Päť najhorších návykov, ktoré môžu poškodiť vašu pečeň, aj keď nepijete

Naša pečeň je orgán, ktorý vykonáva viac ako 500 životne dôležitých funkcií – od odstraňovania toxínov a odpadu z krvného obehu cez udržiavanie zdravej hladiny cukru v krvi až po regulovanie zrážania krvi. Až kým nemáme zdravotné problémy, zvyčajne si neuvedomujeme, že ju ovplyvňuje všetko, čo zjeme a vypijeme, ale aj naše každodenné zvyky a životný štýl.

17.05.2024 06:00
zdravá strava, jedlo, potraviny, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vysoký príjem cukru: konzumácia rafinovaného cukru a kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy je nezdravá nielen pre zuby, ale aj pre pečeň. Cukor môže byť rovnako škodlivý ako alkohol, a to aj v tom prípade, že (zatiaľ) nemáte nadváhu.

Vysoký energetický príjem v strave: keď sa nadbytočný tuk začne hromadiť v pečeňových bunkách, vzniká NAFLD – nealkoholické tukové ochorenie pečene, pečeň sa zväčši a „opuchne“. Aj keď máte nadváhu, obezitu alebo cukrovku 2. typu, ešte nie je všetko stratené, svoj stav môžete zlepšiť alebo zvrátiť, ak si budete dávať pozor na stravovanie a pravidelne cvičiť.

Stres: aj dlhodobý stres, ktorému sme vystavení po niekoľko rokov, môže poškodiť pečeň. Niektoré štúdie preukázali vzťah medzi psychickým stresom a zdravotnými problémami s pečeňou.

Nedodržiavanie pitného režimu: voda pomáha detoxikovať naše telo a potrebuje ju aj naša pečeň, aby mohla dobre pracovať.

Príjem transmastných kyselín: čoraz častejšie siahame po balených a spracovaných potravinách, ale nadmerná konzumácia transmastných kyselín zvyšuje hladinu zlého cholesterolu v tele a znižuje hladinu dobrého cholesterolu, čo sa môže prejaviť nielen na zdraví pečene, ale aj srdca a ciev.

vyšetrenie, vaječníky, ultrazvuk, sono Čítajte viac Bolesti brucha, nafukovanie, zápcha, pocit plnosti, zvracanie. Tieto príznaky nepodceňujete, takto sa maskuje obávaná rakovina

Rizikové faktory

Genetika – rodinná anamnéza tukového ochorenia pečene alebo obezity.

Metabolický syndróm – ide o celý súbor zmien v organizme následkom nadváhy a nezdravého životného štýlu, ktoré môžu viesť aj k srdcovým či cievnym chorobám vrátane mŕtvice, infarktu, či diabetu 2. typu.

Nadváha alebo obezita – ktoré sa prejavujú najmä ako tuk sústredený okolo pása, tzv. viscelárny tuk.

Inzulínová rezistencia – k tej dochádza, keď bunky tkanív nereagujú na inzulín – hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. V podstate otvára dvere do buniek, ktoré glukózu využívajú ako zdroj energie. Ak pankreas uvoľňuje inzulín príliš často, citlivosť buniek na inzulín sa znižuje.

Diabetes 2. typu – postihuje všetky tkanivá a orgány v našom tele a medzi nimi aj pečeň. Zapríčiňuje to, že sa tuky ukladajú do pečeňových buniek rýchlejšie. NAFLD sa vyskytuje až u 70 % pacientov s cukrovkou. A platí to aj naopak, NAFLD je rizikovým faktorom pre rozvoj cukrovky.

  • Vysoké hladiny tukov, najmä triglyceridov v krvi
  • Syndróm polycystických vaječníkov
  • Obštrukčná spánková apnoe
  • Nedostatok pohybu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #zdravý životný štýl #nezdravé stravovanie #nezdravý životný štýl