Váš iPhone, iPad a Vision Pro dostanú nové funkcie, hlási Apple

Apple zariadenia dostanú v druhej polovici tohto roka nové funkcie dostupnosti. Tieto možnosti prídu na iPhone, iPad a Vision Pro.

Apple iPhone telefon v ruke
Zdroj: Gabo_Arts / Shutterstock.com

Spoločnosť Apple včera oznámila, že do ich zariadení príde niekoľko nových funkcií dostupnosti.  

Tieto funkcie pomôžu primárne ľuďom, ktorí trpia nejakým postihnutím. Vďaka nastaveniam dostupnosti teda môžu využívať iPhone plnohodnotným spôsobom. Aké funkcie to sú?  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Sledovanie pohybu očí 

Do zariadení iPad a iPhone príde funkcia, ktorá pomôže užívateľom s fyzickým postihnutím. Sledovanie pohybu očí je systém poháňaný umelou inteligenciou, ktorý po rýchlej kalibrácii premení prednú kameru na ovládacie zariadenie. Tá dovolí užívateľom interagovať s ovládacími prvkami aplikácie len pomocou zraku.  

Haptika pre hudbu 

Ďalšia funkcia dostupnosti príde na zariadenia iPhone. Hudobná haptika pomôže hluchým alebo slabo počujúcim užívateľom vychutnať si hudbu cez hmat. Haptika totiž ponúka vyladený vibračný systém, ktorý ponúkne nový spôsob užívania si obľúbených skladieb alebo interpretov.  

Do Apple produktov prichádzajú nové funkcie dostupnosti
Zdroj: Apple

Nové funkcie pre hlasové ovládanie 

Užívatelia si už čoskoro budú môcť vytvoriť na iPhone a iPad zariadeniach vlastné hlasové skratky, ktoré vykonajú napríklad niekoľko úloh naraz. Digitálny asistent Siri sa zároveň lepšie naučí počúvať reč v prípade nejakej rečovej poruchy.  

Informácie o pohybe vozidla 

Ak ste pasažierom, ktorý počas cesty trávi čas na mobile, možno aj vám prišlo nevoľno počas zákrut. Nový systém animovaných bodiek vás však informuje o tom, keď vozidlo počas jazdy mení svoj smer. Poskytne vám tak informáciu nerušivým spôsobom a pripraví vás na zmenu pocitu pri jazde.  

Hlasové ovládanie funkcie CarPlay 

Užívatelia už čoskoro budú môcť ovládať aplikáciu CarPlay aj pomocou svojho hlasu. Zároveň príde do aplikácie aj rozpoznávanie zvukov, ktoré upozorní hluchých na zvuk sirén alebo iných varovných zvukov. Popri tom si užívatelia môžu zvoliť niektorý z farebných filtrov, čo zas pomôže pri farbosleposti.  

Do Apple produktov prichádzajú nové funkcie dostupnosti
Zdroj: Apple

Nastavenia dostupnosti vo visionOS  

Ak vlastníte AR okuliare Apple Vision Pro, potom dostanete nastavenia dostupnosti, ktoré bežne poznáme zo smartfónu. Medzi týmito možnosťami nájdete napríklad možnosť preložiť si počutú konverzáciu na text. Zároveň ponúknu možnosť znížiť transparentnosť alebo stlmiť blikajúce jasné svetlá pre ľudí, ktorí majú problémy so zrakom alebo sa chcú vyhnúť jasným svetlám.  

Ďalšie menšie novinky 

Do nastavení dostupnosti príde aj viacero menších noviniek. Medzi ne patrí napríklad pridanie nových hlasov do Funkcie VoiceOver, ktorá pomáha osobám so zrakovými problémami preniesť text na zvuk.  

Pre ľudí so zrakovými problémami príde aj vylepšenie funkcie lupy. Tá dostane čitateľský mód a možnosť jednoducho spustiť detekčný mód cez jedno tlačidlo.  

Hlasové ovládanie zariadení poskytne podporu pre vlastné slovníky a komplexné slová. 

Všetky pripravované novinky umožnia aj znevýhodneným alebo postihnutým ľuďom plnohodnotne pracovať so zariadeniami iPhone, iPad a ďalšími zariadeniami z ponuky Apple produktov. Nové funkcie prídu niekedy v druhej polovici tohto roku.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre