Iný názor na zásah Ficovej ochranky. Český expolicajt kritizuje televíznych odborníkov

Český expert na krízové situácie Zdeněk Charvát kritizuje analytikov, ktorí spochybňujú profesionalitu ochranky Roberta Fica. "Ja si myslím, že by som to neurobil lepšie. Analytici a experti, ktorí hovoria, že áno, si to pravdepodobne nikdy neskúsili. Ani so slepou muníciou, alebo s airsoftovou zbraňou," povedal inštruktor zo spoločnosti Hard Task.

16.05.2024 18:00
Atentát na premiéra Roberta Fica
Video

Ako píše server idnes.cz, Charvát rozobral videozáznam z atentátu na premiéra Fica v desatinách sekúnd.

„Strelec vytasil zbraň zo skrytého nosenia a vystrelil za 0,8 sekundy. Strážca reagoval za 1,2 sekundy. Pokiaľ sa nemýlim, tak všetkých päť výstrelov padlo behom 2,5 sekundy. Taká rýchlosť reakcie je veľmi slušná,“ povedal expert.

Podľa bývalého policajta a ochrankára je vidieť, že príslušníci Ficovej ochranky vedia, čo majú robiť a nevidí veľa chýb, ktorých by sa dopustili.

handlová, fico, atentát Čítajte viac Prečo mu dovolili strieľať na Fica opakovane? 7 zaváhaní ochranky podľa expertov v infografike
Robert Kaliňák po mimoriadnom zasadnutí vlády.
Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a...
+42Po rokovaní vlády v Handlovej (15. 5. 2024)...

Priznáva, že pre ochrankárov môže byť zložitá zhoda s vládnym činiteľom. „Pôjdete za ním a poviete mu: Ideme na bežné zasadnutie, rovnako ako desaťkrát ročne posledných dvadsať rokov, nemáme indíciu o útoku a my chceme, aby si si vzal vestu, poslúchal nás a nechodil medzi ľudí. A on povie: Prečo?“

Zdeněk Charvát sa zúčastnil na ochranných misiách vo vojnových zónach v Afganistane a Iraku ako osobný strážca, čím strávil niekoľko rokov. Pôsobil ako medik a potom veliteľ medzinárodného tímu na ochranu VIP. Na kurzoch jeho firmy Hard Task prednáša poznatky z praxe a je autorom odborných manuálov. Stojí tiež za metodikou výcviku zákrokov českej polície proti aktívnemu strelcovi.

chyba
Viac na túto tému: #atentát na Roberta Fica