Spoplatnenie vstupu, redukovanie turistických ubytovacích zariadení, selektívne turistické informácie, ktoré nepovedia všetko. Aj to sú spôsoby, ktorými preplnené európske turistické destinácie bojujú proti negatívnemu vplyvu masového turizmu.

Napríklad Barcelona pred turistami zatajuje autobusovú linku do obľúbeného parku. Návštevníkov Milána zasa vystrašili miestne úrady, ktoré chceli zaviesť pravidlo, aby sa turisti po polnoci už nedostali v niektorých častiach mesta k žiadnej zmrzline. A Edinburgh výrazne obmedzuje krátkodobé turistické prenájmy nehnuteľností. Aj toto sú spôsoby, ktoré majú spoločný cieľ – regulovať turistický ruch, ktorý čím ďalej, tým viac otravuje domácich obyvateľov. Niektoré mestá majú strach, že ak nechajú turistický ruch naďalej rásť, ohrozí to aj samotné mestá a ich komunity.

Asi žiadneho dovolenkára nepoteší, keď po príchode na miesto svojho vytúženého úteku od všednej reality číta na múroch agresívne nápisy, aby sa vrátil domov.
Neprehliadnite

Španieli vedú partizánsku vojnu proti turistom a investorom. Zatiaľ proti presile prehrávajú

Kreatívne mestá

Edinburgh zaviedol povinnosť požiadať o licenciu pre všetkých poskytovateľov krátkodobého nájmu ešte v roku 2022 s termínom do vlaňajšieho októbra. Žiadosť o licenciu stojí niekoľko stoviek libier a keď ju majiteľ nehnuteľnosti získa, čo nie je pravidlom, musí zaplatiť každý rok tisíc a viac libier. Spôsobilo to nielen 80-percentný pokles počtu nehnuteľností určených na krátkodobé prenájmy, ale aj zvýšenie cien ubytovania pre turistov.

Hlavné mesto Škótska zažíva turistické peklo predovšetkým v lete, keď sa v meste konajú festivaly a turistov neodrádzajú ani ceny prenájmov, ktoré sa v tomto období šplhajú ešte vyššie ako po iné časti roka. Zníženie počtu poskytovateľov krátkodobého ubytovania je jedným z riešení, ktoré má prispieť nielen k lepšej kontrole turistického ruchu, ale aj k ochrane komunít a podpore dlhodobého bývania.

Kreativita úradov v európskych mestách pri snahe udržať turizmus na uzde sa však prejavuje aj inými spôsobmi. Napríklad Miláno plánovalo zakázať predaj zmrzliny a pizze v pouličných stánkoch po polnoci. Dôvodom mal byť nočný hluk a znepríjemňovanie života rezidentom. Paradoxne, práve domáci proti tomuto zákazu protestovali, čo podľa portálu Business Insider radnicu prinútilo vzdať sa pre túto chvíľu svojho plánu.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa