Z trhu sa odstráni liek používaný pri liečbe cukrovky, dôvodom je nesúlad v označení vonkajšieho a vnútorného obalu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Liek, pilulka
Foto. ilustračné, www.gettyimages.com.
Tento článok pre vás načítala AI.

Z trhu sa odstráni liek, ktorý sa používa pri liečbe cukrovky. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) informoval o stiahnutí lieku Metfogamma 500 zo šarže 307122 z distribučných spoločností, lekární, zdravotníckych zariadení a pacientov.

Dôvodom stiahnutia je nesúlad v označení vonkajšieho a vnútorného obalu lieku, čo môže predstavovať bezpečnostné riziko pre zdravie pacientov.

„Osoby, ktoré majú balenie uvedenej šarže lieku žiadame, aby tieto balenia, aj v prípade, že sú už otvorené, vrátili do lekárne, v ktorej bol liek vydaný. Pokiaľ to nie je možné, pacienti môžu liek vrátiť do hociktorej inej lekárne. Pacientom, ktorým bolo vydané balenie lieku Metfogamma, bude v lekárni vydané balenie z inej šarže lieku,“ informoval ústav pre kontrolu liečív.

Liek sa používa pri liečbe Diabetes mellitus 2. typu u dospelých a detí vo veku od 10 rokov. Metfogamma 500 pomáha najmä pacientom, u ktorých diétne opatrenia a cvičenie nestačia na udržanie normálnej hladiny glukózy v krvi. Používa sa najmä u pacientov s nadváhou.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ŠÚKL Štátny ústav pre kontrolu liečiv