Skončí VAR v anglickej Premier League? Kluby budú hlasovať o jeho zrušení

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. máj 2024 o 10:23

„VAR by mal byť od sezóny 2024/2025 zrušený,“ tvrdia predstavitelia Wolverhamptonu, ktorí s daným návrhom prišli.

LONDÝN. Kluby najvyššej anglickej futbalovej súťaže Premier League budú v júni rokovať a hlasovať o zrušení používania systému videoasistenta rozhodcu (VAR).

S návrhom prišiel po sérii kontroverzných verdiktov tím Wolverhamptom Wanderers. Na to, aby bolo používanie VAR zrušené, bude potrebných štrnásť hlasov spomedzi dvadsiatich účastníkov súťaže.

Systém VAR bol v Anglicku zavedený pred začiatkom ligovej sezóny 2019/2020. V ostatných mesiacoch sa stal terčom kritiky z radov viacerých hráčov, trénerov, novinárov i futbalovej verejnosti.

„Po piatich rokoch VAR v Premier League je podľa nášho názoru na mieste konštruktívna a kritická diskusia o jeho ďalšej budúcnosti.

Myslíme si, že platíme príliš vysokú cenu za minimálne zlepšenie v presnosti rozhodnutí a to je v rozpore s duchom tohto športu. VAR by mal byť od sezóny 2024/2025 zrušený,“ tvrdia predstavitelia Wolves.

„Nechceme hľadať vinníkov alebo niekoho očierňovať. Ide nám o to, aby sme pre futbal ako taký našli ten najlepší spôsob fungovania.

Počas posledných rokov všetky zainteresované strany robili maximum pre to, aby bolo používanie technológií úspešné. Nemyslíme si, že sa to podarilo,“ stojí ďalej v stanovisku klubu s prezývkou „vlci“.

Skutočnosť, že na valnom zhromaždení 6. júna bude daný návrh prerokovaný, potvrdil už aj riadiaci orgán Premier League, ktorý k danej veci ponúkol svoje stanovisko.

„Uznávame, že pri používaní VAR sa vyskytujú určité problémy, ktoré vzbudzujú obavy. Sme však názoru, že zrušenie systému VAR by viedlo k zvýšeniu počtu nesprávnych rozhodnutí.

Podľa vedenia Premier League sa zavedením videoasistenta zvýšila presnosť rozhodcovských verdiktov z 82% na 98%. Liga naďalej podporuje tento prístup a vyjadruje odhodlanie jeho funkčnosť ešte zlepšovať a to v prospech hry i fanúšikov.“

Jednou z mála európskych súťaži, v ktorých sa nepoužíva VAR, je Švédsko. Väčšina tamojších prvoligových klubov na konci apríla vyjadrila túžbu nezavádzať videorozhodcu do praxe. Švédsky futbalový zväz (SvFF) daný postoj klubov akceptoval.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Skončí VAR v anglickej Premier League? Kluby budú hlasovať o jeho zrušení