Astronómovia našli neďaleko od nás planétu, prakticky rovnako veľkú ako Zem: Môže sa na nej nachádzať život?

Astronómovia objavili exoplanétu SPECULOOS-3 b, ktorá sa nachádzala okolo mimoriadne zložitého cieľa.

exoplaneta a cerveny trpaslik
Zdroj: NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI)

Výskumníci z University of Liege odhalili exoplanétu o veľkosti Zeme. Táto planéta sa nachádza v sústave SPECULOOS-3 a obieha okolo mimoriadne chladnej hviezdy, ktorá nie je väčšia ako Jupiter. 

Hviezda sa radí k takzvaným “ultrachladným trpaslíkom” a predpokladá sa, že má dvojnásobne menšiu teplotu ako Slnko. Sústava od nás leží približne 55 svetelných rokov. Sústava SPECULOOS-3 získala pozornosť vedcov tým, že po slávnej sústave TRAPPIST-1 je druhou sústavou s týmto typom hviezdy.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ako vysvetľujú autori štúdie, ultrachladné trpaslíky sa radia k najchladnejším a najľahším hviezdam vo vesmíre. Zároveň ale žijú až stokrát dlhšie ako naše Slnko, ktoré má životnosť približne 10-miliárd rokov. Keďže ide o menšie, chladnejšie a tmavšie hviezdy, vedci o nich nemajú veľa informácií. Ešte menej vedia o planétach, ktoré okolo týchto hviezd obiehajú.  

Napriek tomu sa vedcom podarilo objaviť planétu o veľkosti Zeme, ktorá obieha okolo jednej z týchto komplikovaných hviezd.  

“Exoplanéta SPECULOOS-3 b má prakticky rovnakú veľkosť ako naša Zem. Ide o druhú planétu v sústave, ktorá obehne svoju hviezdu raz za 17 dní. Predpokladáme, že s najväčšou pravdepodobnosťou má planéta viazanú rotáciu. Znamená to, že jedna pologuľa planéty neustále čelí hviezde, zatiaľ čo druhú pologuľu zahaľuje večná tma. Viazanú rotáciu má napríklad aj náš Mesiac,” vysvetľuje jeden z autorov štúdie, Michael Gillon.  

Objav exoplanéty prebehol v rámci projektu SPECULOOS (Search for Planets Eclipsing Ultra-Cool Stars). Tento projekt vznikol špecificky na to, aby pátral po planétach obiehajúcich okolo ultrachladných hviezd. Gillon je zakladateľom a vedúcim tohto projektu. Tvrdí, že ultrachladné hviezdy sú roztrúsené po celej oblohe a musíme ich pozorovať jednu po druhej, častokrát aj celé týždne. Len vtedy majú astronómovia dobrú šancu na odhalenie exoplanét pomocou tranzitnej metódy.  

Život na planéte nie je pravdepodobný

Tranzitná metóda objavovania exoplanét zahŕňa pozorovanie určitej hviezdy a čakanie na to, kým planéta prejde popred ňu. Vtedy nastáva drobná zmena v jase hviezdy, ktorú dokážu citlivé prístroje zachytiť. Na potvrdenie existencie exoplanéty sa vyžaduje niekoľko pozorovaní tranzitov.  

Čo sa však samotnej exoplanéty týka, autori štúdie nepredpokladajú, že by sa na nej mohol nachádzať život. Keďže ide o druhú planétu od hviezdy, táto exoplanéta dostáva až 16-násobok energie za sekundu, než dostáva Zem. Znamená to, že planéta je doslova bombardovaná radiáciou svojej hviezdy.  

Výskumníci zatiaľ nič nevylučujú, no zároveň konštatujú, že je mimoriadne nepravdepodobné, aby si exoplanéta za takýchto podmienok dokázala udržať svoju atmosféru. Exoplanéta sa však považuje za excelentný cieľ pre Vesmírny teleskop Jamesa Webba, ktorý sa na planétu môže pozrieť svojimi mimoriadne citlivými nástrojmi. Predpokladá sa, že Webbov teleskop nám pomôže zistiť, či má exoplanéta atmosféru alebo nie.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre