EÚ podozrieva Metu, že Facebook a Instagram sú navrhnuté tak, aby vytvárali u mladých ľudí závislosť

Európska komisia prešetrí spoločnosť Meta pre podozrenie z porušenia Zákonu o digitálnych službách.

Meta má na krku ďalšie vyšetrovanie
Zdroj: Unsplash (Joe Shields, Christian Lue, Dima Solomin), Úprava: Vosveteit.sk

Nie je to tak dávno, čo začal v Európskej únii platiť Zákon o digitálnych trhoch a Zákon o digitálnych službách. Ich úlohou bolo prinútiť veľké spoločnosti, aby konali viac s ohľadom na menšie konkurenčné služby a aby viac otvorili svoje platformy. Zákon o digitálnych službách upravuje pôsobenie veľkých platforiem v online priestore.  

Tieto zákony sú naozaj mimoriadne obšírne a okrem otvorenosti platforiem upravujú aj to, akými spôsobmi môžu veľké spoločnosti monitorovať užívateľské dáta a akým spôsobom ponúkajú svoj obsah užívateľom vrátane maloletých. Európska komisia dnes, 16. mája, informovala o rozhodnutí prešetriť spoločnosť Meta vo veci ich spôsobu ochrany mladistvých na platformách Facebook a Instagram.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Európska komisia má podozrenie, že tieto dve platformy majú nastavené algoritmy tak, že stimulujú u detí rôzne behaviorálne závislosti a vytvárajú aj efekt takzvanej “zajačej nory”. Ďalším bodom vyšetrovania je to, akým spôsobom Meta zaručuje, že sa na ich platformy neregistrujú mladšie osoby, než je povolené.  

Problémovým je podľa komisie dizajn Facebook a Instagram užívateľského rozhrania. Tento dizajn zneužíva neskúsenosť maloletých a priamo vedie ku vzniku závislosti. Zákon o digitálnych službách zároveň nariaďuje, aby nebol maloletým umožnený prístup k nevhodným typom obsahov. Na to používa Meta rôzne nástroje na určenie veku, pričom tieto nástroje nemusia byť nastavené správne. 

Meta má na krku viac vyšetrovaní

Zatiaľ nie je jasné, či Meta porušila niektorý z bodov Zákonu o digitálnych službách. Vyšetrovanie Európskej komisie sa práve začalo. Komisia však plánuje prešetriť situáciu do hĺbky a popri získavaní dôkazov vykoná aj niekoľko inšpekcií a interview.  

“Dnes robíme ďalší krok vpred, aby sme zaručili bezpečnosť mladých užívateľov na internete. So Zákonom o digitálnych službách sme vytvorili pravidlá, ktoré môžu chrániť maloletých počas toho, ako používajú internet. Máme podozrenie, že Facebook a Instagram môžu stimulovať behaviorálne závislosti a že metódy overenia veku nie sú adekvátne. Na základe toho vykonáme detailné vyšetrovanie. Chceme chrániť duševné a fyzické zdravie mladých ľudí,” tvrdí Margrethe Vestage, exekutívna viceprezidentka Europe Fit for the Digital Age.  

Európska komisia sa zastáva názoru, že spoločnosť Meta neurobila dostatok pre to, aby bola v súlade so Zákonom o digitálnych službách. Komisia neuviedla dokedy bude vyšetrovanie prebiehať.  

Meta už je predmetom vyšetrovania aj pre podozrenie z porušenia Zákona o digitálnych trhoch. V tomto ohľade ju zaujíma jej nový model, ktorý dáva užívateľom na výber, že buď si zaplatia za používanie jej služieb, alebo môžu Facebook a Instagram používať zadarmo, no zaplatia svojimi dátami. Tento model podľa komisie nedáva užívateľom vhodnú alternatívu v prípade, že nesúhlasia so zberom dát. Týmto teda Meta nedosiahla zabránenie zberu osobných dát.  Aj v tomto prípade vyšetrovanie prebieha, no potrvá 12 mesiacov.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre