Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nedávno zorganizovalo ďalšiu zahraničnú pracovnú cestu ministra Juraja Blanára a štátneho tajomníka Rastislava Chovanca. Súčasťou cesty do Južnej Kórey bola aj podnikateľská misia, ktorej sa zúčastnilo trinásť podnikateľských subjektov. V rámci nej sa uskutočnili podnikateľské fóra v Soule a Ulsane, pri ktorých bol aj týždenník TREND.

Nový výrobný program

Zámerom cesty bolo oceniť ekonomické aktivity kórejských spoločností na Slovensku a vyzvať na využitie ďalších investičných príležitostí. Južná Kórea je štvrtým najväčším investorom na Slovensku a vôbec najväčším investorom z Ázie. Objem priamych zahraničných investícií je takmer 3,6 miliardy eur.

Minister J. Blanár rokoval s kórejským ministrom zahraničných vecí Cho Tae-yulom, ministrom pre zjednotenie Kim Young-hoom a predsedom vlády Han Duck-sooom. Stretol sa však aj s najvyššími predstaviteľmi automobiliek Kia či Hyundai Motors. Štátny tajomník R. Chovanec po stretnutiach prezradil, že Slovensko bude mať pravdepodobne ďalší projekt nového výrobného plánu z Južnej Kórei.

„Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ale aj predstavitelia zastupiteľského úradu rokujú s viacerými investičnými skupinami, ktoré majú záujem priniesť nový výrobný program na Slovensko. Som veľmi optimistický, že v krátkom čase budeme mať dobré správy,“ povedal R. Chovanec. Spomínané investície by mali dosahovať desiatky miliónov eur.

Podľa J. Blanára slovenská diplomacia v Kórei aktívne pracuje a na stole má pripravených niekoľko projektov, ktoré postupne dozrievajú, pričom je presvedčený, že dozrejú až do finálnej spolupráce. „Príchodom firmy Kia na Slovensko sa urobil veľmi významný krok pre budúcnosť našej spolupráce s Južnou Kóreou, pretože za Kiou prišli ďalšie firmy ako napríklad Hyundai Mobis, ale predovšetkým dodávateľské firmy, ale aj firmy z iného sektora ako napríklad Samsung,“ povedal J. Blanár.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa