zihlava dvojdomaJar to je obdobie, keď sa príroda zobúdza zo zimného spánku. V plnej sile sa zo zeme tlačia rôzne rastlinky, trávy a prvé kvety. Konárikom stromov sa naberajú púčiky na kvety a listy.

Príroda sa zobúdza. Toto je obdobie, kedy pre svoje zdravie a očistu organizmu môže spraviť každý veľmi veľa.


Slnko vyťahuje z pohodlia domova aj najväčších lenivcov von na prechádzku. Okrem toho že si "dobíjame baterky" na slnečnom svite, môžeme si počas prechádzky nazberať liečivé bylinky, ktoré sú charakteristické pre toto obdobie. Môžeme povedať, že sú prvými jarnými zdrojmi zdravia.

 

medvedi cesnak8

Medvedí cesnak 

Z liečivých bylín sa medzi prvými tlačí zo zeme. Je to vlastne divý nešľachtený cesnak, to môžeme posúdiť aj vďaka jeho typickej cesnakovej vôni. Prečo medvedí? Údajne ho po zime vyhľadávajú medvede, aby si prečistili krv, žalúdok, črevá a doplnili si potrebné látky do tela. Presne takéto účinky má aj na ľudský organizmus, preto nepremeškajte jeho zber a využite vo svoj prospech maximum z tejto sezónnej bylinky.

Zbierajú sa listy, ktoré sa môžu priamo konzumovať na pečive ako napríklad žerucha alebo pažítka.

 

fialka vonava6

 Fialka voňavá

Pomáha pri liečení priedušiek, chronickom kašli, zachrípnutí, nahromadení hlienu v prieduškách, pri reume, taktiež pri opuchoch, hnisavých ranách, kožných vriedkoch a, vyrážkach.

 

sedmokraska obycajna

 Sedmokráska obyčajná

Využíva sa proti kašľu, zahlieneniu dýchacích ciest, reumatizmu, horúčke a proti všetkým druhom krvácania, najmä z pľúc a močového mechúra. Zvonka na rany, krvné podliatiny, vredy, proti kožným zápalom a vyrážkam - pôsobí protizápalovo.

 

prvosienka jarna6

 Prvosienka jarná

Na prečistenie krvi kvety prvosienky sú ideálne v kombinácii s mladými bazovými púčikmi, žihľavovými listami a koreňom púpavy. Takto pripravenú zmes bylín zalejeme 1 čajovú lyžičku 1/4 litrom vody, nechá sa vylúhovať 3 minúty. Denne je potrebné vypiť 2 šálky tohto odvaru. Krv, by sa tak mala postupne prečistiť a zbaviť škodlivín.

 

podbelove kvety

 Podbeľ liečivý

Kto má problémy s kašľom, astmou nemal by zabúdať na toto malé zlatisté "slniečko". Je vhodný svojimi účinkami pri katare priedušiek, kašli, zachrípnutí a chorobe pľúc. Užíva sa vo forme čaju z kvetov, ale môžu sa zbierať aj podbeľové listy, ktoré obsahujú tiež veľa živín.

 

mlada zihlava

 Žihľava dvojdomá

Patrí k najznámejším a najpoužívanejším liečivým bylinám je považovaná za najúčinnejšiu detoxikačnú bylinu. Má schopnosť zbavovať organizmus kyslosti, rozpúšťa a napomáha vylučovaniu toxických látok z organizmu, podporuje trávenie a funkciu celého metabolizmu, má mierne močopudné účinky. Obsahuje látky znižujúce krvný cukor, cholesterol, vysoký krvný tlak, napomáha pri liečbe chudokrvnosti a zaháňa pocit únavy.
Obsahuje vitamín C, B1, A, triesloviny, sacharidy, minerálne látky vápnik, fosfor, železo a v neposlednom rade jej čerstvý zelený list je plný chlorofylu. Čerstvá je výdatným zdrojom železa.

 

pupava lekarska7

 Púpava lekárska

Všetky časti rastliny majú liečivý účinok. Celá sa používa na prípravu šalátov dochutených napríklad aj vareným vajíčkom. Púpavové korene podporujú v surovom aj vysušenom stave trávenie, majú osviežujúce účinky no používajú sa aj ako prostriedok proti hustote krvi. Svojich zástancov má hlavne medzi stúpencami zdravej výživy ako súčasť šalátov. Veľmi obľúbený je aj med z púpavových kvetov.

 

praslicka rolna

 Praslička roľná

Bylinka, ktorá vykúka zo zeme v skorú jar. Má liečivé účinky najmä pri zápaloch močového mechúra a pri problémoch s obličkami, kôrnatení ciev, hemoroidoch a pri ženských chorobách má krv zastavujúce účinky, je účinná aj pri zastaraných chorobách, pri zahnívajúcich ranách a dokonca pri rakovinových nádoroch.

 

Na čo pri zbere nesmieme zabúdať

 

list konvalinky

 

- Pri nedostatočných vedomostiach môže dôjsť k zámene s podobnými druhmi, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé napríklad listy konvalinky s listami cesnaku medvedieho, preto zbierame len tie rastlinky, ktoré zaručene poznáme.


- Liečivé rastliny v žiadnom prípade nezbierame v chránených oblastiach, v blízkosti priemyselných zón a ciest.


- Zberajú sa výlučne čisté, zdravé a nepoškodené časti rastliny.

 

Ideálny zber

  • kvety - začiatkom kvitnutia za slnečného počasia
  • listy - pred a po odkvitnutí rastliny
  • koreň - skoro na jar alebo v jeseni
  • plody - počas dozrievania

 

Vážme si to, čo mám príroda ponúka, využívajme jej silu vo svoj prospech a zásobme sa do budúcej jari bylinkami v podobe rôznych tinktúr, sirupov alebo jednoducho ich usušením.

 

Rebecca

 

ZDIEĽAJTE NÁS