Dva dni po atentáte: Premiér Fico podstúpil dve operácie. Pápež poslal prezidentke list, odsudzuje zbabelý a násilný čin

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica po stredajšom útoku je naďalej veľmi vážny. Podstúpil ďalšiu operáciu a zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti. NAKA od rána zaisťovala stopy v byte atentátnika v Leviciach. Vyšetrovateľ žiada väzbu. Situáciu sledujeme online.

polícia nemocnica BB Fico
TASR/Ján Krošlák
Policajti v areáli nemocnice v Banskej Bystrici, kam po útoku previezli premiéra

22:30 Dnešný online článok, ktorý sa zaoberal druhým dňom po atentáte na premiéra Roberta Fica sme ukončili. S novými informáciami prídeme hneď, ako to bude možné. Ďakujeme Vám za priazeň!

22:03 Pozrite si to najzaujímavejšie z debaty, ktorá prebiehala v relácii Pozrime sa na to.

21:31 Pozrite si reláciu Pozrime sa na to o to, či za celú situáciu s atentátom môžu politici a média.

20:29 Pápež František zaslal v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej, v ktorom vyjadruje blízkosť a solidaritu, píše sa v tlačovej správe.

Svätý Otec píše, že smutnú správu o atentáte na predsedu vlády prijal s bolesťou. "Odsudzujem tento zbabelý násilný čin a uisťujem Vás o mojich modlitbách k Pánovi za skoré uzdravenie a zotavenie pána premiéra. Chcel by som tiež vyjadriť slovenskému národu blízkosť a solidaritu v tomto okamihu skúšky. Zvolávam naň požehnanie Všemohúceho, aby vo Vašej krajine vládli svornosť a pokoj."

20:25 Pozrite si reportáž o tom, že postup ochranky preveruje inšpekcia.

19:06 Celé vyjadrenie Roberta Kaliňáka si môžete prečítať aj v článku nižšie.

18:42 Robert Kaliňák (Smer-SD) verí, že sa po druhej operácii premiéra Roberta Fica posunuli „o malý krôčik k pozitívnej prognóze“. „Naďalej však platí, že najbližšie dva-tri dni budú kľúčové pre zotavenie Roberta Fica, pretože jeho stav je stále vážny.“

Poďakoval sa lekárom a povedal, že vláda bude pokračovať v tom, čo Fico začal. Budúci týždeň bude rokovať vláda a bude aj mimoriadne zasadnutie k eurofondom.

Celé video si môžete pozrieť nižšie.

18:23 Prečítajte si článok o tom, že ako by mohlo prebiehať vyšetrovanie atentátu.

17:12 Pozrite si v článku nižšie, čo si o celom atentáte myslí bývalý vyšetrovateľ.

16:55 Štvornásobného predsedu vlády v minulosti jeho kolegovia už zastupovali. V roku 2016, kedy bol Fico zhruba dva týždne hospitalizovaný a prekonal operáciu v kardiologickom centre, prevzali jeho kompetencie podľa denníka Sme Kaliňák, vtedy minister vnútra a vicepremiér, a tiež ďalší vtedajší vicepremiér Peter Pellegrini.

16:39 Atentát na premiéra i aktuálne udalosti v spoločnosti ťažko dopadajú aj na deti. Psychológovia odkazujú, aby s nimi komunikovali, vysvetľovali a všímali si ich správanie.

16:40 "Osobný ochranca pridelený Ficovi bol veľmi rýchly a myslím si, že jeho reakcia bola slušná. Niektorí moji kolegovia hovoria, že po správnosti ho mal zabaliť vlastným telom, ja si však myslím, že keď bol od útočníka meter, skočil na tú zbraň a snažil sa zabrániť streľbe - reakcia bola správna," hovorí v rozhovore pre ta3 český odborník na bezpečnosť a ochranu Zdeněk Charvát. Celý rozhovor si môžete prečítať nižšie.

16:18 Holandský kráľ Viliam-Alexander sa dnes popoludní telefonicky spojil s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V súvislosti s útokom na premiéra v telefonáte vyjadril spoluúčasť, podporu a solidaritu so slovenskou spoločnosťou. Predsedovi vlády zaželal čo najskoršie zotavenie a Slovensku upokojenie situácie.

16:10 Premiéra opäť operovali, stále je vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Viac povedal redaktor Martin Dušička.

16:06 "Môžeme potvrdiť, že dôkladne vyhodnocujeme všetky podozrivé príspevky, ktoré nám boli oznámené alebo ktoré sme odhalili v rámci posilneného výkonu. Uvedené príspevky analyzujú naše špecializované operatívne oddelenia Policajného zboru a podľa povahy ich postupujeme na príslušný policajný útvar, ktorý vo veci vedie vyšetrovanie," podotkla polícia s tým, že ide o desiatky rozpracovaných prípadov.

16:01 Polícia zaznamenala na sociálnych sieťach obrovské množstvo hanlivých a nenávistných komentárov vo vzťahu k osobe predsedu vlády a taktiež útokov na voličov a predstaviteľov opozičných strán. Prezídium Policajného zboru na sociálnej sieti ubezpečilo, že podozrivé príspevky dôkladne vyhodnocuje.

15:48 Na sociálnych sieťach sa začala šíriť výzva na darovanie krvi 0 negatív pre premiéra, píše iniciatíva Hoaxy a podvody. Nemocnica, kde je Fico hospitalizovaný, oficiálne poprela informáciu o nedostatku krvi, hoax sa však masívnejšie šírenie ako vyjadrenie nemocnice.

Šíritelia hoaxu píšu, že krv môžu darovať iba tí, čo neboli očkovaní vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Podľa informácií platformy Hoaxy a podvody má stredné Slovensko momentálne najlepšie zásoby v krajine. 

K tvrdeniu, že očkovaní nemôžu darovať krv, pracovníčka odberného centra v Banskej Bystrici uviedla, že ide o absolútny nezmysel.

15:38 Celý rozhovor s právnikom a dlhoročným vyšetrovateľom obzvlášť závažných trestných činov – vrážd Petrom Vačkom. Rozprávali sme sa o postupe vyšetrovania atentátu.

15:26 Niektoré slovenské, ale aj české médiá sa po stredajšom útoku nevyvarovali pokušeniu využiť udalosť na zvýšenie sledovanosti, povedala česká sociologička médií Renata Sedláková.

Podľa oslovených expertov by sa mali médiá usilovať o to, aby z podobných udalostí nevytvárali senzáciu. Podobne ako po decembrovej streľbe na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe odborníci pripomínajú ako základné pravidlo vecné informovanie a to, aby sa nevenovala zvýšená pozornosť útočníkovi.

15:15 Vačok predpokladá, že útočník pôjde do väzby.

15:11 Vačok v ta3 povedal, že sa bude skúmať, či útočník náhodou nemal spolupracovníkov. Takýto proces sa však nedá uskutočniť za pár dní.

15:08 Zdravotný stav premiéra je top témou týchto dní. Verejnosť zaujíma, čo je nové a týka sa to aj vyšetrovania atentátu. O vyšetrovaní takýchto ostro sledovaných prípadov aktuálne informuje vo vysielaní ta3 právnik a dlhoročný vyšetrovateľ obzvlášť závažných trestných činov – vrážd Peter Vačok.

15:09 Návrh prokurátora Generálnej prokuratúry SR na vzatie obvineného Juraja Cintulu do väzby prevzal ŠTS v piatok o 13.39 h. Muž je obvinený z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu.

15:06 To najdôležitejšie z mimoriadneho štúdia ta3 s Matúšom Šutajom Eštokom sme zhrnuli v článku nižšie.

14:55 "Prokurátor žiada pre obvineného väzbu z dôvodu možného úteku, ako aj z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti, teda útekovú a preventívnu väzbu," priblížila hovorkyňa ŠTS. Sudca pre prípravné konanie určil termín výsluchu na sobotu doobeda. "O rozhodnutí sudcu budeme informovať," podotkla.

14:43 Prokurátor navrhuje pre útočníka väzbu. O návrhu na vzatie obvineného do väzby bude v sobotu (18. 5.) rozhodovať Špecializovaný trestný súd. Informovala o tom hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

14:36 O prípadnom prevoze premiéra z Banskej Bystrice do nemocnice v Bratislave rozhodne lekárske konzílium.

14:35 Každé ráno sa stretáva k Ficovmu zdravotnému stavu lekárske konzílium, ktoré rozhoduje o dennom postupe. "Pristupujeme k tomu štandardným spôsobom," podotkla riaditeľka nemocnice.

Ak lekárske konzílium na základe výsledkov predchádzajúceho dňa a zdravotného stavu na základe ranného hlásenia rozhodne, že treba urobiť kontrolné vyšetrenia, tak sa spraví.

14:33 Môžu za napätú situáciu v spoločnosti politici a médiá? Využívajú náš hnev a priazeň na politický boj? Dokážeme sa my voliči vo svojich prejavoch ešte ovládať? Sledujte dnes o 20:00 Pozrime sa na to. Hostí sa dozviete v článku nižšie.

14:31 "Prvé štyri dni po strelnom zranení sú najnáročnejšie. pravidelne sa robí nejaká kontrola," povedal Kaliňák s tým, že prvý zákrok urobili lekári dobre. Pri premiérovom zdravotnom stave vidí progres a hoci je stav vážny, pre ministra je nádejný.

14:29 V prvej reakcii po stredajšom útoku na premiéra Roberta nevnímali medzinárodní investori na finančných trhoch Slovensko ako rizikovejšiu krajinu. Naopak, cena, výnos a riziková prirážka slovenských dlhopisov sa vo štvrtok vyvíjali najpriaznivejšie zo všetkých krajín Európskej únie, poukázal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

14:06 Nepredvídateľný vývoj situácie na Slovensku po pokuse o atentát by mohol zvýšiť úroveň politického rizika úverového ratingu krajiny, uviedla v stredu agentúra Moody's. Moody's aktuálne Slovensko hodnotí v pásme A2 s negatívnym výhľadom.

Streľba na Fica môže ovplyvniť aj priame zahraničné investície a výšku našich budúcich dôchodkov. Viac v rozhovore s Jozefom Hrabinom, zakladateľom spoločnosti Geopolytics a Matejom Vargom, generálnym riaditeľom Kooperativa DSS.

14:05 Ďalšie riadne zasadnutie Vlády SR je naplánované na stredu 22. mája. Rokovanie bude viesť podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

14:03 Českí policajti sa budú ďalej zaoberať dvoma z internetových príspevkov schvaľujúcich stredajší útok na Roberta Fica. Vyhodnotili ich ako trestnoprávne relevantné. Dnes to uviedli na sieti X.

Upozornili, že nie každé vyjadrenie napĺňa skutkovú podstatu trestného činu, pri každom komentári overujú predovšetkým kontext. Za schvaľovanie trestného činu môžu súdy páchateľovi uložiť až ročné väzenie.

13:53 Líder PS Michal Šimečka informoval, že dnes vypovedal na NAKA a podal trestné oznámenie pre vyhrážky smrťou, ktoré dostal nielen on, ale aj jeho dcéra a partnerka. "Desivý atentát na premiéra Roberta Fica upriamil pozornosť na špirálu násilia, v ktorej žijeme," uviedol s tým, že vyhrážok bolo viacero, konkrétnych a drastických, od konkrétnych ľudí.

13:54 Celé mimoriadne štúdio ta3 s Matúšom Šutajom Eštokom si môžete pozrieť nižšie.

13:39 Kaliňák tiež povedal, že sa ešte nemal možnosť zamyslieť nad ponukou prezidentky a Petra Pellegriniho, ktorí do paláca pozvali všetkých lídrov parlamentných strán. Cieľom je upokojenie spoločnosti.

Má sa uskutočniť v utorok, takže je podľa Kaliňáka ešte dostatok času na to, aby sa poradili. Ešte o tom nekomunikovali ani v Smere, ani s premiérom.

13:37 Vicepremiér na brífingu doplnil, že chod krajiny nie je nijakým spôsobom zmrazený a všetky procesy fungujú ďalej.

13:36 "Bolo odstránené nekrotické tkanivo, ktoré zostalo po strelnej rane. Pacient je toho času pri vedomí, je stabilizovaný, ale je naďalej umiestnený na ARO. Jeho stav je naozaj vážny," priblížila riaditeľka nemocnice stav premiéra. K chirurgickému zákroku pristúpili po kontrolnom CT vyšetrení. Doplnila, že ide o štandardný postup.

13:32 Šutaj Eštok naďalej trvá na tom, že bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej boli na maximálnej možnej úrovni. "Nerozumiem, ako môžu rôzni majstri sveta z pohodlia domácnosti hodnotiť zásah ochranky," povedal minister vnútra v ta3. Tvrdí, že ochranka zachránila premiérovi život.

13:32 Najhlavnejšie časti tlačového brífingu si môžete pozrieť nižšie.

13:30 Riaditeľka nemocnice v Banskej Bystrici tiež uviedla, že každý deň budú krátko informovať o zdravotnom stave premiéra.

13:38 Ľudia môžu po útoku na premiéra prežívať ťaživé pocity. Pociťovať môžu strach, úzkosť, ale aj hnev, zmätok, smútok či neistotu. Poukázali na to odborníci z linky dôvery Nezábudka, za ktorou stojí Liga za duševné zdravie.

Apelujú na ľudí, aby so svojimi ťaživými pocitmi nezostávali sami. Obrátiť sa podľa ich slov môžu aj na linky psychosociálnej pomoci.

13:28 Kaliňák uviedol, že odmietli všetky ponuky zo zahraničia a premiér sa bude liečiť na Slovensku.

13:27 Riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková oznámila, že nemocnica má k dispozícii všetko potrebné, aby mohla liečiť premiéra. Oznámila, že k dispozícii je aj kardiologický tím.

13:19 Pozrite si zábery spred banskobystrickej nemocnice počas brífingu o zdravotnom stave premiéra.

13:15 Kaliňák na brífingu pred nemocnicou oznámil, že premiér dnes podstúpil ďalšiu operáciu. Jeho stav ostáva vážny, no predseda vlády je pri vedomí.

13:13 Minister vnútra v Téme informoval, že polícia rieši už 40 nenávistných prejavov alebo schvaľovania atentátu na sociálnych sieťach.

13:09 Šutaj Eštok v ta3 povedal, že sa chce pokúsiť o upokojenie spoločnosti. "Násilie nemôže byť odpoveďou na násilie," vyhlásil.

13:06 O zdravotnom stave premiéra bude o chvíľu pred nemocnicou v Banskej Bystrici informovať Robert Kaliňák. 

13:04 Atentát na Roberta Fica povedie možno k ešte väčšej polarizácii a roztrieštenosti v spoločnosti. Viacerí analytici sa však zhodujú, že Slovensko polarizáciou začalo trpieť oveľa skôr. Reportáž o tejto téme si môžete pozrieť nižšie.

13:03 Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyzval v súvislosti s informovaním a komentovaním okolností atentátu na profesionálnu zdržanlivosť. "V záujme nezvyšovania napätia a polarizácie spoločnosti musí byť verejnosť informovaná výlučne vecne a o faktoch poskytnutých kompetentnými zodpovednými orgánmi," zdôraznil šéf prokuratúry.

13:01 Hosťom relácie Téma je minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Môžete ju sledovať naživo tu.

12:56 Banskobystrická nemocnica oznámila, že brífing sa bude konať už o 13:00.

12:52 O stave premiéra a atentáte v Téme dňa včera rozprávali zvolený prezident Peter Pellegrini a Erik Kaliňák, vedúci Ficových poradcov. Zostrih si môžete pozrieť.

12:40 Úrad vláda opätovne žiada médiá, politikov aj verejnosť, aby pri uvádzaní stanovísk vychádzali z oficiálne komunikovaných informácií a overovali si fakty. "Aj po štvrtkovej (16. 5.) tlačovej konferencii členov vlády a bezpečnostných zložiek sa v mediálnom priestore objavili nesprávne a zavádzajúce informácie," upozornil s tým, že zavádzajúce či klamlivé stanoviská alebo špekulácie nepomáhajú k upokojeniu situácie a zbytočne prispievajú k napätiu a rozdeľovaniu spoločnosti.

12:25 Podľa informácií ta3 pripravuje banskobystrická nemocnica tlačový brífing. Očakáva sa do dvoch hodín. Potvrdila nám to hovorkyňa Ružena Maťašeje.

12:07 Aj dnes je redaktor Martin Dušička pred nemocnicou v Banskej Bystrici a čaká na informácie o zdravotnom stave premiéra. Čo zistil sa dozviete v živom vstupe.

12:06 Markíza informovala, že premiéra prišiel v piatok krátko pred 11:00 navštíviť vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák.

12:03 Úrad vlády pred malou chvíľou informoval, že Robert Fico naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. "Ďalšie informácie týkajúce sa jeho zdravotného stavu budú verejnosti poskytnuté v momente, ako to situácia umožní," uviedol.

11:57 Informácie, ktoré sa šíria v súvislosti s atentátom na premiéra, sú živnou pôdou pre dezinformačné kanály. S istotou sa dá konštatovať, že táto tragédia už bola zneužitá na zdiskreditovanie mienky o Ukrajine. Prečítajte si, čo šíria konšpirátori a ruskí politici.

11:52 Parlament by mohol pokračovať v rokovaní nasledujúci utorok, tvrdí podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko, píše denník SME.

11:46 Poslanci hnutia Slovensko a strany Za ľudí požiadajú na najbližšom rokovaní 12. schôdze parlamentu o stiahnutie svojich návrhov z predmetnej schôdze.

Zúčastnia sa na stretnutí predsedov parlamentných strán v prezidentskom paláci, ktoré iniciovala prezidentka Zuzana Čaputová s cieľom upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti. 

11:43 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok ráno oslovil podpredsedu Národnej rady SR Petra Žigu, ktorý je poverený vedením parlamentu, s cieľom informovať sa o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica.

"Môj priateľ Peter povedal, že s pribúdajúcimi dňami je situácia čoraz nádejnejšia, ale potrvá to ešte mnoho dní, aby bolo možné presnejšie hovoriť o priebehu zotavenia slovenského premiéra," napísal Szijjártó.

11:30 NAKA podľa informácií Markízy prehľadala aj chatu v Jabloňovciach. V nej mal Juraj Cintula v minulosti tráviť čas spolu s manželkou. Na mieste bol s elitnými policajtmi aj sám strelec.

11:14 Nemocnica v Banskej Bystrici zatiaľ oficiálne neinformovala, aký je stav premiéra dva dni po atentáte. "Hospitalizácia ústavného činiteľa pre nás predstavuje veľkú výzvu a zodpovednosť, ku ktorej sa staviame s rešpektom," napísala. Akúkoľvek komunikáciu koordinuje s Úradom vlády SR.

11:05 Pozrite si aktuálne Flešky, kde nájdete všetky aktuálne informácie v súvislosti s atentátom.

10:55 Stredajší politicky motivovaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica bol útokom na suverénnu slovenskú politiku založenú na vôli ľudí. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI to povedal maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó po tom, čo telefonoval so zastupujúcim šéfom slovenského parlamentu Petrom Žigom.

10:50 Maďarské protiteroristické centrum (TEK) v reakcii na otázku servera 24.hu, či pre stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica na Slovensku sprísnia ochranu predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, uviedlo, že informácie týkajúce sa bezpečnosti premiéra nezverejňujú. Centrum TEK, ktoré je zodpovedné aj za ochranu ústavných činiteľov, v reakcii ďalej uviedlo, že si robí svoju prácu a že v prípade premiéra koná podľa obvyklého protokolu.

Server sa spýtal Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho na to, či po stredajšom atentáte na Slovensku obmedzia predvolebné podujatia a verejné stretnutia premiéra. Hovorca povedal iba toľko, že o programoch predsedu vlády vždy informujú verejnosť v dostatočnom predstihu.

10:29 Sledujte mimoriadne štúdio ta3 o 13:00. Hosťom Braňa Krála bude minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Vyjadrí sa k zdravotnému stavu premiéra aj zásahu jeho ochranky.

9:35 Viacerí analytici sa zhodujú, že atentát na Roberta Fica povedie k ešte väčšej polarizácii a roztrieštenosti v spoločnosti. Kam môžu zájsť udalosti po útoku na premiéra a dajú sa upokojiť vyhrotené emócie? Pýtali sme sa Dominiky Hajdu, vedúcej centra pre demokraciu a odolnosť inštitútu Globsec.

Viac sa dozviete v článku nižšie:

8:50 Ako sa na dianie u nás pozerajú v Česku a v zahraničí? Pýtali sme sa Michala Malého, politológa z Inštitútu politologických štúdií, Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej.

Rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

8:40 Policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde býval Juraj Cintula s manželkou. “Vyšetrovatelia vykonávali domovú prehliadku a kriminalistickí technici zaisťovali stopy,“ informuje o tom TV Markíza.

Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca. 

8:10 Pozrite si živý vstup redaktora Martina Dušičku z Banskej Bystrice o stave premiéra Roberta Fica.

7:42 Podľa informácií RTVS by malo v pondelok v Rooseveltovej nemocnici zasadnúť lekárske konzílium, ktoré vyhodnotí zdravotný stav premiéra. Zaoberať sa bude aj jeho prípadným prevozom.

7:35 Zdeněk Charvát je bývalý policajt a osobný strážca VIP osôb. “Ja si myslím, že by som to neurobil lepšie. Analytici a experti, ktorí v televízii hovoria, že áno, si to pravdepodobne nikdy neskúsili, hoci s cvičným strelivom alebo s airsoftovou zbraňou,“ povedal pre idnes.cz.

Vyjadril aj svoj názor na zásah Ficovej ochranky. “Strelec vytasil zbraň zo skrytého nosenia a vystrelil za 0,8 sekundy. Strážca reagoval v 1,2 sekundy. Pokiaľ sa nemýlim, tak všetkých päť výstrelov padlo počas 2,5 sekúnd. Takáto rýchlosť reakcie je veľmi slušná,“ uviedol.

7:27 Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Vyzývajú tiež všetky politické strany, aby načas prerušili alebo výrazne utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami. 

Obaja si podľa svojich slov uvedomujú, že pre spoločnosť je teraz najdôležitejšie upokojiť situáciu. Útok na Roberta Fica označila prezidentka nielen za ľudskú tragédiu, ale aj útok na demokratické zriadenie. 

Zvolený prezident vyzval všetky politické strany, aby načas prerušili alebo utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami. Konfrontácia a vzájomné obviňovanie sa politikov je to posledné, čo krajina potrebuje, uviedol.

Viac v článku nižšie:

6:40 Zastupovanie predsedu vlády počas jeho neprítomnosti upravuje zákon. Premiér však musí určiť, ktorý podpredseda ho má zastupovať. Ale sú aj činnosti, ktoré predsedovi vlády vyplývajú z ústavy a tými nemôže poveriť nikoho. Napríklad návrh prezidentovi vymenovať a odvolávať členov vlády.

Pozrite si reportáž ta3 o kompetenciách premiéra:

6:30 Všetky dôležité informácie zo štvrtka nájdete v článku nižšie.

6:25 Pozrite si najnovšiu reportáž o stave premiéra Fica. Štáb ta3 vám prinesie informácie o situácii aj počas dnešného dňa.

6:10 Peter Pellegrini už mal možnosť stretnúť sa s premiérom Ficom. „Musím povedať, že to bolo ľudsky veľmi emotívne,“ dodal s tým, že mal to šťastie, aby s ním na pár minút mohol hovoriť a vyjadriť podporu. „Jeho stav je naďalej veľmi vážny,“ dodal.

Viac si môžete prečítať v článku ta3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok