Rodičovské príspevky sa od budúceho roka zvýšia o takmer dve percentá

16.05.2024 (18:00)

Rodičovské príspevky sa od budúceho roka zvýšia o takmer dve percentá.

Upozornil na to analytik a kandidát do eurovolieb za stranu Demokrati Jozef Mihál. Pre rok 2025 tak bude platiť suma 351 eur, ak rodič nepoberal na dané dieťa materskú na dvojičky alebo trojičky, a aj suma 482 eur v prípade, že rodič na dané dieťa poberal materskú na dvojičky či trojičky. Jozef Mihál pripomína, že rodičovský príspevok si môže uplatniť len jeden z rodičov, buď matka alebo otec. Nárok na rodičovský príspevok je bez ohľadu na to, či jeho poberateľ pracuje alebo podniká, napríklad žena, ktorá pracuje v zamestnaní a dieťa ešte nemá 3 roky, má nárok na rodičovský príspevok.

Ak je v rodine viac detí, pri ktorých je nárok na rodičovský príspevok a nejde o dvojičky alebo trojičky, rodina dostane len jeden rodičovský príspevok. V prípade, že v rodine jeden z rodičov poberá materskú a súčasne majú aj staršie dieťa, pri ktorom má rodina nárok na rodičovský príspevok, vtedy sa tento príspevok vyplatí aj za mesiac, v ktorom rodič začína alebo prestáva poberať materskú, ak v tomto mesiaci nepoberá materskú za všetky dni. Rodičovský príspevok sa za takýto mesiac vyplatí v plnej sume.

Naopak, rodičovský príspevok sa nevyplatí za celý mesiac, za ktorý rodič poberá materskú. Preto je podľa analytika Mihála dôležité dobre si zvážiť deň, kedy rodič začína a potom aj skončí s poberaním materskej. Poberateľ rodičovského príspevku je podľa zákona o zdravotnom poistení poistenec štátu, čo má význam najmä pre samostatne zárobkovú činnú osobu (SZČO). Na poistencov štátu, ktorí sú súčasne SZČO, sa nevzťahuje povinnosť platiť preddavky a poistné na zdravotné poistenie najmenej z minimálneho základu. V roku 2025 tak podľa Mihála môžu ušetriť sumu 107 eur mesačne.
 
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák