Americké akciové indexy uzavreli na nových rekordných maximách

Americké akciové indexy Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq v stredu uzavreli na rekordných maximách po tom, ako boli v USA zverejnené inflačné údaje za apríl. Akcie ťažia z optimizmu, že inflácia sa dostatočne ochladzuje na to, aby Federálny rezervný systém (Fed) v najbližších mesiacoch znížil úrokové sadzby.

Ako píše server MarketWatch, bolo to prvýkrát od 21. marca, čo všetky tri indexy uzavreli na rekordných maximách.

Akciové futures rastú aj vo štvrtok, pričom všetky tri hlavné indexy sa chystajú otvoriť na rekordných úrovniach. Futures na Dow Jones pridáva 0,1 %, po tom, čo index v stredu vzrástol o 349 bodov a skončil na úrovni 39 908 bodov. Futures na index S&P 500 získavajú 0,1 % a futures na Nasdaq vzrástli o 0,2 %.

„Celková nálada zostáva vyjasnená,“ uviedla Sophie Lund-Yatesová, analytička maklérskej spoločnosti Hargreaves Lansdown. „Hoci cesta k dezinflácii nikdy nebola bez nárazov, najnovšie dáta naznačujú, že veci sa tento rok vyvíjajú v prospech zníženia úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému, aj keď sa to môže v krátkom čase zmeniť,“ dodáva analytička.

Práve obavy, že inflácia je trvrdohlavejšia, ako sa očakávalo, dostali akcie v prvom kvartáli pod tlak. V dôsledku neutíchajúcej inflácie a silných dát z trhu práce sa na trhoch posunuli očakávania, kedy by mohlo prísť k prvému zníženiu sadzieb Fedu. Pripomeňme, že s prvým znížením sadzieb v USA sa predpokladalo už v marci tohto roka. V stredu zverejnený inflačný report za apríl ale ukázal, že inflácia minulý mesiac medziročne vzrástla o 3,4 %, čo je menej ako marcový nárast o 3,5 %.

Zdroj: barrons.com; marketwatch.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre