Denník N

Ekonomický newsfilter: Čo bude teraz s krajinou, ktorá namiesto pokoja dostala päť výstrelov?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

atentát môže spustiť reťaz udalostí, ktoré krajinu uvrhnú do chaosu a zruinujú aj jej ekonomiku. V Srbsku v roku 2003 zavraždili reformného premiéra Zorana Djindjića. Nestalo sa to síce hneď, ale krajina sa potom začala vzďaľovať EÚ, na čo ekonomicky dopláca.

Slovensko by sa malo hospodárskym škodám vyhnúť. Myslia si to aj investori, ktorí financujú slovenský štátny dlh. Rizikové prirážky našich dlhopisov v posledných týždňoch dokonca klesli.

Všetko však závisí od toho, ako sa budú správať vplyvní politici. Ich drvivá väčšina sa včera pokúšala upokojiť situáciu vrátane ministrov vnútra Matúša Šutaja Eštoka a obrany Roberta Kaliňáka, ktorý má blízko k tomu, aby dočasne prevzal od Roberta Fica najvyššiu výkonnú pozíciu v štáte.

Želajme si, aby takýto štátnický prístup prevládol nad ďalším stupňovaním napätia, ku ktorému sa uchyľujú nielen exoti a hejteri typu Ľuboš Blaha a Štefan Harabin, ale napríklad aj Ladislav Kamenický, čo sa k serióznej funkcii ministra financií vôbec nehodí. Kamenický sa zaradil medzi tých, ktorí atentát na Fica vyčítali novinárom.

Upokojiť spoločenskú atmosféru v krajine, ktorá sa čoraz viac topí v informačnom chaose, nebude ľahké.

Dnešný Ekonomický newsfilter má 1 400 slov, na prečítanie potrebujete takmer šesť minút. Pripravil Ján Kováč.


1. Ak Fica niekto zastúpi, zrejme to bude Kaliňák

Premiérov zdravotný stav zostáva vážny, hoci s ním včera krátko hovoril zvolený prezident Peter Pellegrini.

Pre koaličných politikov však musí byť okrem Ficovho zdravia dôležitá aj otázka, ako budú riadiť krajinu, kým sa uzdraví.

Ak sa to nestane za pár dní, zastupujúcim predsedom vlády sa môže stať najskôr Robert Kaliňák.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomický newsfilter

  • Ekonomický newsfilter Denníka E píšu skúsení editori Oliver Brunovský, Ján Kováč a Radoslav Tomek
  • Nové vydanie sumáru najdôležitejších udalostí z ekonomiky a spoločnosti vychádza každý deň najneskôr o 7:00 ráno, súčasne so zverejnením na webe posielame aj newslettrovú verziu (aktivujte si odber tu)
  • Do 8:00 ráno garantujeme zverejnenie audioverzie pre predplatiteľov, ktorí si ho môžu vypočuť na webe alebo v aplikácii Denník N
  • Ostatní poslucháči si ho môžu vypočuť po 12:00 na kanáli Denník E kdekoľvek počúvate podcasty

Ekonomika

Teraz najčítanejšie