Média museli vypnúť komentáre pod článkami o atentáte na premiéra.
StoryEditor

Po útoku na slovenského premiéra sa zvýšila toxicita online prostredia až o 60 percent

16.05.2024, 18:26
Autor:
redred

Pár hodín po útoku zareagovala na oficiálnom profile aj Polícia Slovenskej republiky, ktorá vyzvala užívateľov, aby sa zdržali vulgárnych a neslušných komentárov, ktoré by sa týkali útoku.

Pokus o usmrtenie slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý sa uskutočnil 15.mája 2024 v Handlovej, vyvolal bezprostredne po útoku v online priestore ďalšiu vlnu nenávisti a toxicity. Toxicita komentárov pod príspevkami médií a verejných inštitúcií sa zvýšila až o 60 percent oproti doteraz najhoršiemu dňu v histórií sledovania ich profilov. Informuje o tom slovenský startup elv.ai, ktorý sa zameriava na moderovanie diskusií v online priestore.

image

Dáta o prudkom náraste negatívnych komentárov po včerajšom atentáte na premiéra.

„To, čoho sme boli včera svedkami, nás všetkých šokovalo. Je prirodzené, že počas dôležitých udalostí v našej spoločnosti pozorujeme nárast aktivity na sociálnych sieťach. Rovnako tiež dlhodobo pozorujeme, že počas volieb a športových podujatí miera toxicity pod príspevkami výrazne rastie. Útok na premiéra Fica zvýšil nenávisť na sociálnych sieťach na úrovni, ktorú sme ešte nevideli," hovorí CEO spoločnosti elv.ai, Jakub Šuster.

Čo hovoria dáta?

Viac ako 60 profilov sledovaných médií a verejných inštitúcií na Slovensku zaznamenalo včera celkovo 71 818 komentárov pričom miera nenávistných komentárov dosiahla až 21,62 percenta.

Pre porovnanie, počas nedávnych prezidentských volieb mediálne spoločnosti na Slovensku zaznamenali najväčší nárast spracovaných komentárov v histórii ich fungovania, konkrétne 105 710 komentárov na slovenskom a českom internete (16. apríla 2024) pričom miera toxicity online diskusie bola vtedy 13,62 percenta.

„Oproti najviac toxickému dňu v histórií merania sme v súvislosti s útokom na slovenského premiéra videli nárast toxicity v slovenskom online prostredí až o 60 percent.To sú alarmujúce čísla,” vysvetľuje Šuster.

image

Polícia zadržala muža, ktorý niekoľkokrát vystrelil na premiéra.

REUTERS
Spoločnosť elv.ai sa venuje moderácií obsahu na sociálnych sieťach pomocou kombinácie umelej inteligencie a ľudských moderátorov. Aktuálne jej služby využíva viac ako tretina slovenského mediálneho trhu. Medzi jej klientov patria najväčšie slovenské média akými sú TV Markíza, TV JoJ, News and Media holding, ale aj verejné inštitúcie akými sú Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Všeobecná zdravotná poisťovňa a Polícia Slovenskej republiky.

image

Dáta o prudkom náraste negatívnych komentárov.

Média vypli komentáre

Pár hodín po útoku zareagovala na oficiálnom profile aj Polícia Slovenskej republiky, ktorá vyzvala užívateľov, aby sa zdržali vulgárnych a neslušných komentárov, ktoré by sa týkali útoku. Rovnako tiež žiadala médiá, aby vypli možnosť komentovať pod príspevkami na sociálnych sieťach, ktoré informovali o útoku na Roberta Fica.

Je to bezprecedentná situácia, kedy Polícia požiadala média o vypnutie komentárov. Nepamätám si, že by sa v histórii niečo také udialo. Vzhľadom na mieru toxicity a nenávisti, ktorú sme pozorovali, tomu však rozumiem,” dodal Jakub Šuster.

Online hate môže mať fatálne následky

Výskumy ukazujú, že vystavovanie negatívnym komentárom môže viesť k ďalšej polarizácií užívateľov.  Aj jeden neslušný komentár vie spustiť vlnu negativity, ktorá efektom snehovej gule dokáže ovplyvniť celú diskusiu. Ukazuje sa, že vystavovanie nenávistným komentárov tak môže viesť až k celkovej negatívnej zmene ľudského vnímania.

„Komentáre na sociálnych sieťach nebudú vypnuté navždy. Ak sa konečne nezačneme ako spoločnosť dôsledne venovať situácií v online priestore, tak polarizácia na sociálnych sieťach bude aj naďalej rásť. Následne sa bude prelievať do reálneho sveta a násilie sa bude opakovať,” uzavrel Šuster.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
31. máj 2024 01:02