• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 2.6.2024Meniny má Xénia, Oxana
15°Bratislava

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

  • 9:29 17.05.2024
  • Budapešť
Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

Páchateľa atentátu považuje Orbán za provojnového a ľavicového človeka.

Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý dodal, že za Fica, ktorý je medzi životom a smrťou, sa modlia, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Pamätám si, keď v Srbsku zastrelili bývalého premiéra Zorana Djindjiča. Tá oblasť Európy bola považovaná za nebezpečný región. Všetci boli vtedy šokovaní a zdesení. Európa teraz dospela tam, že miera násilia stúpla. Nikto sa tomu nesmie čudovať,“ zdôraznil Orbán v súvislosti s atentátom na Fica.

Podotkol, že keď sa začala vojna na Ukrajine, vtedy sa z mierovej Európy postupne stávala provojnová. „V ponímaní európskych lídrov sa násilie stalo súčasťou každodenného života, keď najprv chcela Európa poslať na Ukrajinu len prilby a teraz posiela už zbrane, pričom sa hovorí aj o posielaní vojakov,“ spresnil.

Maďarsko však podľa slov maďarského premiéra vstúpilo do EÚ preto, lebo verí, že je spoločenstvom, ktorého záujmom je mier.

Orbán poznamenal, že teraz bude musieť pracovať dvakrát intenzívnejšie, a podčiarkol, že zástancovia mieru sa nesmú zľaknúť.

Páchateľa atentátu na slovenského premiéra považuje maďarský ministerský predseda za provojnového, progresívne zmýšľajúceho a ľavicového človeka, ešte ale podľa neho treba počkať na vyjadrenie spravodajských služieb.

Podľa slov Orbána teraz provojnové strany rokujú medzi sebou, preto išli do Kyjeva aj Alexander Soros a šéf americkej diplomacie Antony Blinken. „Pri pomyslení na vojenskú misiu NATO na Ukrajine mi naskakuje husia koža, pretože NATO je obranná aliancia a územie Ukrajiny nie je súčasťou vojenskej obrannej aliancie,“ zdôraznil.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Benátkach platia nové pravidlá pre turistov, toto zakázali

V Benátkach platia nové pravidlá pre turistov, toto zakázali

VČERA - 19:47Zahraničné

V talianskom meste Benátky vstúpili do platnosti nové pravidlá zakazujúce používanie megafónov a obmedzujúce veľkosť turistických skupín na 25 osôb.

Na hrobe Prigožina v Petrohrade odhalili jeho bronzovú sochu

Na hrobe Prigožina v Petrohrade odhalili jeho bronzovú sochu

VČERA - 18:14Zahraničné

Smútiaci a vojaci v sobotu položili kvety k novej soche ruského prokremeľského žoldniera a oligarchu Jevgenija Prigožina na jeho hrobe v Petrohrade.

Orbán: Na Fica zaútočili, lebo je na strane mieru

Orbán: Na Fica zaútočili, lebo je na strane mieru

VČERA - 16:10Zahraničné

Viktor Orbán poprial slovenskému premiérovi skoré uzdravenie.

Taliansko varuje pred

Taliansko varuje pred "unáhlenými" presunmi zbraní na Ukrajinu

VČERA - 15:10Zahraničné

Taliansky minister zahraničných vecí v sobotu zopakoval svoj nesúhlas, aby Kyjev použil talianske zbrane proti cieľom v Rusku.

Netanjahu: V Gaze nebude trvalé prímerie, kým nebudú zničené spôsobilosti Hamasu

Netanjahu: V Gaze nebude trvalé prímerie, kým nebudú zničené spôsobilosti Hamasu

VČERA - 14:37Zahraničné

V Pásme Gazy nebude trvalé prímerie, kým nebudú zničené vojenské a vládne spôsobilosti hnutia Hamas. Vyhlásil to v sobotu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.