Správy Zo Slovenska

Liečite sa na CUKROVKU? Z trhu SŤAHUJÚ jednu šaržu lieku používaného pri 2. type

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sťahuje z trhu jednu šaržu lieku Metfogamma 500.

Ilustračný obrázok k článku Liečite sa na CUKROVKU? Z trhu SŤAHUJÚ jednu šaržu lieku používaného pri 2. type
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , Unsplash.com

Používa sa pri liečbe cukrovky druhého typu. Ide o šaržu 307122. Dôvodom je nesúlad v označení vonkajšieho a vnútorného obalu lieku.

Nedostatok predstavuje možné bezpečnostné riziko pre zdravie pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová.

„Pacientov, ktorí majú balenie uvedenej šarže lieku, žiadame, aby tieto balenia, aj v prípade, že sú už otvorené, vrátili preferenčne do lekárne, v ktorej bol liek vydaný. Pokiaľ to nie je možné, pacienti môžu liek vrátiť do hociktorej inej lekárne. Pacientom, ktorým bolo vydané balenie lieku zo šarže 307122, bude v lekárni vydané balenie z inej šarže,“ priblížila.

Liek sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární, zdravotníckych zariadení a pacientov. ŠÚKL ubezpečil, že pre Slovákov sú na trhu k dispozícii ďalšie nedotknuté šarže rovnakého lieku. „Dostupné sú aj náhrady s rovnakým liečivom a terapeutickými indikáciami,“ podotkol.

Liek sa využíva pri liečbe cukrovky druhého typu u dospelých a detí vo veku od desiatich rokov.

„Používa sa u pacientov, u ktorých diétne opatrenia a cvičenie nestačia na udržanie normálnej hladiny glukózy v krvi. Používa sa najmä u pacientov s nadváhou,“ dodal ŠÚKL.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM