Slovenský vývoz aj dovoz sa v marci prepadli medziročne o takmer pätinu, pričom zahraničný obchod najviac poznamenal pokles exportu áut. Oveľa kľúčovejšie než vývoz však na pozadí týchto štatistík môžu vyzerať údaje o zahraničnom dovoze.

Okrem dvoch výrazných prepadových mesiacov roka 2020 bol totiž medziročný pokles hodnoty dovozu najväčší za ostatnú dekádu. Naznačovať to môže aj nové, širšie problémy v dodávateľskom reťazci najväčšieho priemyselného odvetvia – v automotive.

Najviac sa totiž na rekordne nízkom dovoze podpísala nižšia hodnota dovezených súčiastok, a to práve v automobilovom priemysle.

Výkon klesá

Podľa údajov Štatistického úradu SR sa dovoz tovaru v marci medziročne prepadol o viac než 1,5 miliardy eur, pričom hodnota dovozu sa medziročne  znížila až o viac ako šesťnásť percent, na približne osem miliárd eur.

Čo však môže byť pre slovenský priemysel so štyridsaťpercentnou dominanciou automobilového kritické, je fakt, že pokles pokračuje už piaty mesiac po sebe. Dováža sa totiž menej automobilových súčiastok.

Trieda, kam sa tieto súčiastky radia, najviac ovplyvnila aktuálne štatistiky. Hodnota dovezeného tovaru v tejto kategórii bola medziročne nižšia až o viac než pätinu.

Budúcim problémom slovenského automotivu však môže byť aj fakt, že preň dovážame menej nielen z nečlenských krajín Únie, ale aj z tých členských. A ten prepad je v tomto prípade ešte výraznejší. Kým dovoz z členských štátov Európskej únie (EÚ) klesol o spomínaných viac ako šesťnásť percent, z ostatných krajín bol marcový medziročný pokles  nižší o približne pätnásť a pol percenta.

Hoci podľa Zväzu automobilového priemyslu je slovenské najväčšie priemyselné odvetvie stále na ceste k tomu, aby v tomto roku vyrobilo najviac áut v histórii, môžu na pozadí vznikať aj nové komplikácie.

Tie podľa všetkého budú plynúť najmä zo slabšieho výkonu nemeckej ekonomiky. Krajina je z členských štátov najväčším exportérom na Slovensko a výrazne ovplyvňuje dovozné štatistiky.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa