Denník N

Aj ministri hovoria po atentáte o zmierení, no chyby vidia hlavne v opozícii a médiách

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

My nikoho neviníme, hovorili ministri vnútra a obrany. Pustili sa aj do zahraničných novinárov. Tvrdenia Roberta Kaliňáka, že strelec radikálom zo Slovenských brancov iba recitoval a presviedčal ich, aby sa vzdali zbraní, nesedia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dve hodiny po vystúpení prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, ktorí spoločne vyzvali na utlmenie vášní a pokoj, predstúpili pred novinárov aj ministri súčasnej vlády.

Aj oni nabádali k zmiereniu a upokojeniu situácie. No keď hovorili o napätí v spoločnosti a nenávistných prejavoch, spomínali najmä to, akých chýb sa podľa nich dopustili politici z opozície či médiá.

Ministri obrany a vnútra Robert Kaliňák zo Smeru a Matúš Šutaj Eštok z Hlasu sa kriticky obrátili aj na zahraničných novinárov. Novinárom z verejnoprávnych médií, britskej BBC a Českej televízie, vyčítali to, ako o atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica informovali.

Šutajovi Eštokovi prekážalo hodnotenie politiky Roberta Fica na webe BBC, napríklad zmienka o tom, že sa v posledných rokoch z ľavičiara stal pravičiarom. Kaliňák zase Českú televíziu žiadal o väčšiu škálu respondentov, ktorí v jej vysielaní hovoria o Slovensku. Tvrdil, že si vyberá hostí, ktorí sú príliš jednostranní.

Najsilnejšia opozičná strana Progresívne Slovensko popoludní vyzvala politikov na 100 dní pokoja. „Dohodnime sa, že sa všetci minimálne počas 100 dní zdržíme útokov a krokov, ktoré polarizujú spoločnosť. Zámerne nebudem hovoriť o detailoch, najprv sa o tom chcem rozprávať s partnermi z opozície aj koalície. Ale cítim, že takto to ďalej nejde,“ povedal predseda hnutia Michal Šimečka.

Video: Ako Šutaj Eštok a Kaliňák poučovali reportérku BBC (autorka: Kamila Šebestová)

Ako vyzývali na zmierenie a čo prišlo potom

„Vyzývam spoločnosť, politikov, novinárov, ale aj všetkých občanov, aby sme prestali s hrotením tejto situácie,“ vyzval po rokovaní bezpečnostnej rady minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Spoločne s ministrom obrany Robertom Kaliňákom sa cez kamery prihovárali občanom a vyzývali na upokojenie situácie a zastavenie nenávisti. Privítali snahu prezidentky Zuzany Čaputovej a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie