Sobota 01.06.2024
Dnes má meniny 
Žaneta
°C
16.05.2024 04:05

V areáli SPM sa zídu kosci na súťaži v kosení ručnou kosou


Ilustračná snímka: Teraz.sk


V areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea (SPM) v Nitre sa v sobotu 18. mája zídu kosci z celého Slovenska, aby tu súťažili v tradičnom kosení ručnou kosou.


Ako informovali organizátori zo Slovenského koseckého spolku, podujatie je súčasťou Včelárskych slávností.         

Registrácia koscov na tretí ročník celoslovenskej súťaže a druhé kolo slovenskej ligy v kosení ručnou kosou je o 9.00 h, samotná súťaž sa začne o 10.00 h. "Kritériá hodnotenia kosenia sú základný čas, kvalita pokosenej plochy a rovnomernosť výšky," uviedli organizátori.

Ako doplnili, súťaží sa v šiestich kategóriách. Okrem troch mužských sú aj dve ženské a jedna detská. "V minulosti bolo kosenie ručnou kosou neoddeliteľnou súčasťou slovenského vidieka. Sme radi, že vďaka nadšencom táto tradícia nezanikla," dodali organizátori.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2016
Na Zemplínskej kose sa bude kosiť ostošesť
V Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou chcú podujatím Zemplínska ostrá kosa zachovávať tradície predkov a ukázať najmä mladým ľuďom, ako pracovali ich dedovia v minulosti.
viac
28.07.2017
Cigeľská kosa 2017
Profesionáli i amatéri. Každý, kto chce predviesť svoje zručnosti v kosení trávy, má príležitosť už túto sobotu 29. júla 2017 na futbalovom ihrisku a priľahlých lúkach obce Cigeľ.
viac
06.08.2018
Na podujatí Vrádištské žňa boli i ukážky tradičnej žatvy a súťaž v kosení obilia
Vidieť ukážky tradičnej žatvy a "mlatby" či súťaž v kosení obilia kosou mohli v sobotu návštevníci podujatia Vrádištské žňa. Jeho druhý ročník pripravili vo Vrádišti v okrese Skalica. TASR o tom informovala hlavná organizátorka podujatia Elisabet Pocsíková.
viac
16.05.2019
Zemplínska ostrá kosa napíše svoj jubilejný desiaty ročník
Súťaž v kosení ručnou kosou, ktorá sa uskutoční v sobotu (18. 5.) v Nižnom Hrušove vo Vranovskom okrese, napíše svoj jubilejný desiaty ročník. Pripravený je aj sprievodný program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %