Denník N

Komentátori Denníka N: Je v záujme nás všetkých, aby násilie nepokračovalo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minimálne šéf ochranky by mal skončiť, hovoria šéfredaktor Matúš Kostolný a vedúci publicistiky Roman Pataj.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aktuálne je Robert Fico po operácii v stabilizovanom, ale stále vážnom stave. Pokúsil sa ho zavraždiť 71-ročný muž z Levíc, pretože je politik, chcel ho zabiť pre jeho politickú prácu, s ktorou nesúhlasí. V akom stave je spoločnosť, v ktorej sa stane niečo takéto hrozné?

Matúš Kostolný: V katastrofálnom. Sme na okraji útesu. V týchto hodinách a dňoch Robert Fico bojuje o svoj život a dúfam, želám mu, aby mal dosť síl a zvládol to. Je extrémne dôležité, aby to zvládol. V týchto hodinách a dňoch bojuje aj Slovensko o svoju reálnu podobu, či budeme naďalej normálnou demokratickou civilizovanou krajinou. To, ako bude štát, politici, postupovať, ako, nanešťastie, už niektorí postupovali, určí, ako sa vyvinie atmosféra v krajine.

Všetci cítime napätie, a že to je na prasknutie. Čo sa stalo, je otrasná vec. Je jedno, či je niekto koaličný, opozičný, liberálny, konzervatívny, pravicový, ľavicový, prozápadný, protieurópsky, v záujme nás všetkých je, aby násilie nepokračovalo, aby sa spoločnosť upokojila. Mali by si to uvedomiť všetci účastníci vo verejnom priestore, nielen politici, ale aj médiá, ľudia, ktorí majú priestor a zúčastňujú sa verejnej diskusie.

Je dôležité, aby páchateľa potrestali súdy, nie verejnosť, politici, je dôležité sledovať, ako sa to prenesie aj do samotnej slobody. Vždy po takýchto hrozných útokoch je v civilizovaných krajinách veľká diskusia o tom, či má mať prednosť sloboda alebo bezpečnosť. Vždy je nebezpečné, ak sa to výrazným spôsobom preklopí na jednu stranu. Demokracie a civilizované spoločnosti to dokážu zvládnuť a musíme teraz zabojovať, aby sme ukázali, že to dokážeme aj my.

Nahrávame vo štvrtok dopoludnia. Ako ste zatiaľ vnímali vyjadrenia politikov? 

Roman Pataj: Ak odhliadnem od prvých tlačových správ, tak prvou skutočnou reakciou bola tlačovka členov vládnej koalície v parlamente, na ktorej hrali hlavnú úlohu Andrej Danko a Ľuboš Blaha. Bola to mimoriadne nešťastná reakcia. V záujme všetkých dúfam, že sa nebude opakovať, že aj v týchto dvoch stranách si uvedomia, že to, čo tam rozprávali, a scenár, ktorý kreslili pre budúcnosť Slovenska, sú zlé, nebezpečné a dúfam, že z tej cesty zídu.

Spoločnosť je strašne napätá. Budem to ilustrovať na dvoch príkladoch. Kolegyňa mi ráno hovorila, že jej sestra cestovala na strednom Slovensku v autobuse práve v čase, keď v rádiu oznámili atentát na Roberta Fica, a prvá reakcia spolucestujúcich bola, že za to môže Šimečka. Táto časť spoločnosti je presvedčená o tom, že Roberta Fica zavraždili preto, lebo opozícia viedla opozičnú politiku.

Ale aj na našej strane sú ľudia, ktorí robia rôzne konšpirácie a neveria tomu, že sa to naozaj stalo, pýtajú sa, či to nie je fingované. Ťažko sa mi na to hľadajú slová. Kto si nechá do brucha streliť niekoľko guliek? Obidve časti spoločnosti majú medzi sebou členov, ktorí majú jasno v tom, čo sa stalo, bez ohľadu na fakty, a preto je dôležité, aby politici reagovali umiernene, s chladnou hlavou a zmierlivo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie