Naši predkovia spoľahlivo vedeli, čo je dobré. Šútolica neobsahuje žiadne exotické suroviny, iba typické slovenské zemiaky, kyslú kapustu, fazuľu a slaninku, no aj napriek tomu je to chutné a výživné jedlo.
Fazuľovo-kapustová polievka šútolica sa nachádza vo viacerých zbierkach receptov starých mám a nepochybne patrí medzi tradičné slovenské jedlá. Ale obdobná kombinácia ingrediencií bola a je známa aj inde. Napríklad Ribollita je tradičná fazuľovo-kapustová polievka zo slnečného Toskánska. Výdatná, hustá, plná zeleniny a zdravia. Taká je tradičná talianska polievka z oblasti malebného Toskánska. Ribollita v preklade znamená dvakrát varená. Čo je skutočne pravda. Uvaríte ju v jeden deň a jete až na druhý. A v tom spočíva tajomstvo výnimočnej chuti.
Ale pravá a nefalšovaná šútolica je len a len slovenská. Poznáme jej viacero podôb, aj podľa regiónov či dokonca lokalít, existuje napríklad Dubnická šútolica. Jej základ – teda zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa a slaninka či mäsko – sú však spoločné…
Tu je teda Šútolica podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Šútolica
Potrebujeme:
250 g drobnej bielej fazule
500 g kyslej kapusty
kúsok údeného (rebro, kosť, slanina – podľa preferencií)
4 – 5 zemiakov
cca 3 l vody
200 g kyslej smotany
soľ, korenie – podľa chuti
3 ks bobkový list
5 guľôčok čierneho korenia
2 guľôčky nového korenia
3 guľôčky borievok
Drobnú fazuľku si namočíme deň vopred. Potom vodu vymeníme, pridáme koreniny, bobkový list, údené a uvaríme do polomäkka. Kým sa fazuľa varí, pripravíme si zvyšné suroviny: očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky, kyslú kapustu tiež nakrájame na drobnejšie kúsky, aby sa ľahšie naberala aj jedla. Kyslú smotanu vyberieme z chladničky, aby mala izbovú teplotu.
Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme do nej zemiaky a ďalej varíme, kým nie sú mäkké. Potom pridáme kapustu. Nikdy nevaríme zemiaky a kapustu spoločne, pretože kyslosť kapusty bráni v tom, aby zemiaky zmäkli. Preto dáme najskôr variť zemiaky a až potom kapustu. Varíme spoločne asi 10 minút. Potom si v miske rozmiešame kyslú smotanu spolu s naberačkou “polievky”, zmiešame a celú zmes vlejeme do polievky. Necháme prevrieť, dochutíme soľou a podávame s čerstvým chlebom.
TIP: ak sa vám nechce variť fazuľu, môžete si pomôcť aj fazuľou v konzerve. Postup je potom nasledovný – uvarte si vývar z údeného vopred a potom pridajte zemiaky, po uvarení zemiakov kapustu a nakoniec nasypte scedenú fazuľu z konzervy. Spoločne povarte asi 10 – 15 minút, potom si v miske rozmiešajte kyslú smotanu spolu s naberačkou “polievky”, zmiešajte a celú zmes vlejte do polievky. Dochuťte soľou, korením a nechajte prevrieť. Podávajte s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk