Exmanžela známej moderátorky vydali na Slovensko. Do USA uniesol ich dvoch malých synov

17.5.2024 11:18

Muž, ktorý v roku 2019 zobral bez súhlasu matky svojich dvoch synov do USA, sa bude zodpovedať pred slovenskými súdmi. V pondelok 13. mája bol občan Izraela a USA Jeremy B. Hulsh vydaný na Slovensko.

eskorta na Slovensko Vera Wisterová exmanžel
Facebook/Polícia Slovenskej republiky
Ilustračná snímka.

Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Lucia Hurajtová. Ide dvoch synov moderátorky a režisérky Very Wisterovej.

Muž v roku 2019 konal v rozpore s neodkladným opatrením Okresného súdu Bratislava V, ktorý zveril deti matke, občianke SR a Izraela. "Zároveň zakázal otcovi s nimi vycestovať mimo územia Slovenska," dodala hovorkyňa.

Medzinárodný zatykač

Vzhľadom na porušenie tohto zákazu vydal slovenský súd medzinárodný zatýkací rozkaz pre prečin únosu. Ešte koncom októbra 2019 bol rezort spravodlivosti informovaný o pravdepodobnom mieste pobytu hľadanej osoby v USA. V priebehu rokov 2019 a 2022 boli americkej strane zasielané opakované žiadosti a doplňujúce informácie k danému konaniu.

Vydanie hľadaného muža

"Vo februári 2023 bol J. B. H. na území USA zadržaný a v apríli tohto roka americké orgány po intenzívnej komunikácii s Ministerstvom spravodlivosti SR rozhodli, že hľadaného muža vydajú na Slovensko," informovala Hurajtová.

Muža vydali na základe Dohody medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými o extradícii. Hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek upozornil, že ide o historicky prvú extradíciu hľadanej osoby z USA na Slovensko.

Obvinenému hrozí trest odňatia slobody na päť rokov. "Muža po príchode na Slovensko predviedli pred sudcu, ktorý rozhodol o jeho stíhaní na slobode a uložení obmedzujúcich opatrení," informoval policajný hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok