scény Miss Monique.

Za zmienku stojí aj originálna komorná dievčenská dvojica Freekind alebo éterická aj rozpustilá Islanďanka Emilíana Torrini, ktorá vystúpila na Colours už v roku 2014. V neposlednom rade aj jedna z najočakávanejších kapiel tohto roku – Khruangbin, má za basgitaristku ženu – štýlovú Lauru nielen kvôli jej bravúrnej hre, ale aj skvelým sprievodným vokálom.

Meltingpot predstaví vyše 250 odborníkov a doplní tak sprievodný program

Meltingpot je neoddeliteľnou súčasťou festivalu Colours of Ostrava a láka zvedavé publikum, ktoré sa chce okrem hudby aj vzdelávať v nových trendoch a myšlienkach. Medzinárodné diskusné fórum Meltingpot získalo nového generálneho partnera. Stala sa ním spoločnosť Vitesco Technologies. „Veľmi radi sa stávame generálnym partnerom Meltingpotu na Colours of Ostrava. Zdieľame spoločné hodnoty pre udržateľnosť, ochranu prírody a podporu diverzity. Ako lídri v oblasti čistej mobility a inovácií sa tešíme, že podporíme práve toto inšpiratívne fórum. Veríme, že jeho myšlienky a témy ako Future is Now, World in Change alebo Science & Education pomáhajú utvárať lepšiu budúcnosť pre nás všetkých,“ povedala za spoločnosť Vitesco Technologies Jana Ožanová.

Hlavnými hviezdami tohtoročného programu fóra Meltingpot je napríklad populárny biológ Merlin Sheldrake, autor bestselleru Prepletený život, odborník na dýchanie Patrick McKeown, spisovateľ Irvine Welsh, biológ a spisovateľ Rupert Sheldrake, psychiater a psychoterapeut Jiří Horáček alebo Dan Ariely, uznávaný profesor psychológie a behaviorálnej ekonómie.

Súčasťou fóra Meltingpot bude aj tento rok Luxor stage, kde sa predstavia súčasní spisovatelia spolu s ďalšími rečníkmi fóra Meltingpot. Každý deň o 20. hodine sa priestor na Hlubine zmení na Stage Európa 2. O večernú show sa postarajú DJ’s z rádia Európa 2 – DJ Brian a Roxtar, Michael Burian a DJ Lafayette, Pavol Cejnar + Ondray (Ondra Vodný) + Michael C. Komfort scény doplnia originálny bar Super Panda Circus z Brna s ich barmanskou show a vyhlásenými koktailovými špeciálmi.

Novinkou tohto roku je projekt Meltingpot Art, ktorého partnerom je Nadácia ČEZ. „Umelecký happening z festivalu Burning Man, španielsky kolektív bábkovodičov, ale aj 215 upcyklovaných artefaktov, ktoré vdychujú život industriálnemu dedičstvu. Tohtoročný projekt Meltingpot Art hľadá skutočné emócie za slovom udržateľnosť a poukazuje na energie prírody, na ktorých stojí súčasná západná civilizácia,“ hovorí k projektu Filip Košťálek.

V areáli zažijete celkom osem vizuálnych umeleckých aktivít, ktorých inštaláciu podporila Nadácia ČEZ. K videniu budú napríklad inštalácie menom Iron Jungle, Fénixova záhrada, Epojé, Giants, Water, Fire, Wind & Earth, Cacao stage alebo výstava výtvarníka a ilustrátora Honzu Šádka.

Rezervácia miesteniek na sprievodný program všetkých divadiel v rámci Gong stage, Europe stage alebo NYC stage boli spustené 15. mája na webe Colours of Ostrava. Návštevníci si budú môcť pozrieť napríklad Tháliu ocenené Sólo Radima Vizváryho, multimediálny rap muzikál Miss Amerika alebo divadelný recitál Marta o živote a tvorbe Marty Kubišovej.

Koncept bezhotovostného festivalu sa osvedčil

Už druhý rok sa festival stane kompletne bezhotovostným vďaka tzv. otvorenému cashless systému. V areáli budú prijímané platby všetkými druhmi platobných kariet, telefónmi či hodinkami. Pre osoby bez bankového účtu alebo platobnej karty budú pripravené špeciálne festivalové karty, ktoré bude možné kúpiť za hotovosť v stánku s festivalovým merchandisingom. „V minulom roku sa osvedčilo predovšetkým to, že návštevníci nemuseli vyberať hotovosť z bankomatu v areáli festivalu. Život na festivale to mnohým ľuďom veľmi uľahčilo. Všeobecne sa platenie na festivale vďaka tomuto systému zrýchlilo a tiež takmer zmizli rady,“ zmienila sa ku koncepcii bezhotovostného festivalu Zlata Holušová.

Spoločenská zodpovednosť Colours of Ostrava

Rovné príležitosti pre všetkých bez obmedzení sú jedným z princípov celého festivalu. V rámci projektu Colours bez bariér festival Colours of Ostrava víta aj deti a dospelých s rôznymi druhmi zdravotného znevýhodnenia. Celý areál je uspôsobený na pohyb vozíkov a kočíkov, k dispozícii je kemp vybavený sanitárnym zariadením pre návštevníkov so zníženou pohyblivosťou. Ponúkame aj služby vyškolených asistentov, bezbariérové taxi a vhodné ubytovanie.

V rámci projektu Colours bez bariér festival ďalej zaisťuje asistenčné služby pre osoby so zrakovým a sluchovým postihnutím, špeciálne kompenzačné pomôcky či reliéfnu mapu areálu a sprievodcu v Braillovom písme. Vybrané hudobné vystúpenia, prednášky a divadelné predstavenia sú tlmočené do posunkového jazyka. K dispozícii je aj servis pre osoby s poruchou autistického spektra a ponúkame aj odľahčovacie služby pre rodiny starajúce sa o autistov.

Festival ponúka špeciálne vstupné pre osoby s preukazom ZŤP a ZŤP/P, asistenčný sprievod má vstup zadarmo.

Vedenie festivalu sa taktiež snaží dlhodobo znižovať svoju ekologickú stopu. Medzi novinky tohto ročníka patrí zber a triedenie gastroodpadu. Vo festivalovom areáli budú umiestnené špeciálne nádoby na zvyšky jedla pre návštevníkov aj stánkarov. Bioodpad bude zvážený do blízkej bioplynovej stanice v Hornej Suchej, kde z neho spoločnosť Organic Technologies vytvorí dve zložky – biometán a organické hnojivo.

Festival Colours of Ostrava tento rok prvýkrát použije špeciálne rozložiteľné gastro obaly. V spolupráci so spoločnosťou OPTYS z neďalekých Dolných Životíc festival pripravil vlastné obaly na jedlo ponúkané na festivale. Materiál krabičky pochádza zo zodpovedne obhospodarovaných lesov a je uspôsobený na styk s potravinami. Vďaka spojeniu s lokálnym dodávateľom festival ďalej znižuje svoju environmentálnu stopu.

Doprava na festival a z festivalu domov

Počas festivalu budú posilnené nočné spoje mestskej hromadnej dopravy z centra Ostravy a festivalového areálu. Dopravný podnik Ostrava v spolupráci s usporiadateľmi Colours of Ostrava organizuje nočné spoje tak, aby nadväzovali na ukončenie programu festivalu.

Návštevníci si tiež môžu zaobstarať špeciálny festivalový lístok na MHD platný v spojoch Dopravného podniku Ostrava za 250 korún na celý festival. Cestovný lístok je možné zakúpiť on-line na stránkach DPO a festivalu.

V spolupráci so spoločnosťou Heimstaden festival Colours of Ostrava opäť organizuje špeciálne rozvozy v nočných hodinách, a to autobusmi do Ostravy-Poruby, Karvinej, Orlovej, Havířova a Frýdku-Místku. Záujemcovia o nočné spoje si musia zakúpiť miestenku v predpredaji on-line alebo pri konaní festivalu v stánku Doprava/Transport point pred hlavnou bránou. Spoje odchádzajú z ulice Železárenská, všetky zastávky sú asi 300 metrov od hlavnej brány. Výťažok z predaja cestovných lístkov v hodnote 30 korún pomôže projektu S nami domov, ktorý je určený pre mladých ľudí opúšťajúcich brány detských domovov, domov na pol cesty alebo pestúnsku starostlivosť.

Pre návštevníkov z Prahy bude vypravený špeciálny festivalový vlak Colours Expres, ktorý vyjde z hlavnej stanice v Prahe 17. júla dopoludnia.

Využiť môžete aj zdieľané bicykle spoločnosti Nextbike. V blízkosti areálu nájdete dve stanice Nextbike – na Hlubine a pri novej lávke cez Ostravicu. Na oboch staniciach získate bonus 15 minút zadarmo navyše – ak tam bicykel doveziete alebo si ho odtiaľ požičiate, získate nad štandardných 15 minút ďalších 15 minút zadarmo – celkovo teda 30 minút zadarmo.

Výmena vstupenky za pásku na ruku

Návštevníci si môžu vyzdvihnúť festivalovú pásku od 15. júla pri Hlavnej stanici v Ostrave, ale aj v sieti kníhkupectva Luxor v Prahe, Brne a Ostrave. Ľudia cestujúci špeciálnym Colours expresom z Prahy pásku získajú počas cesty vo vlaku.

Ubytovanie počas festivalu

K dispozícii sú tri festivalové kempingy:

Chill Village sa nachádza v blízkosti festivalového areálu a ponúka zariadené glampingové stany. Súčasťou vybavenia sú nafukovacie jednolôžkové alebo dvojlôžkové matrace s bavlnenou prestieradlom a vankúšom. Stany sú určené až pre päť osôb.

Kemp na Sliezskoostravskom hrade ponúka miesto na stavbu stanov. K dispozícii sú aj miesta na státie obytných vozidiel. Od roku 2023 je otvorená lávka zozadu od festivalového areálu v Dolných Vítkoviciach smerom k Sliezskoostravskému hradu. Vďaka tejto novej vstupnej bráne budete stále v pohodlnej dochádzkovej vzdialenosti od areálu, ale zároveň dosť ďaleko, aby vás nerušil jeho prípadný hluk. K dispozícii je elektrické pripojenie.

Tent Inn Village v areáli Sliezkoostravského hradu ponúka prenájom už postavených stanov a základného kempingového vybavenia.

Vo všetkých kempoch je k dispozícii sociálne zariadenie, sprchy, WC, základné kuchynské spotrebiče a dobíjacie stanice.

21. ročník Colours of Ostrava sa uskutoční 17. až 20. júla 2024 v Dolných Vítkoviciach. Súčasťou festivalu je medzinárodné diskusné fórum Meltingpot, projekcia filmov z MFF KV a množstvo divadelných predstavení a umeleckých inštalácií. Festival sa od roku 2015 koná v areáli unikátnej, revitalizovanej, industriálnej oblasti Dolnej Vítkovice v centre Ostravy. Na ôsmich hudobných scénach vystúpi každoročne viac ako stovka kapiel, v rámci 11 scén diskusného fóra Meltingpot potom viac ako dvesto rečníkov z celého sveta.

V projekte Colours bez bariér festival ponúka špeciálne služby pre návštevníkov so zdravotným znevýhodnením. V roku 2023 servis využilo 850 osôb s pohybovým, zrakovým alebo sluchovým postihnutím aj ľudia s poruchou autistického spektra. Festival tradične ponúka sobotný vstup zdarma pre osoby staršie ako 65 rokov, v roku 2023 ich bolo 1216. Pravidelne sa zúčastňujú aj deti, pre ktoré festival pripravuje ČEZ Family Park so špeciálnym detským programom. V roku 2023 festival navštívilo celkom 4212 detí.

Okrem hlavného festivalu Colours team každoročne organizuje aj medzinárodný showcase festival Czech Music Crossroads pre hudobných odborníkov a voľne prístupný Art & Life festival v uliciach Ostravy. Team taktiež organizuje samostatné koncerty v priebehu celého roka na rôznych miestach SR, tento rok vystúpili v Prahe The Longest Johns a speváčka LP.

Festival Colours of Ostrava sa koná za podpory štatutárneho mesta Ostrava a Moravskosliezskeho kraja.

TS