Toto čakal málokto. V digitalizácii sme výborní v lesnom hospodárstve. Ako to dokázali?

17.5.2024 11:04

Lesníctvo na Slovensku dosiahlo vysoký štandard a je na úrovni vyspelých európskych krajín. Partner konferencie televízie ta3 Digitálne Slovensko – Národné lesnícke centrum, vám v panelovej diskusii predstaví svoj informačný systém a zaujímavé digitálne inovácie.

panel 2a.jpg
Robert Hüttner

Lesníci sa môžu popýšiť Informačným systémom lesného hospodárstva a poľovníctva (ISLHP). Systém je užitočný nie len pre odbornú verejnosť, ale aj pre bežného človeka „Dáta sú verejnosti veľmi jednoducho prístupné. Môžete tu nájsť komplexné informácie o stave lesa, to znamená, že čo sa v tom lese nachádza. Nájdete tam informácie pre najbližších 10 rokov, čo je v tom lese plánované a na druhej strane je samozrejme tento informačný systém doplnený aj o to, čo ten konkrétny obhospodarovateľ lesa alebo vlastník lesa počas tých 10 rokoch v tom lese urobil,“ uviedol generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra Ľuboš Halvoň.

Ďalším systémom je informačný systém poľovníctva, ktorý obdobne uvádza komplexné informácie konkrétne o poľovnej zveri, ktorú na Slovensku máme. Dohľadáte si počty jednotlivých druhov poľovnej zveri a nájdete tam aj konkrétne informácie o užívateľoch poľovných revírov a ďalšie základné informácie spojené s poľovníctvom.

CT skener guľatiny

Lesnícky drevársky sektor nechce byť pozadu a sleduje dynamický vývoj technológie. „Identifikovala sa potreba sústrediť tieto technológie na jedno miesto, aby sme maximalizovali ich potenciál a mohli ich zavádzať do praxe. Ako príklad môžem povedať nové automatické spôsoby pestovania lesa, potom CT skener guľatiny. Spolu s partnerom Výskumným ústavom papiera a celulózy sme sprevádzkovali experimentálny papierenský stroj. Sú to všetko drahé technológie, ktoré by za iných okolností nemohli byť prevádzkované, ale takto, keď skoncentrujeme kvalitných ľudí, priestory a identifikujeme technológiu, ktorá nám je osožná, môžeme dosiahnuť vytýčené výsledky,“ konštatoval vedúci Centra excelentnosti LignoSilva, Národné lesnícke centrum Tomáš Gergeľ.

Vedúci Odboru ochrany lesa a Lesníckej ochranárskej služby, Národné lesnícke centrum Andrej Kunca uviedol, že ako lesnícky výskumný ústav ochrany lesa z 50 percent realizujú výskum a z 50 percent poradenstvo lesníckym subjektom. Z dôvodu veľkej chybovosti pri vypisovaní rôznych formulárov sa rozhodli digitalizovať a naviazali sa na Register obhospodarovateľov lesa a Register prípravkov na ochranu rastlín. „Získali sme presné názvy prípravkov, zakategorizovali sme ich a namiesto toho, aby sme ručne prepisovali nepresné názvy, tak učíme lesníkov, aby sa prihlásili do databázy pod správnym názvom, vybrali si zo zoznamu správnych názvov prípravkov a oni nám priamo píšu odpočet, ktorý my potom zasielame sumárne na Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky,“ dodal s tým, že e-LOS bol na začiatku pre nich zábava, no dnes majú 12 rôznych modulov komunikačných tém z vlastníkmi lesov.

Viac zaujímavostí sa dozviete v priloženou VIDEU.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok