Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz nitra univerzita konstantina filozofa.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: súkromný archív študentiek - koláž NitraDen.sk
16. mája 2024 Zaujímavosti od NitraDen.skUKF Diskusia()

Študentky UKF v Nitre odhalili svoje diela v klube na Mostnej, aby poukázali na problém objektifikácie žien

Študentky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre rozvírili vody verejnej diskusie o objektifikácii žien prostredníctvom svojej kampane Ženské vzory. Vystavené umelecké diela v obľúbenom nitrianskom klube priamo poukazujú na problém, ktorý sa týka večernej zábavy a spoločenského vnímania žien.

Študentky Katedry marketingovej komunikácie a reklamy z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre spustili odvážnu kampaň s názvom Ženské vzory. Tento projekt vznikol ako reakcia na vnímanie žien mladou generáciou a zameriava sa na problém objektifikácie žien v dnešnej spoločnosti.

Kampaň je inovatívna nielen svojím posolstvom, ale aj formou, akou bola predstavená – priamo v nitrianskom klube Ugly Flamingo, ktorý je centrom večernej zábavy mladých ľudí.

Inšpirácia z Nitrianskej galérie

Iniciatíva Ženské vzory bola inšpirovaná výstavou Venuša, ulica, dlaň, kosť od Martiny Rötlingovej, ktorá svojimi dielami v Nitrianskej galérii poukázala na často sexuálnu objektifikáciu žien.

Študentky sa rozhodli posunúť túto myšlienku ďalej a vytvorili projekt, ktorého základom sú rozhovory s mladými ľuďmi z Nitry. Tí mali odpovedať na otázku, aké tri asociácie im napadnú pri slove žena. Odpovede boli rôznorodé – od pozitívnych po negatívne a vulgárne.

Študentky transformovali zozbierané odpovede do dvoch umeleckých diel – obrazu na plátne a veľkoformátového plagátu. Tieto výstupy, v štýle grafitti, boli vytvorené s cieľom pritiahnuť pozornosť mladej generácie.

Netradičné miesto

Plátno bolo napokon netradične vystavené v Ugly Flamingo. Táto voľba nebola náhodná, pretože podľa slov študentiek problematika objektifikácie žien je do veľkej miery práve súčasťou prostredia večernej zábavy v meste a je potrebné ju komunikovať a pripomínať v centre jej diania

Na sociálnych sieťach Katedry masmediálnej komunikácie a reklamy FF UKF tiež nájdete detaily a prípravy tejto sociálnej kampane. Študentky dúfajú, že kampaň Ženské vzory otvorí širšiu diskusiu o tom, ako spoločnosť vníma ženy, a prispeje k pozitívnej zmene. Prostredníctvom sociálnych sietí sa snažia šíriť svoje posolstvo a vyzývajú verejnosť, aby sa zapojila do tejto dôležitej diskusie.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X