Filmové Oscary oslavujú! Viete, ktorá slávna herečka ich získala najviac?

Cena americkej Akadémie filmových umení a vied známa ako Oscar je považovaná za najprestížnejšiu filmovú cenu.

16.05.2024 00:00
Oscar Foto:
Cena Oscar sa udeľuje už 95 rokov.
debata

Slávnostný ceremoniál odovzdávania cien za vynikajúce výkony v domácom i zahraničnom filme patria k najsledovanejším kultúrnym podujatiam roka nielen v USA. Cena sa udeľuje už 95 rokov, prvé pozlátené sošky boli odovzdané 16. mája 1929 v hollywo­odskom hoteli Roosevelt.

klum Čítajte viac Zábava na oscarovej párty Eltona Johna? Za sumu, ktorú za vstup zaplatila Heidi Klum, by si mohla kúpiť auto

Akadémia, ktorá ceny udeľuje, vznikla v roku 1927 z iniciatívy riaditeľa štúdia MGM Louisa Burta Mayera. Pri prvom ročníku sa rozdalo 12 cien, ktoré získali nemé snímky a dve špeciálne ceny. Víťazi boli oznámení tri mesiace vopred a odovzdávanie cien sa konalo formou banketu. Na ten mali členovia akadémie vstup zadarmo, ostatní za päť dolárov. Časom sa počet ocenení ustálil na súčasných dvadsaťštyri a mená víťazov sú do poslednej chvíle tajné.

Za 95 rokov sa zmenila séria ďalších vecí okolo Oscarov. Predovšetkým dostali Ceny akadémie, ako je ich oficiálny názov, svoje označenie Oscar, pod ktorým ich pozná celý svet. O tom, kto pozlátenú bronzovú sošku holohlavého rytiera držiaceho meč a stojaceho na filmovej cievke vlastne pomenoval, panuje mnoho mýtov. Asi najčastejšie sa zverejňuje historka, ako jedna zo zamestnankýň akadémie začala soške hovoriť podľa svojho strýka Oscara, ktorému sa silák podobal.

96th Academy Awards, Oscar, Cillian Murphy Čítajte viac Oscary ovládol film Oppenheimer, získal ich sedem. Scorsese a Barbie pohoreli

Niekoľkokrát sa zmenilo aj miesto odovzdávania. Prvé ročníky sa odohrávali formou banketov v losangeleských hoteloch Roosevelt, Ambassador a Biltmore. Od 16. ročníka sa konal slávnostný ceremoniál v Graumanovom čínskom divadle v Hollywoode. Neskôr sa ceremoniál sťahoval medzi rôzne sály v Los Angeles ako sú Shrine Auditorium, Pantagesovo kino a divadlo, Santa Monica Civic Auditorium a pavilón Dorothy Chandlerovej. Od roku 2002 sa usadil v divadle v novom obrovskom komplexe v srdci Hollywoodu, ktoré bolo pôvodne pomenované po sponzorskej spoločnosti Kodak. Po tom, ako firma kvôli ekonomickým ťažkostiam odstúpila od zmluvy, nesie od roku 2012 názov Dolby Theatre. Neoddeliteľnou súčasťou odovzdávania týchto prestížnych cien sú televízne prenosy. Kým prvý ročník prebehol takmer bez záujmu médií, ten druhý už prenášal rozhlas. Prvý televízny prenos pre USA a Kanadu sa konal v marci 1953. O 16 rokov neskôr bol vysielaný prvýkrát farebne. Prenosy väčšinou zabezpečovala televízia ABC, ktorá vlastní práva aj teraz, keď je ceremoniál možné sledovať takmer vo všetkých krajinách sveta.

Herečka Anya Taylor-Joy prišla v kreácii...
Herečka Zendaya v róbe Armani Privé.

To hlavné, rozhodnutie kto sošku Oscara získa, je výsledkom volebnej kampane Akadémie filmového umenia a vied. Prvým krokom je voľba nominácií. Viac ako 10 000 členov akadémie vyberá medzi desiatkami až stovkami snímok, ktoré spĺňajú požiadavky pre nominácie. Akadémia má celkovo 19 profesijných oddelení od hercov po producentov a scenáristov. Členovia väčšiny z nich môžu hlasovať len vo svojej špecializácii, ale všetci môžu rozhodovať o najlepšom filme roka. Nominácie sú vyhlásené niekoľko týždňov pred udelením cien. Rozhodnú o nich aj akademici, voliť môžu poštou alebo online. Trochu odlišné pravidlá platia pre výber neanglicky hovoreného filmu, ktorý je oceňovaný od roku 1947. Tradičným administrátorom hlasovania je spoločnosť Pricewaterhou­seCoopers.

Akadémia má svojich členov po celom svete, členmi sa okrem iného automaticky stávajú umelci, ktorí boli nominovaní na niektorú z cien.

zväčšiť Hereckým kategóriám kraľuje Katharine Hepburn,... Foto: - / Profimedia
Katharine Hepburn Hereckým kategóriám kraľuje Katharine Hepburn, ktorá získala štyri Oscary.

Výber zaujímavostí z histórie Oscarov:

  • – Soška je vyrobená z pozláteného kovu (pôvodne z bronzu, teraz zo zliatiny cínu, medi a antimónu), je 34,5 cm vysoká a váži 3,85 kg.
  • – Celkovo už bolo udelených 3 140 sošiek Oscara.
  • – Absolútny rekord v počte získaných ocenení má na svojom konte Walt Disney, ktorý získal 26 sošiek (z toho štyri čestné). Disney bol tiež najviac nominovaný, a to 59-krát.
  • – Najviac Oscarov, 11, získali filmy Ben Hur (1959), Titanic (1997) a Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003).
  • – Najviac nominácií, 14, získali filmy Všetko o Eve (1950), Titanic (1997) a La La Land (2016).
  • – Hereckým kategóriám kraľuje Katharine Hepburnová, ktorá získala štyri Oscary, všetky za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.
  • – Najúspešnejším režisérom je John Ford. Zo šiestich nominácií za réžiu si odniesol štyri Oscary, dva dokonca v dvoch rokoch po sebe. Celkovo získal šesť Oscarov – ešte za najlepší film a za najlepší dokumentárny film.
debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Titanic

+ Pomôžete svojmu telu a zvýšite kondíciu intenzívnym cvičením v prírode.
Podarí sa vám úspešne dokončiť dôležitý...

+ Spamätajte sa, spomaľte tempo, odchod do dôchodku rozhodne neodkladajte.
Vyhýbajte sa riziku, môžete...